2020
Apulien-cykelresa

Apulien cykelsemester

Upplev olivlundar och kristallklart hav

 Matera - Lecce

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 320 km

8
dagar

55
∅ km per dag

Apulien är en av Italiens mest exotiska regioner. Många olika kulturer och folkslag har satt sin prägel på landskapet, maten och arkitekturen. Landskapet är i stor utsträckning täckt av olivlundar med upp till 3000 år gamla olivträd, gamla stengärden och rödbrun jord. Arkitekturen domineras av kyrkor, borgar, stora herrgårdar och andra spännande byggnadsverk. Salento-halvön i den södra delen av Apulien är ett fascinerande område med dramatiska kuststräckor, sandstränder som leder tankarna till tropikerna och barockstäder som Lecce. Detta i kombination med ett kulinariskt utbud som tilltalar livsnjutaren och några av Italiens finaste sandstränder bäddar för en perfekt cykelsemester.

Matera

 

Dag 1: Egen resa till Matera

Sasso Caveoso och Sasso Barisano heter de två kvarter som fram till 1950-talet huserade tusentals människor i grottor. De flesta husfasaderna är murade i tuffsten, medan rummen är huggna direkt i berget som grottor. Bosättningarna har bebotts av olika folkslag genom tiderna. Kvarteren finns sedan 1993 på UNESCO:s världsarvslista. Utöver grottorna finns också en rad klippkyrkor i staden. 

Apulien_Italien_Cykelresa

Dag 2: Matera - Alberobello ca. 70 km

Dagens första cykeletapp går till Alberobello. Staden är känd för sina karakteristiska byggader, trulli. Trulli är runda hus försedda med konformade tak, byggda som bostäder eller förrådshus. Väggarna är vitkalkade, medan takpannorna är mörkbruna. Alberobello ligger på två kullar. På den östra kullen ligger den nya staden. På den västra kullen finns Trulli-bebyggelsen, indelad i två distrikt: Monti och Aia Piccola, båda världsarv. 

Ostuni

Dag 3: Alberobello - Ostuni ca. 55 km

Du cyklar genom det vackra apulliska landskapet till Ostuni, som är känd som en arkitektonisk juvel, och brukar kallas "Den vita staden" för sina vita väggar och dess typiskt vitmålade arkitektur. Staden har flera monument som Chiesa delle Monacelle, kyrkan San Francesco och katedralen. 

Apulien-cykelresa-mat

Dag 4: Ostuni - Lecce - Gallipoli ca. 50 km + tågresa

Efter en kort transfer med tåg (kostnad EURO 9:-, ingår ej) når du efter några kilometer staden Lecce, som gömmer sig allra längst ner på klacken på den italienska stöveln. Staden har flera vackra torg och intressanta gatumiljöer. Du fortsätter söderut genom en landsbygd med tät vegetation, klara vatten, grottor och sanddyner mot Joniska havet på andra sidan udden. Slutligen kommer du till Gallipoli, en historisk hamnstad för handel med olja och vin. 

Apulien

Dag 5: Gallipoli - Santa Maria di Leuca ca. 50 km

Du cyklar vidare längs kusten och kommer till Santa Maria di Leuca. Staden ligger på Apuliens sydligaste spets med Adriatiska havet på den ena sidan och Joniska havet på den andra. Namnet härstammar från antikens grekiska sjömän. De såg denna plats upplyst av solen och kallade den därför "leukos", det vill säga vit. Santa Maria di Leuca är i dag en välkänd badort.

Cyklister vid adriatiska kusten

Dag 6: Santa Maria di Leuca - Otranto ca. 50 km

I dag kommer du att cykla norrut längs den adriatiska kusten till Otranto, den östligaste punkten i Italien. Där kan du besöka den vackra katedralen, fästningen Castelo Aragonese och gravkammaren Hypogaeum. 

Alimini-sjöarna

Dag 7: Otranto - Lecce ca. 55 km

I dag cyklar du längs Alimini-sjöarna och deras unika Medelhavsfauna och kommer till Lecce. På grund av sin barockstil har staden fått smeknamnet Syditaliens Florens. Här finns många restauranger, cafeér, pizzerior och intressanta butiker som säljer traditionella hantverksprodukter. Piazza Sant'Oronzo är en av stadens viktigaste knutpunkter. Här finns en vacker amfiteater som ofta används till kulturella event. 

Apulien-Italien-cykelresa

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din Apulien-cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.