2020

Costa Blanca cykelresa

Cykla längs kusten

 Alicante - Valencia

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 245 km

8
dagar

40
∅ km per dag

Denna magnifika cykelresa längs Costa Blanca där sol och strand jämte Alicantes berg skapar en fantastisk kontrast. Du besöker pittoreska städer efter medelhavskusten där du kan njuta av traditionell mat på terrassen nära stranden, och genom antika romerska städer vid stränderna där du får se typiska byggnader med bågar kopplade till framgången av vinproduktion. Du cyklar längs fantastiska stränder och får möta den vänliga lokala befolkningen. En blandning av tradition, kultur, landskap, mat och människor som du aldrig kommer glömma!

Dag 1: Egen resa till Alicante

Njut av Alicante, en stad vid havet som under vår och sommar erbjuder en otroligt livlig strandpromenad med många ‘chiringuitos’ (barer på stranden). Du får inte missa gamla stan, ‘El Barrio’, som präglas av smala gator och mysiga caféer och barer. Härifrån kan du gå upp till det kända och spektakulärt belägna slottet Santa Barbara som tornar sig över havet. I Alicante finns en ovanlig sedvana, ‘el Tardeo’, där människor möts nära marknaden, av den enda anledningen att umgås i baren eller puben. Här kan du ta in och känna atmosfären.

Dag 2: Alicante - Altea / Calp ca. 50 km

Idag cyklar du nära Alicantes strand, längs de sjönära platserna som Playa de San Juan och El Campello, där du kan besöka den arkeologiska utgrävningen som är en av de viktigaste i medelhavsområdet, äldre än 5000 år! Du passerar Benidorm, som en gång var en liten fiskeby men som idag har blivit skyskrapornas stad. Ta till dig den magnifika vyn över berget ‘Puig Campana’, sen kommer du fram till Altea. Staden är känd för sina konstnärer, den har även sin historiska strandpromenad och det vackra gamla centrumet som är svårt att missa.

Dag 3: Altea / Calp - Javea ca. 40 km

Idag upptäcker du den magiska kontrasten mellan kusten, bergen och inlandet. Ta in den fantastiska utsikten över Alicantes kust och de imponerande bergen i bakgrunden, som är mer än 1,400 meter höga. Du utforskar ett område med traditionell vinproduktion där du cyklar mellan vingårdar och traditionella ‘Riu Raus’ - typiska byggnader med bågar där invånarna brukade torka druvorna för att producera russin. Slutligen kommer du fram till den historiska staden Javea där du hittar några av de finaste stränderna i Alicante.

Dag 4: Javea - Denia ca. 25 km

Du kommer cykla jämsides med berget Montgó tills du når Denia. Längs vägen kommer du se mer av de traditionella byggnaderna Riu Raus. Idag används några av dom på andra sätt än för att torka druvor, tex vid marknader. Vid havet väntar till slut Denia på dig. Här finns många vackra och lugna stränder. Denia utsågs 2015 till UNESCOs kreativa stad, för sin kvalitet och variation i dess utsökta lokala rätter. Njut!!

Dag 5: Denia - Gandia ca. 40 km

Du lämnar Denia och stöter snart på små delar av träskmark, kärr, som är många fåglars häckplats, och så även paradiset för fågelskådare. Du cyklar efter delar av den gamla spårvägen som britterna byggde under 1800-talet. Efter några kilometer når du den stiliga kuststaden Gandia med sitt historiska kvarter och Ducal Palace som är värt ett besök.f

Dag 6: Gandia - Cullera ca. 30-45 km

Dagen börjar med att du cyklar förbi apelsinlundar och åker igen förbi träskmarker där många fåglar finns att skåda. Genom den lilla dalen följer du delar av pilgrimsvägen som länkar samman olika kloster, och du har möjlighet att besöka det imponerande klostret i Simat de la Valldigna. Bland risfält kommer du fram till Cullera, en kuststad med vacker havsutsikt där du kan prova några av deras risspecialiteter. Här finns många stränder att njuta av, även under vintern om solen skiner.

Dag 7: Cullera - Valencia ca. 50-60 km

Om du väljer det längre alternativet så börjar du cykla längs floden Júcar, som bevattnar de många fält och lundar i hela distriktet. Du tar dig in i naturreservatet Albufera de Valencia, som har ett av medelhavets viktigaste ekosystem. Här får du se sjöar, våtmarker, sanddyner och tallskogar. Strosa längs hamnen och se fiskemännen arbeta innan de beger sig hem till pittoreska El Palmar. Väl framme i Valencia kan du upptäcka det vackra gamla kvarteret med katedralen och sin marknad. Inte att missa de smala gatorna och små torgen med många caféer, barer och restauranger. De som älskar god mat kommer inte att bli besviken! 

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.