2020

Cykel & båtsemester Italien

Upplev bländande natur, kultur och god mat

   Venedig - Mantua
   Mantua - Venedig
   M/S Ave Maria 
   M/S Vita Pugna

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 195 km

8
dagar

40
∅ km per dag

Bländande natur, kultur och god mat, denna lugna cykel & båtresa läng med floden Po erbjuder mer än bara ett smakprov på norra Italien. Den utforskar berömda konststäder, ett av Europas främsta naturreservat och många gömda små byar efter vägen, och som belöning för våra dagliga turer serveras du autentiska lokala rätter väl ombord på båten igen. Från Venedigs glans så leder lagunen oss till det så färgglada Chioggia. Därefter kommer floden Po’s delta med sina naturliga underverk, känt för sitt fågelliv. Sen till Adria som en gång var en viktigt romersk hamn, och vidare mot Ferrara och Mantua som tidigare var stora städer krönta av den italienska renässansen.

 

Dag 1: Egen resa till Venedig

Vi välkomnar dig ombord på ditt flytande hotell från 16:30, och sen samlas för ett välkomstmöte 18:30 med din reseledare och besättningen - och en första uppfriskande välkomstdrink. Efter middagen kan vi njuta av Venedig till kvälls, nu fritt från folkmassorna och som mest romantiskt: Benvenuti a Venezia!

Dag 2: Venedig

Efter frukost möter vi vår venetianska guide för en tur genom den historiska stadskärnan. Döpt till La Serenissima (‘den mest lysande’) höll sig den venetianska republiken över stora delar av Medelhavet (och längre) i århundraden, både som militärmakt och kulturljus, där hennes upptäcktsresande når så långt som till Kina och Newfoundland. Efter din guidade tur har du eftermiddagen fri att njuta av staden i din egen takt.

Dag 3: Venedig - Pellestrina ca. 30 km

Vi lämnar Venedig bakom oss efter en fin båttur förbi Markusplatsen och börjar vårt cykeläventyr på ön Lido, den första av två öar vi korsar idag. Lido di Venezia, inne bland överklassen sen la Belle Époque, idag hem för den internationella filmfestivalen i Venedig. En kort tur med färja tar oss till en annan värld: Pellestrina, där vi cyklar förbi de pittoreska stugorna och båtarna vid detta ödmjuka fiskarsamhälle. Vi ansluter oss till båten precis framför Chioggia - en livlig och färgglad knutpunkt för fiske, även känd som ‘lilla Venedig’.

Dag 4: Pellestrina - Po delta naturreservat - Adria ca. 40 km

Dagen börjar med en promenad genom Chioggia följt av ett, frivilligt, besök upp för det tusenåriga klocktornet (världens äldsta), för att njuta av fantastisk utsikt. Om vädret tillåter så kan vi även passa på att sola lite på en finsandig strand i närheten och ett dopp i Adriatiska havet. Du måste även prova en varm smakrik piadina! Sen fortsätter vi mot floden Pos livfulla delta. Detta unika våtmarksområde är det främsta reservatet för hägrar och hem för flamingokolonier. Vi lägger till för natten i Adria, en dåtida viktig romersk hamn, som en gång översvämmades av havets vatten som bär dess namn. Adria är även känt för sitt etruskiska och grekiska arv. En ‘passeggiata’ in till byn efter middagen för en välförtjänt grappa eller gelato är på sin plats.

Dag 5: Adria - Ferrara - Zelo ca. 35 km + bussresa ca. 35 km

Efter en kort båttur hoppar vi på cyklarna igen och följer floden Po genom jordbruksmark och byar, tills vi når Ferrara. När denna stad härskades av adelsfamiljen Este lockades arkitekter, konstnärer och forskare hit för den banbrytande stadsplaneringen som har efterliknats över hela världen sen dess. Än idag rankas Ferrara universitet som ett av de bästa, och staden nämns som “Italiens cykelstad”. En privat buss med släp tar oss tillbaka till vårt flytande hotell i Zelo, en vilande stad längs Biancokanalen, som rinner parallellt med floden Po. 

Dag 6: Zelo - Mantua ca. 50 km

Denna morgon beger vi oss mot byn Bergantino, hem för det distinkta och historiska  karusellmuseet och dess samlingar från medeltiden till idag, allt noga återställt och renoverat. Men först av allt: vi är Grana Padanos hjärta - parmesanostens ärkerival - och efter ett besök hos den lokala ostfabriken så avnjuter vi en provsmakning av den skarpa och välkryddade Granan, som sköljs ner med ett glas Valpolicella. Efter vår lilla lunch lämnar vi Bergantino och följer floden till Ostiglia, känt för sin medeltida fästning och de hårda striderna som ägde rum här 1945, när de allierade och partisanerna drev tillbaka Hitlers styrkor. Vi cyklar på och återförenas med båten där Mantuas flod Mincio flyter samman med Po. Vi styr norrut, och åker genom de frodiga våtmarkerna som slutligen träder fram som Mantuas vackra “sjöar” 

Dag 7: Mantua rundtur ca. 35 km

En dag tillägnad att upptäcka denna lilla kulturella pärla med sina tre pittoreska “sjöar” formade av Mincio och dess omgivande landsbygd, en stad som en gång härskades av familjen Gonzaga, och som idag ses av många som Italiens “Törnrosa” (“sovande skönhet").

Dag 8: Hemresa 

Efter frukost slutar din cykel & båtresa.