2021

Cykel & båtresa Donau till Budapest

4 länder och 3 metropoler

  Rundtur från Passau
  M/S Prinzessin Katharina

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • Upplev Wien, Bratislava och Budapest!
  • ca. 210 km

8
dagar

40
Ø km per dag

Med cykel och båt längs Donau är en mycket speciell upplevelse, eftersom ditt "flytande hotell" alltid finns nära dig. Donauslingans imponerande naturskådespel, det fascinerande landskapet Wachau med sina vingårdar, slott och palats, de orörda skogarna i nationalparken Donauauen och pittoreska småstäder varvas med pulserande städer som Wien, Bratislava och Budapest. Den breda strömmen löper som en röd tråd genom Budapest och delar staden i det bergiga Buda och det platta Pest. I Esztergom hälsar basilikans imponerande kupol. Bratislava, Slovakiens huvudstad vid foten av de små Karpaterna, är en charmig gammal stad som inbjuder på en långpromenad. En liten flört med Wien kanske? Ett fyrverkeri av sevärdheter, små drömska kaféer och mysiga vinkrogar väntar på dig.

 

Dag 1: Egen resa till Passau, Passau - Engelhartszell (båt)

Biskopsstaden nära den bayerska/österrikiska gränsen är även kallad "Treflodsstaden." Ombordstigning sker ca 16-17 på eftermiddagen, avgång vid 19 på kvällen. Njut av din första middag ombord alltsom båten tar dig till Engelhartszell.

Dag 2: Engelhartszell - Brandstatt ca. 45 km, Brandstatt - Devin (båt)

I Engelhartszell (här ligger Österrikes enda trappistkloster) börjar din cykeltur genom det romantiska flodlandskapet Donauschlinge, en av de mest imponerande delarna av Donau. Du cyklar vid foten av skogsklädda sluttningar genom små byar längs floden. I Brandstatt stiger du ombord igen och fortsätter resan med båten.  

Dag 3: Devin - Bratislava ca. 10-45 km, Bratislava - Budapest (båt)

Ankomst till Devin under morgonen. Cykelturen tar dig till det imponerande slottet Hof med sin magnifika terassträdgård. Du cyklar vidare längs den före detta “Järnridån” mot kräningsstaden Bratislava. Tips: Upptäck de dolda gränderna i staden och de många platser och sevärdheter under en tur med veterantåg (tillval). Under natten båtresa till Budapest.

Dag 4: Budapest - vilodag eller cykeltur Szentendre ca. 40 km, Budapest - Visegrad (båt)

Morgonpigga kan från soldäcket njuta av en hisnande utsikt över Donaukrökens fantastiska landskap och Budapests majestätiska panorama. På eftermiddagen finns möjlighet till en stadsrundtur med buss (tillval), eller till en cykeltur till den charmiga konstnärsbyn Szentendre med sin kärleksfullt restaurerade gamla stan. Under natten fortsätter båten till Visegrad. 

Dag 5: Visegrad - Esztergom ca. 25-60 km, Esztergom - Wien (båt)

Cykelturen genom Donaukröken är också en utflykt till Ungerns historia. Din cykeltur börjar i den pittoreska staden Visegrad, varifrån du cyklar genom det natursköna och mjukt böljande landskapet till Esztergom där basilikan reser sig mot himlen. Du kan välja mellan två rutter - den längre varianten innehåller en avstickare till Szentendreön och barockstaden Vác, den kortare leder direkt till Esztergom. Under natten fortsätter fartyget till Wien.

Dag 6: Wien - vilodag, Wien - Wachau (båt) 

Upptäck Wien under en stadsrundtur med cykel eller under en kombinerad stadsrundtur/-promenad (tillval) och upplev de mest kända byggnaderna på nära håll: Hofburg, Stefansdomen, den magnifika Ringstraße med operan, Burgtheater och Rathaus och det färgglada Hundertwasser-huset. Med en vals- och operettkonsert (tillval) avslutas kvällen. Under natten fortsätter fartyget till Rossatz eller Dürnstein (Wachau).

Dag 7: Wachau - Melk - Pöchlarn ca. 40-50 km, Pöchlarn - Passau (båt)

I dag väntar vindistriktet Wachau med sitt speciella landskap. Den gamla vinvägen leder förbi många byar, vingårdar, borgar, kloster och ruiner. Ovanför barockbyn Dürnstein tronar stiftskyrkans blåa torn, ett landmärke i Wachau. I Weißenkirchen lockar gemytliga vintavernor precis vid cykelvägen (möjlighet till vinprovning, tillval). På eftermidagen väntar klostret Stift Melk, det berömda stiftet, en av de mest betydande barockbyggnaderna i Österrike. I Pöchlarn går du åter ombord. På kvällen galamiddag ombord. Under natten tar fartyget dig tillbaka till Passau.

Dag 8: Hemresa

Utvilad och nöjd når du Passau runt 10.00 och går i land en halvtimme senare. Hemresa i egen regi.