2021

Cykel & båtresa längs Rhen

Romantik och njutningslystnad längs Rhen

 Köln - Mainz 
 Mainz - Köln
 
M/S Olympia

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 210 km

8
dagar

35
∅ km per dag

Flertaliga romantiska slott och fort har byggts längs med Rhens strandbanker, mellan Köln och Mainz, och de har många spännande historier att berätta. Den UNESCO-listade världsarvsplatsen Welterbe Kulturlandschaft Oberes Mittelrheintal är mycket vacker och rik på historier och äventyr. I detta område pressar Rhen fram genom berg och passerar städer som t.ex. Koblenz, vilka är över 2000 år gamla och har gamla stadsdelar med många korsvirkeshus. Detta är ett idealiskt landskap för en vacker och avkopplande semester. Sist men inte minst är många av dessa städer mellan Köln och Mainz hemorten för många ädla viner och regionala delikatesser, vilket även gör detta till en kulinarisk resa.

Startorten växlar mellan Köln och Mainz. 

Cykel- och båtresa Köln-Mainz - Köln

 

Dag 1: Ankomst till Köln

Individuell ankomst i Köln och ombordstigning mellan 15.00 och 17.00. Njut av kvällen ombord eller med en kölnisk öl, på någon av pubarna med utsikt över floden Rhen.

Cykel- och båtresa Köln-Mainz - Bonn

Dag 2: Köln - Bonn ca. 40 km

Innan du påbörjar din första cykeltur kan du ta tillfället att promenera genom den Gamla Staden. Därefter går din första cykeltur till Beethovens hemstad, Bonn. Denna federala stad och före detta huvudstad i Tyskland har fortfarande en internationell elegans. På vägen kan du passa på att besöka fritidsön Groov, belägen mitt i ett stort landskap i Rheinaues våtmarker, i Kölns förort Porz-Zündorf. I Bonn finns museer som Historiens Hus, Bundeskunsthalle och Beethoven-Haus. Rheinaue och Bundesviertel med Demokratins väg är också värda ett besök.

Cykel- och båtresa Köln-Mainz - Bonn

Dag 3: Bonn - Andernach ca. 45 km

I dag fortsätter du mot Andernach på cykel. Königswinter, med dess slott Drachenburg på Drachenfels (brant uppförsbacke) och Sea Life, med akvarium för över 6000 arter, är väl värt ett besök. Dagens destination, Andernach, är känd för att ha världens största kallvattengejser, med sin imponerande stråle på 60 meter. 

Cykel- och båtresa Köln-Mainz - Koblenz

Dag 4: Andernach - Koblenz ca. 25 km

På vägen till Koblenz hittar du slottet Engers i Neuwied. Vid den berömda udden “Deutsche Eck” (tyska hörnet) löper floderna Mosel och Rhen samman. En annan sevärd plats är fortet Ehrenbreitstein, som du även kan nå med linbana över Rhen, i Koblenz. Biljetter till linbanan finns att köpa ombord. 

Cykel- och båtresa Köln-Mainz - Vinpaus

Dag 5: Koblenz - St. Goar ca. 40 km

Du fortsätter din resa på cykel längs floden Rhen, genom den UNESCO-listade världsarvsplatsen Welterbe Kulturlandschaft Oberes Mittelrheintal. Du passerar det romantiska fortet Marksburg - det enda högt belägna slottet på Mittelrhein som inte förstörts - samt staden Boppard med dess fort Kurfürstliche Burg, innan du slutligen når St. Goar. Här finns fortet Rheinfels ruiner, som är de största i sitt slag längs med Rhen. Forten Katz und Maus (katt och mus) i St. Goarshausen, på andra sidan Rhenfloden, är också värda ett besök.

Cykel- och båtresa Köln-Mainz

Dag 6: St. Goar - Rüdesheim ca. 30 km

I dag passerar du återigen mycket vackra slott längs Rhenfloden, som Burg Reichenstein och Burg Rheinstein. Du cyklar förbi den kända klippan Lorelei innan du når Rüdesheim. I Rüdesheim rekommenderar vi en stadsvandring i denna historiska stad med vackra korsvirkeshus. Eller ta linbanan upp till monumentet Niederwalddenkmal. Här får du en vacker utsikt över Rüdesheims gamla stad och floden. 

Cykel- och båtresa Köln-Mainz - Mainz

Dag 7: Rüdesheim - Mainz ca. 30 km

På denna slutgiltiga cykeletapp får du se Rhens bästa sida. Staden Eltville am Rhein med sin symbol, slottet Kurfürstliche Burg, finns på vägen. Mainz, dagens destination, stoltserar med ett flertal imponerande byggnader. Du vill kanske besöka katedralen Hoher Dom St. Martin - en av Tysklands stolta kejserliga katedraler, eller slottet Kurfürstliches Schloss. I den gamla staden finner du tilltalande gränder och torg som t.ex. Augustinerstrasse och Kirschgarten med sina vackra korsvirkeshus och vinrestauranger.

Cykel- och båtresa Köln-Mainz - Mainz

Dag 8: Hemresa 

Varje resa har sitt slut. Återigen kan du njuta av de första solstrålarna och flodens stilla tystnad från däck. Efter frukosten avstigning till kl. 9:00 och hemresa.