2021

Cykel & båt längs Moldau och Elbe

Gyllende staden och floderna Moldau & Elbe

 Rundtur från Prag
 M/S Florentina

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • Upplev "Gyllende Staden" Prag!
  • ca. 220 km

 

8
dagar

35
∅ km per dag

Tjeckien, det lilla landet i Europas hjärta imponerar med dess originella flodlandskap, pittoreska byar och romantiska slott, vars historia och arkitektur ofta går så långt tillbaka som Medeltiden. Prag, även kallad den „Gyllene Staden“ och „De Hundra Spirornas Stad“, är både startpunkten och slutdestinationen på denna vackra resa med cykel och pråm längs övre delen av floden Moldau, eller Vltava som den heter på tjeckiska, och den enorma floden Elbe – När Moldaus broar lyser i solskenet och slottens spiror glänser i ljuset är det lätt att se varför Prag kallas Den Gyllene Staden! Mångfacetterad och unik, modern och samtidigt medveten om tradition – upptäck en av Europas vackraste metropoler med sin Gamla Stad listad som ett UNESCO världsarv. MS FLORENTINA är förtöjd nära Karlsbron och är därför ett perfekt utgångsläge för att utforska denna fantastiska stad – den fantastiskt återställda marknadsplatsen, den livliga Václavplatsen eller det judiska kvarteret väntar. Och du kommer inte vara utan bra mat – öl och fläskstek med dumplings, för att bara nämna en av specialiteterna – när du är ute och cyklar missa inte tillfället att ta en paus och släcka törsten med en original Czech amber nectar. 

 

Dag 1: Ankomst i Prag 

Individuell ankomst i Prag. Ombordstigning från 16.00. Efter middagen kan du ta en promenad över Karlsbron, som är extra vacker kvällstid, och njuta av vyn över det upplysta slottet. 

Prag-Moldau

Dag 2: Prag - Kralupy ca. 30 km

Morgonen är fri och du har tid till att promenera genom Prag. Sen får du din cykel inför den första etappen på din resa. Du cyklar längs floden Moldau via Troja (barockslott - National Art Gallery) till byn Klecánky och vidare till Drasty och Vodochody, tillbaka till flodbanken och dagens etappmål Kralupy. Båten anländer runt 17.00.

Leitmeritz-Litomerice

Dag 3: Kralupy - Mělník ca. 30 km, Mělník - Litoměřice (båtresa)

Efter frukost, ca. 9.00, är det dags att hoppa upp på cykeln igen. Du cyklar nästan hela vägen längs floden Moldau till Nelahozeve. Turen går förbi huset där Antonin Dvořák föddes och ett av Böhmens mest kända renässansslott, även kallad “Tjeckiens Lilla Louvre”. Du cyklar även förbi Veltrusý-parken, med många skulpturer och utstiktsplatser i en omfattande terräng, upp till den kungliga staden Mělník. Ta dig tillbaka till båten runt 13.30 för att njuta av en båttur på floden Elbe till Litoměřice.

Prag-Cykelresa-Rundtur

Dag 4: Vilodag i Litoměřice eller tur till Ústí nad Labem ca. 55 km

En dag för avkoppling. Utforska en av Tjeckiens vackraste städer, den kungliga staden Litoměřice. Stadens centrum med färgrika gotiska, renässans och barocka byggnader - vilka till största delen är omgivna av välbevarade gotiska befästningsverk som kommer slå dig med häpnad. Sevärt är den barocka katedralen, den historiska tunnelbanan (enormt tunnelsystem) eller biskopens residens. Du kanske även är intresserad av att besöka byn Terezíns minnesplats (Theresienstadt). Minnesplatsen för detta koncentrationsläger ligger bara 5 km bort. Den mer erfarne cyklisten kanske vill cykla till Ustí - som ligger i den idylliska dalen Elbedalen – Du passerar den böhmiska porten och den gamla slottsruinen Schreckenstein.

Moldau-Elbe

Dag 5: Litoměřice – Roudnice (båtresa), Roudnice – Mělník – Mlčechvost ca. 40 km

Tidig på morgonen tar båten dig till Roudnice, där din cykeltur börjar runt 9.00. Du följer floden Elbe via Dobřín, Račice och Vliněve, och tar dig tillbaka till den underbara staden Mělník. Njut av panoramautsikten över sammanflödet av floderna Elbe och Moldau från toppen av slottskullen. Du fortsätter till dagens mål, Mlčechvosty. Båten anländer runt 16.30.

Palatschinken

Dag 6:  Mlčechvosty - Prag ca. 40 km

Idag kan du antingen koppla av på soldäck med ankomst till Prag ca 15.30, eller ta en sista cykeltur via Nelahozeves, Kralupy, Vodochody, Drasty och Klecánk till Prag. Resten av dagen är fri för att uppleva Prag. 

Prag

Dag 7: Rundtur till  Zbraslav ca. 30 km

Idag har du tid att upptäcka Moldaus högra flodbank, gamla stans höjdpunkter, den "nya staden" och de judiska kvarteren. Eller bara strosa längs gatorna, fika på ett av caféerna på torget och bara ta in stadens atmosfär. Om du känner för att cykla, ta dig uppströms längs Moldau till Zbraslav och tillbaka.

Prag

Dag 8: Hemresa

Efter frukost, till 09:30, avstigning och individuell avgång.