2020

Cykel & båtresa Moldau & Elbe

Gyllende staden och floderna Moldau & Elbe

 Rundtur från Brandýs nad Labem
 M/S Florentina

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • "Gyllende Staden" och floderna Moldau & Elbe
  • ca. 220 km

 

8
dagar

35
∅ km per dag

Tjeckien, det lilla landet i Europas hjärta imponerar med dess originella flodlandskap, pittoreska byar och romantiska slott, vars historia och arkitektur ofta går så långt tillbaka som Medeltiden. Prag, även kallad den „Gyllene Staden“ och „De Hundra Spirornas Stad“, är både startpunkten och slutdestinationen på denna vackra resa med cykel och pråm längs övre delen av floden Moldau, eller Vltava som den heter på tjeckiska, och den enorma floden Elbe – När Moldaus broar lyser i solskenet och slottens spiror glänser i ljuset är det lätt att se varför Prag kallas Den Gyllene Staden! Mångfacetterad och unik, modern och samtidigt medveten om tradition – upptäck en av Europas vackraste metropoler med sin Gamla Stad listad som ett UNESCO världsarv. MS FLORENTINA är förtöjd nära Karlsbron och är därför ett perfekt utgångsläge för att utforska denna fantastiska stad – den fantastiskt återställda marknadsplatsen, den livliga Václavplatsen eller det judiska kvarteret väntar. Och du kommer inte vara utan bra mat – öl och fläskstek med dumplings, för att bara nämna en av specialiteterna – när du är ute och cyklar missa inte tillfället att ta en paus och släcka törsten med en original Czech amber nectar. 

 

Dag 1: Ankomst i Brandýs nad Labem 

Individuell ankomst i Brandýs nad Labem. Ombordstigning från 16.00. Vi bokar gärna en busstransfer från flygplatsen via centralstationen Prag till båten för dig (ca. 60 minuter). 

Prag-Moldau

Dag 2: Rundtur till Prag ca. 60 km

Idag cyklar du till Prag, cykelvägen 241 leder dig till den unika historiska centrum av Prag. Efter att du ha utforskat Prag individuellt cyklar du längs Elbe tillbaka till Brandýs. 

Leitmeritz-Litomerice

Dag 3: Brandýs - Mělník ca. 50 km

Efter frukost är det dags att M/S Florentina tar dig till Mělnik och du kommer att cykla till Veltrusý-parken, med många skulpturer och utstiktsplatser i en omfattande terräng. Resan går förbi huset där Antonin Dvořák föddes och ett av Böhmens mest kända renässansslott, även kallad “Tjeckiens Lilla Louvre”. Därefter cyklar du tillbaka till Mělnik. 

Prag-Cykelresa-Rundtur

Dag 4: Mělnik - Litoměřice ca. 25 km

Efter frukosten finns tid att promenera genom den vackra Mělnik med slottet ovanför Elbe floden och trevliga torget. Dagens cykeltur länge Elbe till Roudnice är relativt kort. Besök även slottet i Roudnice. På kvällarna åka du med M/S Florentina till Litoměřice.

Moldau-Elbe

Dag 5: Vilodag i Litoměřice eller tur till Ústí nad Labem ca. 55 km

En dag för avkoppling. Utforska en av Tjeckiens vackraste städer, den kungliga staden Litoměřice. Stadens centrums färgrika gotiska, renässans och barocka byggnader - vilka till största delen är omgivna av välbevarade gotiska befästningsverk - kommer slå dig med häpnad. Sevärt: Den barocka katedralen, den historiska tunnelbanan (enormt tunnelsystem) eller biskopens residens. Du kanske även är intresserad av att besöka byn Terezíns minnesplats (Theresienstadt). Detta koncentrationslägers minnesplats ligger bara 5 km bort. Den mer erfarne cyklisten kanske vill cykla till Ustí - som ligger i den idylliska dalen Elbedalen – Du passerar den böhmiska porten och den gamla slottsruinen Schreckenstein. 

Palatschinken

Dag 6: Litoměřice – Mělník – Brandýs nad Labem ca. 30 km

Tidigt på morgonen anländer båten i Mělník. Njuta av frukosten först och sedan göra dig bekväm på båtens soldäck, njut av lugnet och passerar landskapet härifrån. I Mělník startar din sista cykeltur till Brandýs nad Labem. 

Prag

Dag 7: Bussresan till Prag 

Idag kan du besöka Prag en gång till, bussen tar dig till huvudstaden så det finns mycket tid för de många severdheterna. Fördjupa dig i den rika kulturen och historien om denna viktiga kungliga stad. 

Prag

Dag 8: Hemresa

Efter frukost, till 09:30, avstigning och individuell avgång.