2021

Cykel & båtresa Zeeland

M/S Olympia

 Rundtur från Rotterdam
 M/S Olympia

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 250 km

 

8
dagar

45
∅ km per dag

Provinsen Zeeland, även kallad „Landet i Havet“ ligger i västra Nederländerna och består till största del av öar och halvöar. Östra och västra Schelde-floden sträcker sig långt inåt land, vilket gör Zeeland ett paradis för flora och fauna. Cykla med oss från den energiska staden Rotterdam – en stad som står för avspänd gemenskap mer än någon annan stad i Nederländerna – till provinsen Zeeland. Upptäck de historiska städerna Zierikzee och Middelburg och Deltaprojektet, Holland’s mest imponerande stormflodsbarriärer. Prova på utsökta musslor, ostron och Oosterschelde-hummer. Passa även på att besöka någon av de många fiskrestaurangerna! 

 

Dag 1: Egen resa till Rotterdam,
Rotterdam – Dordrecht (båt)

Individuell ankomst till Rotterdam. Ombordstigning vid kl. 16. Kanske får du lite tid över att se Rotterdams hänförande saluhall. Holländarna kallar den för sin version av det Sixtinska Kapellet. Kl. 18 avgår båten mot Hollands äldsta stad, Dordrecht, som är idylliskt belägen på en ö, omgiven av tre breda floder. 

Hellevoetsluis

Dag 2: Dordrecht – Willemstad – Hellevoetsluis, ca. 45 km 

På morgonen åker båten mot Willemstad, en liten befäst stad från 1600/1700-talet som är väl sevärd. Här påbörjar du din första cykeltur. Korsa Haringvliets vattendrag över Volkerakdam, och cykla genom åkrar och förbi sagolika byar som Zwartsluis och Goudswaard till Hellevoetsluis populära vattensportcenter. 

Cykel-och-batresa-Zeeland

Dag 3: Hellevoetsluis – Bruinisse, ca. 45 km

Vid fint väder kan det vara värt att ta en avstickare förbi badstranden Rockanje - en vid strand med finkornig sand och fantastiska sanddynor - innan du påbörjar cykelturen. Du korsar återigen Haringvliet, cyklar genom små byar som Stellendam med dess väderkvarn Korenlust, den lilla vattensport-byn Herkingen och - efter att ha cyklat längs Grevelingendam - når du musselbyn Bruinisse. 

Middelburg

Dag 4: Bruinisse – Middelburg, ca. 55 km

I dag cyklar du till den lilla staden Zierikzee, som är en av Hollands 10 vackraste världsarvs-städer. Det „feta tornet“ reser sig högt över staden. Tornets topp erbjuder fantastisk utsikt över staden, hamnen och ön. Fortsätt din resa över Zeeland-bron till Middelburg, Zeelandprovinsens huvudstad. Middleburg, som en gång i tiden var Nederländernas näst viktigaste stad, efter Amsterdam, är rik på historia. Många butiker och kaféer finns även att upptäcka här.

Cykel-och-bat_Zeeland

Dag 5: Middelburg – Veere (båt),
Middelburg – Neeltje Jans – Veere ca. 35-55 km

Idag kan man välja mellan tre olika turer, en av dom går till Neeltje Jans. Denna artificiella, före detta arbetarö skapades för att bygga Österscheldes stormflodsbarriär, Deltaprojektets mest imponerande konstruktion. Du har möjlighet att förundras över slussarna på nära håll, och även från insidan. Fortsätt sedan cykelturen till Veere, en vacker semesterstad vid vattnet, dit tungt lastade, skotska skepp anlände en gång i tiden.

Zeeland_Mat

Dag 6: Rundtur Veere ca. 40 km, Veere - Dordrecht (båt)

Idag får du en till chans att njuta av det pittoreska, typiskt holländska landskapet på halvön Walcheren, runt de livliga turiststäderna Veere och Middelburg. Ingen annanstans i Holland skiner solen så ofta och länge som på Walcheren. Alternativt kan du göra en av gårdagens turer.

Rotterdam-stad

Dag 7: Dordrecht – Rotterdam ca. 40 km

På din sista etapp, utforska de mest kända väderkvarnarna i Nederländerna vid Kinderdijk. Dessa 19 väderkvarnar, som dateras tillbaka till 1700-talet, är vackert bevarade och är listade som UNESCO världsarv. Kvarnarna är väl värda ett besök! Följ rutten längs floden Maas upp till Rotterdam, en av de största hamnarna i världen.

Rotterdam-havn

Dag 8: Hemresa

Avstigning fram till 09:00. och individuell hemresa.