2020
Bordeaux - Toulouse cykelresa

Canal du Garonne cykelresa

En cykelresa längs Garonne & Canal du Midi

 Bordeaux - Toulouse
 Toulouse - Bordeaux

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 240 km

7
dagar

50
∅ km per dag

Garonnekanalen förbinder Toulouse och Bordeaux. Denna utvidgning av Canal du Midi mellan Medelhavet och Atlanten är ett storartat byggnadsarbete från 1800-talet. Dess ursprungliga syfte var kommersiell sjöfart och transport av gods. I dag används kanalen uteslutande av fritidsbåtar. Vår cykeltur följer en legendarisk sträckning. Du börjar i Bordeaux på "Gröna vägen" som leder 50 km genom regionen Sauterne till Sauveterre de Guyenne, sedan 26 km på en liten väg upp till Réole och slutligen längs kanalen till Toulouse. Denna resa på nästan helt platta vägar kan göras i båda riktningarna, du kan välja den variant som tilltalar dig mest. 

Denna resa kan startas både i Bordeaux och i Toulouse. 

 

Bordeaux-viner

 

Dag 1: Egen resa till Bordeaux

Bordeaux är en hamnstad i sydvästra Frankrike och anses vara världens vinhuvudstad. Ingen annan stad i världen har fått en så stor del av stadskärnan förklarat som världsarv av Unesco. Efter informationsmötet och cykelutlämningen på hotellet rekommenderar vi en promenad eller cykeltur i staden. Övernattning i Bordeaux.

Entre Deux Mers

Dag 2: Bordeaux - St. Martin de Lerm ca. 60 km 

Du lämnar Bordeaux på en cykelväg. Mellan Dordogne och Gironde passerar du vinområdet Entre Deux Mers, staden Bastide de Créon och det gamla benediktinerklostret la Sauve Majeure och kommer till Frontenac. Du fortsätter din resa till St Martin: Då cyklar du genom den medeltida byn Sauveterre de Guyenne, en vacker historisk befäst stad med fyra portar, som grundades 1281. Hela etappen går på en cykelväg, La Voie Verte, efter vinnaren av Tour de France 1937, Roger Lapébie. Övernattning i Frontenac eller St. Martin de Lerm.

Garonne-cykelvägen

Dag 3: St. Martin de Lerm - Le Mas d’Agenais ca. 45 km 

I dag cyklar du från Frontenac på Gröna vägen till Sauveterre. Du fortsätter från Sauveterre de Guyenne till Réole med en vacker utsikt över Garonne, 26 km längs småvägar tills du återigen kommer till Gröna vägen vid kanalen. Du följer denna till Fourques sur Garonne eller Mas d'Agenais. Övernattning i Les Mas d’Agenais.

Bastide de Darmezan

Dag 4: Le Mas d’Agenais - Sérignac sur Garonne ca. 40 km

I Mas d'Agenais bör du inte missa ett besök i den vackra romerska kyrkan. Den härbärgerar nämligen en veritabel skatt: en äkta Rembrandt, målningen Kristus på korset. Rutten, som alltid går längs kanalen, inbjuder till många raster och kulturella upplevelser, såsom orten Bastide de Darmezan, grundad 1259. Övernattning i Sérignac sur Garonne.

Bordeaux-Toulouse cykelresa

Dag 5: Sérignac sur Garonne - Moissac ca. 55 km

Du fortsätter längs floden Garonne och passerar den vackra kanalbron i Agen. Du cyklar vidare längs kanalen till Moissac, en stad av romersk konst såsom benediktinerklostret Saint-Pierre, som finns på Unescos världsarvslista. Staden ligger inbäddad i ett epikuriskt landskap med fruktträdgårdar och vingårdar. Här möter Tarn Garonne, och en 356 meter lång kanalbro, byggd 1845, korsar Tarn. Övernattning i Moissac.

Bordeaux-Toulouse cykelresa

Dag 6: Moissac - Toulouse ca. 65 km

På resans sista cykeldag passerar du några av kanalens 56 slussar. Du följer alltid denna magnifika sträcka längs vattnet till den rosa staden Toulouse vid högra stranden av Garonne, nära ena ändpunkten av Canal du Midi, som här förenar sig med en sidokanal till Garonne. Övernattning i Toulouse.

Toulouse

Dag 7: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykeltur från Bordeaux till Toulouse längs Garonne. Vi bokar gärna extradagar åt dig.