2020

Amsterdam - Brygge cykelresa

Besök de mest pittoreska städerna i Holland och Flandern

 Amsterdam - Brygge
 Brygge - Amsterdam

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 360 km

8
dagar

60
∅ km per dag

Vi har skapat denna fantastiska cykelresa genom Holland ner till Belgien, förbi städer, byar och kanaler. Under dessa 8 dagar på cykel kommer du att upptäcka många underbara platser som du annars inte skulle stöta på. Med start i Amsterdam och med siktet söderut så besöker du dessa städer: Gouda, Dordrecht, Willemstad, Zierikzee, Middelburg, Vlissingen, Sluis, Damme och Brygge. De ses som de mest pittoreska städerna i Holland och Flandern och är anmärkningsvärt välbevarade från tidigare århundraden.

Vi erbjuder denna resa med start i Amsterdam eller Brygge. 

Dag 1: Egen resa till Amsterdam

Ta tillfället i akt och vandra runt de vackra 400 år gamla kanalerna som kallas Grachtengordel (världsarv). Eller titta på stadens berömda torg: Dam, Rembrandtplein och Leidseplein. Strosa bland de höga smala husen från 1600-talet.

Dag 2: Amsterdam - Gouda ca. 80 km

Efter en natt i livliga Amsterdam ger du dig av på denna resas längsta cykeltur. Du kommer att cykla genom ‘Groene Hart’ (Gröna hjärtat). Landskapet är fullt av floder, dammar och sjöar (fågelälskare bör ta med kikare!). I Hollands gröna hjärta ligger små byar, sjöar och ängar. Ta en paus och testa den holländska varianten av äppelkaka! Ta in atmosfären i Gouda, besök vägningshuset från 1667, det gotiska rådhuset från 1450 eller testa en av deras goda sirapsvåfflor!

Skulle 80 km vara för långt för dig så kan du dela upp den här dagen genom att boka en extra övernattning i Woerden (ca. 45 km)

Dag 3: Gouda - Papendrecht / Dordrecht ca. 50 km

Från Gouda cyklar du via Hollands Gröna Hjärta till byn Kinderdijk. Upptäck platsen där 19 väderkvarnar står majestätiskt på rad sen 1740. En av kvarnarna är öppen för allmänheten att besöka. Ditt etappmål för dagen är Papendrecht, och ligger endast en färjetur från en av Hollands äldsta städer - Dordrecht. Denna stad är helt omgiven av floder och vackra broar tar dig över vattnet. Hotellet i Papendrecht ligger endast 3 km från centrala Dordrecht. Vill du bo centralt i Dordrecht kan du välja att uppgradera till 4****Hotel Bellevue Groothoofd. 

Dag 4: Papendrecht / Dordrecht - Willemstad ca. 60 km

På grund av en stor översvämning 1421 är Biesbosch en av de få kvarvarande bebodda våtmarkerna där ekosystemet har anpassat sig till saltvatten som kommer från havet med tidvattenbäckar och sötvatten i floderna. Turen tar dig längs kanterna av denna nationalpark. Dagen avslutas i Willemstad, en befäst stad i form av en stjärna.

Dag 5: Willemstad - Schuddenbeurs / Zierikzee ca. 50 km

Idag kommer du in i Zeeland, en provins i Holland som präglas av ljus, vind, vatten och massor av utrymme. Här är det broar och färjor som tar dig över vattnen via de många öarna på din väg ner mot Belgien. Vackra städer med antika hus och kullerstensgator väntar de närmaste dagarna. Korsa detta lapptäcke till landskap av polders, idyllisk landsbygd och gyllene sandslätter. 

Dag 6: Schuddebeurs / Zierikzee - Middelburg / Vlissingen ca. 55 km

En promenad genom de smala gatorna i Zierikzee är ett rent nöje. Pittoreska gamla små hus tar dig tillbaka till stadens glansdagar när båtarna höjde sina segel för att sälja salt, ull, fisk, spannmål och röd färg så långt bort som Östersjön och Medelhavet. Nu cyklar du mot den charmiga byn Veere. Allt som exporterades från 1541 till Holland från Skottland (mest ull) kom i land och distribuerades från Veere. Längre söderut kommer du till den nostalgiska prakten i staden Middelburg, Zeelands huvudstad, en av de viktigaste handelsstäderna i Holland under 1500- och 1600-talet. 

Dag 7: Middelburg / Vlissingen - Brygge ca. 60 km

Efter en härlig frukost cyklar du till Vlissingen. Därifrån hoppar du på en färja till Zeelandiska Flandern med sina ringlande landsvägar, spridda byar, pilträd och våtmarker. När du korsar gränsen till Belgien så når du den charmiga lilla staden Damme belägen längs den romantiska kanalen Damse Vaart. Härifrån är det inte långt till Brygge, Flanderns pärla! En förtrollande stad med sin intakta medeltida arkitektur som verkligen ger en känsla av äldre dagar när den var centrum för den europeiska handeln av ull och kläder.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.