2021
Strasbourg-Mainz cykel- och båtresa

Cykel & båtsemester Strasbourg-Mainz

Rhens cykelvägar, pittoreska städer och vinodlingsområden

 Strasbourg - Mainz
 Mainz - Strasbourg

 M/S Olympia

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 200 km

8
dagar

35
∅ km per dag

Rhens cykelvägar erbjuder fina utsikter över floden, som förevigats i berättelser och sånger, och över orörda skogar längs flodstranden, rik på brokig flora och fauna. Vägen går även genom pittoreska städer, byar och vinodlingsområden. Regionen är rik på populära turistdestinationer och kulturella platser, liksom kulinariska specialiteter. Du bör passa på att ta en kortare omväg till floden Neckar och till Heidelberg, en fantastisk stad med en rik historia. Det är omöjligt att med ord beskriva det vackra landskapet, de unika kulturplatserna och de regionala delikatesserna: du måste helt enkelt uppleva dem själv!

Startorten växlar mellan Strasbourg och Mainz. 

Cykel- och båtresa Strasbourg-Mainz - Strasbourg

 

Dag 1: Ankomst till Strasbourg

Individuell ankomst till Strasbourg (Kehl). Ombordstigning sker 15.00 – 17.00. 

Cykel- och båtresa Strasbourg-Mainz

Dag 2: Strasbourg –  Gambsheim/Freistett ca. 25 km, Gambsheim - Germersheim (båt)

Efter frukost bör du ta chansen att besöka huvudstaden i Alsace, Strasbourg, med de många kanalerna, katedralen och alla charmiga korsvirkeshus. Du cyklar längs Rhen genom genom slätten till Gambsheim-slussen. Här väntar båten på dig för att fortsätta resan till Germersheim. Slappna av på soldäck med ett glas vin och njut av de första intrycken av detta vackra landskap.

Cykel- och båtresa Strasbourg-Mainz

Dag 3: Germersheim – Speyer, ca. 25 km

Se fram emot att besöka den gamla befästa staden Germersheim med dess många pittoreska gränder, vrår och torg. När du fortsätter genom Rheinland-Pfalz når du Speyers domkyrka. Denna kyrka lades till i UNESCOs lista över världsarv 1981. 

Cykel- och båtresa Strasbourg-Mainz

Dag 4: Speyer – Mannheim, ca. 20 km

Njut av den korta cykelturen, längs med Gamla Rhen, förbi fantastiska sjöar, genom orörda områden som betecknats naturreservat och naturliga översvämningsområden. Du når Mannheim, också kallad “Kvadraternas Stad” pga av dess rutmönster till formation. Inom dessa kvadrater finns oräkneliga sevärda platser att besöka, som till exempel Mannheims kända barocka slott – Tysklands största barocka slottskomplex, och vattentornet – stadens landmärke. 

Cykel- och båtresa Strasbourg-Mainz

Dag 5: Mannheim – Heidelberg - Mannheim, ca. 60 km

I dag går resan genom Pfalzgrevskapet vid Rhens kärna och därmed, delvis, längs med Burgenstrasse. Schwetzingen, med dess slott och vackra trädgård, är bara en av anledningarna att besöka denna charmiga stad. Härifrån fortsätter vägen via Plankstadt och Eppelheim till Heidelberg. Heidelbergs slottsruin reser sig högt över den gamla staden och kan skådas redan på långt håll. Beundra Heidelbergs kända gamla bro i röd sandsten, eller ta en promenad genom de slingrande gränderna och se den gamla stadens pittoreska torg. Den andra vägen leder dig till andra sidan Neckar över den romerska staden Ladenburg och tillbaka till Mannheim.

Cykel- och båtresa Strasbourg-Mainz

Dag 6: Mannheim – Worms, ca. 25 km

Idag lämnar du Mannheim och tar dig förbi ängar och åkrar och följer floden Rhen till kejsarstaden Worms. På din resa genom stadens två millennium av historia kan du lära dig om kejsare och kungar, Nibelungarnas myter och legender, judendomen och Martin Luther.

Cykel- och båtresa Strasbourg-Mainz

Dag 7: Worms – Nierstein (båt), Nierstein – Mainz, ca. 20 km

Med nästan 1000 hektar avsett för vinodling är Nierstein Rhens största vinodlingssamhälle. Den historiska gamla staden, med dess medeltida torg och ståtliga hus är väl värd ett besök. En kortare cykeltur med massor av tid över till att skämma bort sig själv: Cykla på Rhens välbelagda cykelväg, precis längs med floden, från Nierstein till Mainz. Gäster som vill cykla en längre sträcka kan välja att börja cykla redan i Worms (cykeltur Worms-Mainz ca. 60 km).

Cykel- och båtresa Strasbourg-Mainz

Dag 8: Hemresa 

Varje resa har sitt slut. Återigen kan du njuta av de första solstrålarna och flodens stilla tystnad från däck. Efter frukosten avstigning till kl. 9:00 och hemresa.