2020

Alpe Adria cykelsemester

Från Salzburg till Grado, från Alperna till havet!

  Salzburg - Grado

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • Upplev St. Johann och Bad Gastein i i lugnt tempo!
  • ca. 375 km

10
dagar

45
∅ km per dag

Från Alperna till havet! En interkulturell komposition bestående av Österrikes imponerande alpregion och Italiens södra elegans. På cykeln upplever du mer helt enkelt - fler romantiska floder och brusande vattenfall, fler vackra historiska städer och utmanande slott, fler klippiga bergstoppar och självklart massor av natursköna, arkitektoniska och kulinariska fröjder. Och till sist men inte minst: Adriatiska havet!

 

Dag 1: Egen resa till Salzburg

Ankomst till festival-, Mozart- och kulturstaden Salzburg. Slingrande gränder och torg lockar dig till en promenad och smäktande caféer frestar dig till att prova äkta österrikiska specialiteter. Du lever och andas kultur och historia i bokstavligen varje steg du tar.

Dag 2: Salzburg - Golling ca. 35 km

Du lämnar festivalstaden och Mozarts Salzburg och cyklar lugnt genom Salzachs våtmarker i skuggan med floden Salzach som din ständiga följeslagare. Du fortsätter till Hallein, en tidigare rik keltisk stad på grund av sin saltbrytning. Den största sevärdheten är utan tvekan dess världskända Keltiska museum. Förbi Golling-vattenfallet anländer du till ditt dags mål, Golling, som karaktäriseras av sitt vackra torg och slott som dateras tillbaka till 1200-talet.

Dag 3: Golling - St. Johann ca. 35 km

Från Golling cyklar du upp till Pass Lueg, njut av utsikten mot de fantastiskt distinkta Tennenbirgebergen. Berget rör sig närmare och närmare floden Salzach och vattnets brusande hörs allt tydligare. Du cyklar förbi den så kallade ‘Salzachöfen’, en imponerande klyfta som skapats av floden Salzach. När du kommit förbi Werfen med sitt högt resande slott når du snart St. Johann. Utmärkande - precis som twin-peaks - reser sig Pongau-katedralens kyrktorn.

Dag 4: St. Johann - Mölltal ca. 55 km + tågresa

Kort efter Schwarzach säger du adjö till till floden Salzach. Från nu och framåt är det Gasteiner Ache som leder dig genom den vilda men romantiska Gasteinerdalen. Via Dorfgastein och Bad Hofgastein cyklar du till den välkända spa- och skidorten Bad Gastein, belägen vid bergskedjan Hohen Tauern, som erbjuder flertalet naturhistoriska och arkitektoniska sevärdheter. Vattenfallet Gasteiner är ett landmärke centralt beläget i staden, och som har varit fokus för många poeter och konstnärer. Nu är det inte långt till Böckstein  där tåget på endast 10 minuter tar dig genom ‘Tauernschleuse’ till andra sidan av alperna till Mallnitz. Väl åter på cykeln får du njuta av den snabba nedstigningen till ditt hotell i Mölltal-dalen.

Dag 5: Mölltal - Spittal ca. 40 km

Idag cyklar du till en början efter floden genom imponerande alplandskap. Dratual-dalen börjar i byn Möllbrücke och därmed Österrikes soliga söder. I lugnt tempo kan du cykla de sista få kilometrarna till Spittal an der Drau. Redan på medeltiden var denna stad en viktig plats för transportutbyte för pilgrimer, som delvist hjälpte till att skapa dess välstånd.

Dag 6: Spittal - Villach ca. 35 km

Utan ansträngning fortsätter du nedåt i en lätt nedstigning längs floden Drau. Halvvägs rekommenderar vi en paus i den lilla marknadsbyn Paternion med sina anmärkningsvärda kyrkor och palats. Bara en liten bit till så har du snart nåt Villach, med sin förtrollande gamla del av stan, sydliga elegans och inbjudande pubar och restauranger.

Dag 7: Villach - Venzone/omgivning ca. 60 km + tågresa

Du passerar stigningen till Tarvis med tåg. Även i Italien är cykelvägarna välutvecklade så du cyklar lugnt nedför genom Kanaltal-dalen och kan förundras av Friuliska alpregionens skönhet med sin intakta, orörda natur och omfattande skogar. Venzone är en av de pittoreska byarna som ligger vid foten av de Juliska Alperna.

Dag 8: Venzone/omgivning - Udine ca. 60 km

Vid den södra utgången av Kanaltal-dalen hittar du en av de vackraste historiska byarna i Friulian-Julian-Veneto. I denna by, som ligger i Gemona del Friuli, ligger fokus på den majestätiska katedralen Santa Maria Assunta, och den kommer ta dig med storm. På vägen till Udine kommer du stöta på de första vingårdarna och vinerna. När du kommer till staden, känn och upplev ‘dolce vita’ - det ljuva livet - över en kaffe som du njuter av på ‘Piazza’ eller under en promenad genom gränderna medans du förundras av den gotiska och renässansarkitekturen.

Dag 9: Udine - Grado ca. 55 km

Känn den varma brisen från sirocco! Du cyklar genom vidsträckta vasslandskap längs små kanaler mot Venedig. I den romerska staden Aquileia, även kallad ‘det andra Rom’, rekommenderar vi att du tar en paus innan du når ditt slutmål för din resa. En av de mest populära Adriatiska badorterna, den historiska fiskebyn Grado, kommer inte bara locka dig med sina vida stränder, utan även med den historiska hamnen och de smala gränderna med underbara restauranger som bara osar av Italiensk känsla.

Sigmund-Haffner-Gasse i Salzburg Foto Horst Michael Lechner

Dag 10: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din Alpe Adria cykeltur. Vi bokar gärna extradagar i Grado åt dig.