2020

Bornholm cykelresa

Utforska västra, norra och södra Bornholm på en vecka

 Rundtur från Rønne

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 210 km

8
dagar

35
∅ km per dag

Ön Bornholm är perfekt för cykelsemester då den erbjuder sann semesterkänsla! Cykla genom detta magnifika skandinaviska landskap och lär känna livet på ön. Knappt någon trafik, mer än 150 km av välutvecklade cykelvägar och imponerande kustlandskap. Rutterna hålls korta så du får mycket tid att koppla av på stranden och utforska öns pittoreska små städer. Bonus: Bornholm har mest sol i Danmark, kallas även Solskensön!

Dag 1: Egen resa till Rönne + ca. 10 km till Hasle

Spendera lite tid i Bornholms största stad Rönne innan du ger dig av på din resa norröver mot Hasle. Rutten längs västkusten erbjuder fantastisk natur när du cyklar genom vackra Nordskov (norrskogen). Efter vägen bör du stanna till vid Rubinsjön för en uppfriskande paus. 

Dag 2: Hasle Sogn rundtur ca. 25 km

Idag utforskar du fiskebyarna i Helligpeder, Teglkås och Jons Kapel innan du når den legendariska klippformationen på Bornholms västkust, så glöm inte kameran! Du besöker även den underbara byn Vang, innan du beger dig tillbaka till ditt hotell.

Dag 3: Hasle Sogn - Allinge ca. 25 km

Du fortsätter din tur till Sandvig och vidare till Allinge, där du stannar i två nätter. Vi rekommenderar att cykla via sjön Opalsøen och halvön Hammerknuden, som utgör Bornholms norra spets och är en 183 hektar stor granitklippa. De kommer visa dig sin magnifika natur under denna tur.

Dag 4: Allinge - Hammershus - Allinge ca. 25 km

Idag väntar småbåtshamnen Hammerhavn på dig, men även Hammershus med sitt nya upplevelsecenter och sin borgruin från 1100-talet, borgen revs till viss del år 1750. Utforska den klippiga kustlinjen och njut av de mysiga maritima tvillingstäderna Allinge-Sandvig, två städer som under tidens gång vuxit ihop.

Dag 5: Allinge - Snogebæk ca. 50 km

Du kan se fram emot att cykla från den klippiga kusten till sandstränderna i söder. Cykla genom Gudhjem med sin medelhavs-atmosfär och charm. Det finns många små butiker med delikatesser och sötsaker från Bornholm. Härifrån går rutten söderut längs den steniga kusten. Kanske passar en lunchpaus i Svaneke som har flera bra restauranger, eller kanske en rökt ål i den lilla fiskebyn Årsdale. Du kommer fram till Snogebæk som du kommer stanna i under tre nätter.

Dag 6 & 7: Södra Bornholm ca. 25 km

Spendera dagarna vid den underbara Balka Beach, ta en cykeltur till kullarna Paradisbakkerne med sina många klippblock och raviner som skapades av istidens glaciärer, Nexö med sin stora fiskehamn och kanske avsluta turen med ett mysigt restaurangbesök samtidigt som du njuter av den somriga atmosfären i Snogebæk. 

Dag 8: Södra Bornholm - Rönne + hemresa ca 35 km

Efter sju nätter på Solskensön Bornholm så tar den sista etappen dig tillbaka till färjan i Rönne, om du inte väljer att förlänga din resa med en eller några dagar. Du kan välja mellan olika rutter, bl. a att cykla längs sydvästra kusten med stopp i Slusegård med vattenkvarnar och arkeologiska utgrävningar eller cykla genom Paradisbakkerne och vidare till skogen i Almindingen där du kan besöka kullen Rytterknægten och Ekkodalen med dess slottsruin från 1100-talet. Sen slutar din cykelresa, och det är dags att fara hem.