2020

Apulien stjärntur cykelresa

Råa, marinerade, delikata fisksoppor eller varför inte med ost

 Alberobello

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • Middagar ingår!
  • ca. 240 - 285 km

 

8
dagar

50
∅ km per dag

Apulien, ‘hälen på stöveln’, är en förtrollande region! En landremsa vid havet som med stort utbud av kuster erbjuder något för varje smak. Om du vill fördjupa dig i det förflutna så erbjuder Puglia många historiska platser som berättar om sin antika kultur: från det förhistoriska till Magna Graecia och det romerska imperiet till renässansen och barockens prakt! Denna resa utgår från Alberobello, hem för ‘Trulli’, antika stenhus byggda utan murbruk och med konformade tak. De är så unika att de lades till på UNESCOs världsarvslista 1996. För fiskälskare erbjuder denna region ett stort utbud med sin 800 km långa kustlinje. Du blir bortskämd med så många val, för här finns det verkligen något för alla: råa, marinerade, delikata fisksoppor eller varför inte med ost.

Dag 1: Egen resa till Alberobello

Du anländer till ditt hotell i Alberobello. Denna lilla stad i provinsen Bari är känd för sin konstruktion av “Trulli”-stenhusen. Trulli-husen i Alberobello är en del av UNESCOs världsarvslista sen 1996.

Dag 2: Alberobello / omgivningar ca. 50 km

Du startar från den kända ‘Trulli-staden’ och utforskar närområdet med cykel. Genom vida olivlundar, vingårdar, frukt- och mandelträd så kommer du fram till Noci, en liten stad med ett historiskt centrum. Senare cyklar du tillbaka till Alberobello.

Dag 3: Grotte di Castellana ca. 45 km

Dagen erbjuder en fantastisk tur till de spektakulära grottorna i Castellana. Droppstensgrottan med en labyrint av grottor är den största underjordiska turistattraktionen i Italien och kan besökas med en guidad tur. De stora utrymmena erbjuder underbara klippformationer, stalagmiter och stalaktiter som kan ses överallt, en skapelse som tog naturen tusentals år. På tillbakavägen kan du njuta av utsikten över Adriatiska havet.

Dag 4: Locorotondo - Cisternino - Ostuni ca. 35 km

Du startar från Alberobello och cyklar genom dalen Valle d’Itria till Locorotondo. Den bördiga dalen är en av de vackraste kulturella landskapen i söder. Krökta murar av resta fältstenar tämjer naturen. Namnet Locorotondo betyder bokstavligen ‘rund plats’. Staden är även känd som ‘La Città del Vino Bianco’ (vita vinernas stad). Du fortsätter cykla till Cisternino och Ostuni. Den ljusa kransen av hus som pryder topparna på de tre kullarna i ‘Cittá Bianca’ kan ses redan på avstånd. Njut av den magnifika utsikten av det närliggande havet. På eftermiddagen tar en busstransfer dig tillbaka till Alberobello.

Dag 5: Vilodag eller cykeltur till Martina Franca ca. 45 km

Som ett alternativ till vilodag så finns en cykeltur till den barocka staden Martina Franca tillgänglig. Staden är belägen precis mellan Joniska och Adriatiska havet, sydväst om Murgia. Värt att se är monumentet ‘Palazzo Ducale’ och basilikan.

Dag 6: Monopoli - Polignano a Mare ca. 45 km

Från Alberobello cyklar du till Monopoli, den viktigaste hamnen mellan Bari och Brindisi. Du fortsätter till Polignano a Mare. Denna pärla på södra kusten är förtrollande på grund av sitt extraordinära läge: den klamrar sig fast, pittoreskt och vackert, på kanten till en brant kust och erbjuder en fantastisk utsikt över det emeraldgröna havet. Strosa genom de smala gatorna i gamla stan eller njut av en dag med bad och avkoppling, innan transferbussen tar dig tillbaka till Alberobello.

Dag 7: Matera, kulturhuvudstad 2019 och UNESCO världsarv ca. 65 km

Transfer på morgonen till kulturhuvudstaden Matera i regionen Basilicata. Den gamla staden består delvis av bosättningar i grottor och har legat på världsarvslistan sedan 1993. Den imponerande samlingen av grottbostäder formar självständiga kvarter som är unika för Europa.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.