2021

Cykel & båtresa Rhen och Neckar

Kultur, vin och flodromantik

  Koblenz - Bad Wimpfen 
  Bad Wimpfen - Koblenz
  M/S Patria

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 210 km

8
Tage

35
Ø km per dag

Din resa på Neckar och Rhen börjar i Bad Wimpfen och går ända till Koblenz. Det är nära nog omöjligt att bestämma sig för vilken av floderna som är vackrast: Är det kanske Neckar vid Heidelberg med sitt vackra slott, eller Odenwald som Neckar flyter igenom? Eller ska vi föredra Rhen, Nibelungen, Mainz med sina många museer och Rüdesheim med den världskända Drosselgasse? Upptäck Neckar och Rhen under en 8-dagars resa med cykel och båt. Välskötta cykelvägar och många intressanta utflykter garanterar en minnesvärd semester. På dagtid upplever du den naturliga skönheten i två av Europas mest attraktiva floddalar från cykelsadeln, och på eftermiddagen står MS Patria till ditt förfogande som ett "flytande hotell".

Startorten växlar mellan Bad Wimpfen och Koblenz. 

Dag 1: Egen resa till Bad Wimpfen

Bad Wimpfen är en stad och kurort som ligger vid floden Neckar i delstaten Baden-Württemberg i Tyskland. Staden har präglats av kelter, Hohenstaufare och romare, vilket fortfarande syns tydligt i dagens stadsbild. Gamla stan utlovar en unik shoppingupplevelse med en speciell känsla, så njut av din tid i Bad Wimpfen fram till ombordstigningen, som börjar klockan 16.00.

Dag 2: Bad Wimpfen – Eberbach ca. 45 km

I dag cyklar du till Neckarzimmern, varifrån du antingen till fots eller med cykel fortsätter till Burg Hornberg, där den ökände tyske rovriddaren Götz von Berlichingen ("Götz med järnhanden") bodde. Du fortsätter på cykel över Zwingenberg med det gamla slottet och in i skogen Odenwald, sluttningarna kommer närmare floden Neckar, och du når snart den gamla kloster- och Stauferstaden Eberbach.

Dag 3: Eberbach – Heidelberg ca. 35 km

Dagens första mål är Hirschhorn, "Neckardalens pärla". Från slottstornet har du en underbar utsikt över Neckarslingan, det gamla karmeliterklostret samt på Marknadskyrkan. Därifrån cyklar du genom södra Odenwald till Heidelberg, där båten väntar på dig. I Heidelberg finns möjlighet till en guidad stadsrundtur (tillval). På kvällen kan du besöka Heidelbergs slottsruin och ta en promenad genom Drottning Silivias födelsestad.

Dag 4: Heidelberg – Mannheim ca. 25 km, Mannheim – Nierstein (båt)

Dagens cykeltur börjar i Heidelberg. Över den "Gamla bron" kommer du till höger sida av Neckar. Här kan du ta en sista titt på slottet. Du fortsätter din resa in i av romartiden präglade staden Ladenburg och cyklar till Mannheim. Här väntar Patria på dig och tar dig under lunchmåltiden till Nierstein. En annan höjdpunkt är en traktorfärd genom Niersteins vinberg innan magen får sitt genom vin och en rustik middag på en vingård (tillval, bokas ombord).

Dag 5: Nierstein – Mainz ca. 25 km

Från den största vinodlingsstaden vid Rhen går färden till Mainz. Här finns en mängd sevärdheter, många kyrkor, museer, fontäner och monument. De viktigaste är katedralen, kurfurstens slott, Nationalteatern, citadellen, karnevalsfontänen och Gutenberg-monumentet. Du kan lära känna på Mainz under en stadsrundtur.

Dag 6: Mainz – Rüdesheim ca. 35 km 

Från Mainz tar leden dig genom vackra Rheingau. Berömda städer som rosstaden Eltville ligger längs vägen. Oestrich-Winkel med sitt landmärke, vinlastningskranen från 1745, inbjuder till en paus. Cykelvägarna går ofta direkt längs Rhen, innan hjältekvinnan Germania på Niederwaldmonumentet utanför Rüdesheim välkomnar dig på avstånd. Avsluta dagen med ett glas Rheingau-vin på Drosselgasse, världen längsta bardisk. Övernattning i Rüdesheim eller på andra sidan av Rhen i Bingen.

Dag 7: Rüdesheim – Boppard ca. 45 km, Boppard – Koblenz (båt)

På morgonen cyklar du på vänster sida av Rhen förbi borgar och slott genom Loreley-dalen mot Boppard i UNESCO:s världsarv Mittelrheintal. På eftermiddagen båtresa till Koblenz med det välkända Deutsches Eck, sammanflödet av Rhen och Mosel och destinationen för din resa.

Dag 8: Hemresa

Efter frukosten slutar din cykel- och båtresa längs Rhen och Neckar. Tillbakaresa till Bad Wimpfen eller hem.