2020
Champagne cykelresa

Champagne cykelsemester

Upplev historia, konst och kultur i norra Frankrike

 Rundtur från Reims

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 195 km

7
dagar

40
∅ km per dag

I hjärtat av området Champagne, präglad av fransk historia, konst och kultur, kommer du att träffa män och kvinnor som gärna delar med sig av sin passion och sin kärlek till sin region och sina kunskaper. Att utforska Champagne-regionen på cykel är en resa rik på mångfald. Hela regionen präglas av allestädes närvarande vingårdar. Njut av den förtrollande landsbygden under din cykeltur mellan Marne-dalen och nationalparken Montagne de Reims. Regionen Champagne har också ett fantastiskt religiöst arv, vars juvel är den gotiska katedralen i Reims. Välkommen till Champagne!

Champagne cykelresa - Reims

 

Dag 1: Egen resa till Reims

Reims är den största staden i regionen Champagne-Ardenne. Här finns en av Frankrikes största gotiska katedraler. Den, liksom Saint-Remi-basilikan och Taupalatset är förklarade som världsarv. På hotellets reception får du ett resepaket med information och allt du behöver för en lyckad resa (ruttbeskrivning, kartor, turistinformation med mera). 

Champagne cykelresa

Dag 2: Reims - Matougues ca. 46 km 

Efter frukosten börjar du din resa med att cykla till Epernay via Tinqueux genom för Montagne de Reims typiska vingårdar och byar: Mailly Champagne, Verzenay, Bouzy. Mot slutet av dagen anländer du till Matougues. 

Champagnekällare i Épernay

Dag 3: Matougues - Épernay ca. 25 km

Efter frukosten blir det en kort och enkel cykeltur längs Marne-kanalen till Épernay. Sevärt i Épernay är 'des caves de champagne', de tunnlar under marken där champagneflaskorna lagras. Under Avenue de Champagne ligger cirka 300 miljoner flaskor av olika märken. På eftermiddagen kommer du att ha tid att besöka några av dessa. 

Champagne cykelresa - grapes

Dag 4: Rundtur i Marnedalen ca. 35 km

Efter frukosten kommer du att cykla mellan vinstockar och sluttningar och kommer till Champagne-vägen i Marnedalen. Vägen slingrar sig genom vinstockar och leder till Hautvillers, en charmig by känd för sitt benediktinerkloster. Du fortsätter till Cumières för en lunchrast i till exempel en restaurang skulpterad i krita. På vägen till Venteuil kan du njuta av utsikten över Château de Boursault. Vägen genom dalen tar dig genom byar mellan vinstockar, åkrar och skogar ända till Reuil. Du återvänder till Épernay på andra sidan av Marne. 

Cyklister i Champagne

Dag 5: Rundtur i Côte de Blancs ca. 35 km 

I dag kommer du att besöka vingårdarna i Côte des Blancs, Chardonnay-druvornas hemland. Du följer Champagne-vägen mot Pierry, där du kan besöka 1700-talsslottet, förråd och källare, och även Chavot-Courcourt-kyrkan från 1100-talet, en ensam ö av sten i en ocean av vinstockar. Efter Cuis och dess romanska kyrka kommer leden ta dig nära klippor och du kommer att nå Cramant med sin överdimensionerade flaska (8,50 meter). Inte långt därifrån ligger den lilla byn Avize, utsmyckad i fresker (varav många kan hittas i Champagne). Du återvänder till Épernay på eftermiddagen. 

Montagne de Reims

Dag 6: Épernay - Reims ca. 55 km

Efter frukost kommer du att upptäcka skogen Hautvillers genom att passera Avenay Val d'Or, Germaine. Du kommer sedan tillbaka till Reims via Ludes. 

Champagne cykelresa - frommage

Dag 7: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din Champagne cykelsemester. Vi bokar gärna extradagar åt dig.