2020

Bayerska cykel- och ölturen

Upptäcka och smaka på äkta bryggtradition

 Rundtur från Rothenburg

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 335-395 km

9
dagar

65
∅ km per dag

På denna öltur genom det romantiska Franken får du upptäcka och smaka på äkta bryggtradition. Du cyklar genom Aischtaldalen, som i genomsnitt har ett ölbryggeri per kilometer, vilket gör det till området med flest bryggerier i världen. Du kommer lära känna de medeltida städerna Nürnberg, Bamberg och Rothenburg. ‘Burgenstrasse’ cykelväg (slottsvägen) är fantastisk, med otaliga slott efter längs din väg är denna tur perfekt för ölälskare och de som gärna vill se vackra byggnader!

Dag 1: Egen resa till Rothenburg

Nürnberg - staden med tusenårig historia: den gamla kejsarstaden med sitt mäktiga slott, kända kyrkor och museum attraherar turister från hela världen. Mitt i centrum av denna metropol, med en halv miljon invånare, har husen, stolta kyrkor, slottet och 5 km av muren som omger staden återuppstått.

Dag 2: Rothenburg - Wolframs-Eschenbach ca. 60 km

Du lämnar den romantiska Taubertaldalen och följer Slottsvägen. I Colmberg reser sig det mäktiga slottet över staden. Du fortsätter till Ansbach som uppstod kring ett på 700-talet anlagt benediktinkloster. Vidare följer du Slottsvägen till Wolframs-Eschenbach. I denna medeltida stad finns det massor att se!

Dag 3: Wolframs-Eschenbach - Roth - Nürnberg ca. 60 km

Idag följer du Slottsvägen igen, förbi slottet i Lichtenau, tills du når Roth. Besök Ratibor Slott innan du fortsätter längs Europakanalen till Nürnberg. Slottet, som har bebotts av många kejsare och kungar, ser majestätiskt ut över den kejserliga staden. 

Dag 4: Nürnberg - Rabenstein Slott (Ahorntalen) ca. 50 km + tågresa eller ca. 95 km

Du följer Slottsvägen som leder dig till dagens destination, Rabenstein Slott. Det finns en hel del stigningar och nedförsåkningar idag, men det är värt ansträngningen! Vackra landskap och många slott gör dagens etapp väldigt varierande. Om du vill ge lite tid till att upptäcka Nürnberg på morgonen kan vi rekommendera att korta dagens etapp med en tågresa till Forchheim. En imponerande byggnad välkomnar dig vid dagens mål: Rabenstein Slott! Dagens lyx: Middag på slottets restaurang ingår!

Dag 5: Rabenstein Slott (Ahorntaldalen) - Bamberg ca. 50 km

Bara några kilometer efter att du startat når du en rekordbrytande stad: Aufsess. Man kan tro att det bara är en liten stad, men den har tagit sig in i Guinness rekordbok. Du befinner dig nu i staden med flest bryggerier per invånare! Så innan du fortsätter mot Bamberg, ta en paus och prova några av alla de öl som erbjuds.

Dag 6: Sightseeing i Bamberg

Här i Bamberg finns otaliga sevärdheter som inte får missas! Besök kejsarkatedralen och strosa genom den vackra gamla stan med dess rådhus som är beläget på en konstgjord ö, mitt i Regnitzfloden. En guidad tur genom ett av de många lokala bryggerierna är intressant, även att besöka bryggerimuseet. 

Dag 7: Bamberg - Neustadt ca. 55 km + tågresa (ingår ej), eller ca. 70 km

Till att börja med cyklar du tillbaka några kilometer. Om du vill korta ner dagens etapp kan du ta tåget till Hirschaid (ingår ej). Nu följer du dalen vid den lilla floden Aisch till Neustadt där en getabock visar sig varje timme på rådhusets klocka.

Dag 8: Neustadt - Rothenburg ca. 60 km

Ta en paus i Bad Windsheim och besök det frankiska friluftsmuseet. Historiska byggnader har renoverats här, och på puben eller på de många ölgårdarna kan du prova den lokalt bryggda ölen. Om du fortfarande har lite plats kvar för dessert på kvällen i Rothenburg (vid sidan av den obligatoriska ölen) så borde du definitivt prova en ‘Rothenburg Snöboll’.

Dag 9: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.