2020
Champagne cykel- och båtresan - M/S Zwaantje

Cykel & båtresa Champagne

Längs floden Marne från Paris till Épernay

 Paris - Epernay
 Epernay - Paris

 M/S Zwaantje

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◉◎
  • ca. 240 km

8
dagar

40
∅ km per dag

Med cykel och båt beger du dig på en resa från Paris in i Champagnes hjärta. Efter att du anlänt till Frankrikes huvudstad kommer du ha lite egen tid att se dig omkring. Du kan gå på en detaljerad, guidad tur dagen efter. Så fort du lämnat Paris bakom dig blir omgivningen mer lantlig. Upptäck var Brie kommer ifrån och passa på att smaka lite under en ostprovning. Låt inte kullarna avskräcka dig  - varje uppförsbacke belönas med en underbar utsikt. Dock kräver denna resa en viss fysik. Din destination är Champagne, hemvisten för Frankrikes andra nöje: champagne. Ta reda på allt som finns att veta om denna unika dryck när du besöker en champagnekällare och går på champagneprovning.

Paris

 

Dag 1: Ankomst i Paris

Strosa ett tag genom de små gränderna och bevittna en för många "Kärlekens Stad" innan du går ombord på MS Zwaantje kl. 14.00, vid Quay d'Austerlitz på Seinefloden. Efter att du blivit välkomnad av kaptenen och fått en kort briefing kan du ge dig av på en guidad tur med din guide. Spendera kvällen ombord, njut av din första middag och få möjligheten att diskutera vad du kan vänta dig av resans kommande turer med dina medresenärer.

Champagne cykel- och båtresa hos Bike Sweden

Dag 2: Paris – Lagny-sur-Marne ca. 35 km

Du lämnar Paris på cykel, då du följer floden Marne. Du passerar slottet Champs-sur-Marne och cyklar genom dess omgivande trädgårdar. Ett magnifikt inrett slott byggt på 1700-talet och karakteristiskt för fritidsbostäderna som byggdes på landsbyggden. I Lagny-sur-Marne återförenas du med båten MS Zwaantje.

Champage cykel- och båtresa - Fromage

Dag 3: Lagny-sur-Marne – Meaux ca. 25-40 km

Idag kan du välja mellan två alternativa cykeletapper, varav båda börjar med en stigning. Väljer du den korta etappen så tar båten tunneln genom kullen, men du kan testa dina muskler för första gången och cykla över kullen. Den längre etappen tar dig från Marne-dalen. Sen följer du Canal de l'Ourcq. Kanalen byggdes i början av 1800-talet, på uppdrag av Napoleon. Kanalens syfte var att förse Paris med dricksvatten, men den användes snart även för att transportera gods till huvudstaden. Dagens destination är Meaux, känd för sin Brie. 

 

Champage cykel- och båtresa

Dag 4: Meaux – La-Ferté-sous-Jouarre ca. 30 - 50 km

Du passerar den kända katedralen St. Étienne, när du lämnar Meaux på cykel, och når snart Marne-dalen med dess vidsträckta, gröna sluttningar och fält. På vägen kan du besöka kvarlevorna från det imponerande Châteaux de Montceau, ett storslaget slott som lät byggas av Catherine de Médicis.

Champagne cykel- och båtresa - Cykelgäster

Dag 5: La-Ferté-sous-Jouarre – Château-Thierry ca. 45 km

Dagens etapp är utmanande, men du belönas med ett underbart landskap och en lång nedförsbacke. Efter att ha följt Marne några kilometer lämnar du floden via en sidodal, som är fängslande för dess fantastiska nyanser i grönt och tätt beskogade kullar. Du bestiger en platå och följer den lilla skogen Clignon till Château-Thierry.

 

Champagne cykel- och båtresan

Dag 6: Château-Thierry – Dormans – Épernay ca. 35 - 50 km

Du kan välja att antingen följa floden Marne från Château-Thierry på cykel eller att njuta av morgonluften lite mer från båtens soldäck och börja cykla först i Dormans. I dag kommer du nå området Champagne! De gröna kullarna listades som ett världsarv av UNESCO, år 2015. Champagne har odlats och pressats här sedan 1600-talet.

 

Champagne cykel- och båtresa - Champagneprovning

Dag 7: Cykeltur runt Épernay ca. 25 km

Denna halvdags rundtur tar dig till den pittoreska staden Hautvillers i Montagne de Reims naturpark. Det lokala klostret anses vara platsen där champagne föddes, då det fanns en munk här, Dom Pérignon, som var den första att ge detta vin bubblor. Du kan förstås besöka en champagnekällare och smaka på vinet. Definitivt något du inte bör missa.

Vinfat

Dag 8: Hemresa

Efter frukosten slutar din cykel- och båtresa längs floden Marne.