2021

Cykel & båtsemester Donau till Budapest

4 länder och 3 metropoler

  Rundtur från Passau
  M/S SE-Manon

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • Ny båt!
  • ca. 210 km

8
dagar

40
Ø km per dag

Med cykel och båt längs Donau är en mycket speciell upplevelse, eftersom ditt "flytande hotell" alltid finns nära dig. Donauslingans imponerande naturskådespel, det fascinerande landskapet Wachau med sina vingårdar, slott och palats, de orörda skogarna i nationalparken Donauauen och pittoreska småstäder varvas med pulserande städer som Wien, Bratislava och Budapest. Den breda strömmen löper som en röd tråd genom Budapest och delar staden i det bergiga Buda och det platta Pest. I Esztergom hälsar basilikans imponerande kupol. Bratislava, Slovakiens huvudstad vid foten av de små Karpaterna, är en charmig gammal stad som inbjuder på en långpromenad. En liten flört med Wien kanske? Ett fyrverkeri av sevärdheter, små drömska kaféer och mysiga vinkrogar väntar på dig.

Dag 1: Egen resa till Passau, Passau - Engelhartszell (båt)

Ankomst till ‘treflodsstaden’. Passau attraherar många besökare med världens största kyrkorgel i Stephansdomen, och den charmerande gamla stan. Ombordstigning kl. 16.00, runt 19.00 avgår båten mot Engelhartszell och du får njuta av en god middag och fin kväll ombord.

Dag 2: Engelhartszell - Donauschlinge - Brandstatt ca. 45 km, Brandstatt - Bratislava (båt)

Dagen börjar i Engelhartszell, med Österrikes enda trappistkloster, med riktning mot Donauschlinge - en av de mest imponerande delarna av Donau. Du passerar små byar och mysiga tavernor. I Brandstatt väntar båten på dig och ni beger er mot Bratislava.

Dag 3: Bratislava ca. 55 km

Du kommer fram till Bratislava med båt. Väl uppe på cykeln tar du dig från Bratislava via Hainburg till det imponerande slottet Hof med sin vackra terrassträdgård. Vidare tar du dig till Devin och tillbaka till Bratislava. Tips: Upptäck de dolda gränderna i Bratislava, platser och alla sevärdheter i detta metropol under en tur med minitåg och till fots (tillval). Under natten går båten till Budapest.

Dag 4: Budapest vilodag eller rundtur till Szentendre ca 40 km

Under morgonens tidiga timmar kan du njuta av hissnande utsikt över Donaus magnifika landskap och Budapests magnifika panorama på soldäck. På eftermiddagen kan du upptäcka de många sevärdheter i staden, eller ta en liten cykeltur till konstnärsbyn Szentendre med sin medelhavsatmosfär. Under natten fortsätter båten till Visegrad.

Dag 5: Donaukröken. Visegrad - Esztergom ca. 25-60 km

Donaukröken är en av de mest attraktiva delarna och kallas Det Ungerska Wachau.Dagen etapp startar i pittoreska Visegrad med sitt kända fort och ruinerna efter det gamla palatset. Du kan välja mellan två turer: Den längre inkluderar en tur till Szentendre och den barocka staden Vac. Den andra turen leder dig direkt till biskopsstaden Esztergom med sin vackra basilika, Ungerns största katolska kyrka, som ser ut över staden. Under natten fortsätter båten till Wien.

Dag 6: Wien vilodag 

Du bör besöka de mest kända sevärdheterna som Stefansdomen, Hofburg, magnifika Ringstrasse med operan eller stadshuset som för dig tillbaka till gamla tider. Under natten fortsätter båten till Rossatz eller Dürnstein (Wachau).

Dag 7: Wachau - Melk - Pöchlarn ca. 40-50 km

På din sista cykeldag väntar en speciell höjdpunkt! Mitt bland små drömlika byar, aprikosträd, vingårdar, slott, kloster och ruiner så förtrollas alla av detta böljande landskap! Ovanför barockbyn Dürnstein tronar stiftskyrkans blåa torn, ett landmärke i Wachau. I den lilla byn Pöchlarn går du ombord på båten igen. Efter en galamiddag börjar ni ‘segla’ tillbaka till Passau.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Utvilad och nöjd når du Passau runt 10.00 och går i land en halvtimme senare. Hemresa i egen regi.