2020
Cykel & båt Sydholland - M/S Sir Winston

Cykel & båtresa Sydholland

Idylliska vattenvägar och storstadscharm

 Rundtur från Amsterdam
 M/S Sir Winston

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 250 km

8
dagar

40
∅ km per dag

Upptäck Holland på ett unikt sätt under en 8-dagars resa med cykel och båt. Välskötta cykelvägar och ett omfattande nätverk av vattenvägar garanterar en minnesvärd semester. På dagen cyklar du genom de vackraste landskapen i Rembrandts och Van Goghs land, och på sena eftermiddagen är du tillbaka på ditt "flytande hotell" MS Sir Winston.

 

Dag 1: Egen resa till Amsterdam

Ombordstigning på eftermiddagen mellan 15.00 och 17.00. På eftermiddagen och kvällen finns möjlighet till att bekanta sig med staden och till en promenad genom de gamla stadsdelarna. Övernattning i Amsterdam.

Dag 2: Amsterdam Zaandam – Utrecht (båt),
Zaandam rundtur ca. 30 km

Du börjar din rundtur på cykel: du korsar poldermark via Westzaan till “De Schoolmeester”, en papperskvarn som underhållits och som är i fullt fungerande skick. Det är den enda kvarnen i världen som går endast på vindkraft. Härifrån cyklar du till museumstaden “Zaanse Schans”, ett friluftsmuseum (ingår ej) som byggdes för att visa det Holländska  historiska arvet. Du kan besöka en forntida by, en ostfabrik, ett skeppsvarv, en holländsk träskofabrik, ett bagerimuseum, Zaanses klockmuseum och den unika färgkvarnen “De Kat”. I anslutning till utställningsområdet finns Zaans museum, som ger en inblick i utvecklingen av “Zaanstreeks” som det första industriområdet. Produkter som senap, ost, bakverk osv. är producerade där och kan köpas. Du cyklar tillbaka till Zaandam genom rekreationsområdet i Twiske. Omkring 17:00, transport till Utrecht.

Dag 3: Utrecht Gouda ca. 40 km

I dag kommer du att cykla till oststaden Gouda. Vid fint väder rekommenderar vi en liten avstickare till sjölandskapet Reeuwijkse Plassen för ett svalkande dopp. Sportigare cyklister kan göra en avstickare till Leiden (plus 20 km) eller till Nordsjöstranden i Katwijk aan Zee (plus 45 km). Under tulpanblomningen (avgång 28.03.-02.05.) erbjuder vi en dagstur till Keukenhof inklusive entré och busstransfer (måste bokas i förväg). Övernattning i Gouda.

Dag 4: Gouda Rotterdam (båt),
Rotterdam Delft Den Haag Scheveningen ca. 35-85 km

Före frukost startar MS Sir Winston från Gouda till Rotterdam. Där finns möjlighet att uppleva världens största hamn under en hamnkryssning (tillval). Du kan välja mellan två cykelturer: den kortare varianten leder till Delft - här har du möjlighet att besöka porslinsfabriken (tillval). På den längre varianten cyklar du till Den Haag, sätet för den nederländska regeringen och sedan vidare till Nordsjöbadorten Scheveningen och tillbaka. Alternativt kan du åka tillbaka till Rotterdam med tåg (rail & bike, egen regi). Övernattning i Rotterdam.

Dag 5: Rotterdam Schoonhoven ca. 45 km

Du ger dig iväg på en cykeltur till Kinderdijk (Unescos världskulturarv med 19 väderkvarnar i rad) och fortsätter till silverstaden Schoonhoven med dess charmiga gamla stadsdelar. Övernattning i Schoonhoven.

Dag 6: Schoonhoven Utrecht ca. 40 km 

I dag gör du en cykeltur genom det vackra polderlandskapet Oudewater och vidare till Utrecht. Domkyrkan i Utrecht är en av de viktigaste i Nederländerna. Övernattning i Utrecht.

Dag 7: Utrecht  Zaanse Schans Amsterdam ca. 50 km 

Idag cyklar du till frluftsmuseet "Zaanse Schans", ett slags nederländskt Skansen (entré inte inkluderat). Här kan du bland annat besöka en gammal holländsk by, en ostfabrik och världens enda färgkvarn De Kat. Genom rekreationsområdet "Twiske" cyklar du därefter tillbaka till Amsterdam. På eftermiddagen finns möjlighet till en kanalkryssning (tillval). Övernattning i Amsterdam.

Dag 8: Hemresa 

Efter frukosten slutar din cykel- och båtresa genom Syd-Holland. Avstigning 9.30 med efterföljande hemresa i egen regi.