2020
Wien

Cykel & båt Donau: Passau - Wien

Donau till valsens rytm

 Rundtur från Passau
 M/S Normandie

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • Sommarspecial: Halva priset för den andra resenären i en dubbelhytt på utvalda datum!
  • ca. 200 km

 

8
dagar

40
∅ km per dag

Cykelresan längs med tyska / österrikiska Donau är en mycket speciell upplevelse, för ditt “flytande hotell” är alltid med dig! Varsamt utför cyklar du längs lummiga, gröna flodbanker och genom små, drömska byar i Donaus imponerande landskap. Upptäck det hänförande naturliga underverket “Stora Slingan” (en tvär 180º sväng!) och försjunk i legendariska Wachau med dess terrasser av vingårdar och förtrollande slott och kloster. Sedan Wien – ett överflöd av sevärdheter! En stad, svår att beskriva med ord – du måste se och uppleva den! Höjdpunkter som Stefansdomen och stadshuset är enkla att nå på en underbar sightseeing på cykel. En promenad genom Naschmarkt (en känd matmarknad) är ett fantastiskt kulturellt och kulinariskt äventyr. Du kan också slappna av på något av de mysiga kaféerna eller en typisk, traditionell, wiensk vinsalong i förorterna. 

Passau

Dag 1: Egen resa till Passau, Passau - Engelhartszell (båt)

Biskopsstaden nära den bayerska/österrikiska gränsen är även kallad "Treflodsstaden." Ombordstigning sker ca 4-5 på eftermidagen, avgång vid 7 på kvällen Njut av din första middag ombord alltsom båten tar dig till Engelhartszell.

Schlögener Schlinge

Dag 2: Engelhartszell – "Stora Slingan" – Untermühl ca. 35 km
Untermühl – Linz (båt)

Behöver du en extra skjuts? Prova några av Trappistklostrets speciella spriter och likörer, i Engelhartszell. De sägs ha “helande krafter." Nedströms tar vägen dig till vackra byar i naturlandskap. Ta, för omväxlings skull, den lilla färjan genom den romantiska Schlögener Donauschlinge “Stora Slingan”, där floden gör en abrupt 180 graders sväng (ca. 3 € per pers.). Sjöfärd från Untermühl till Linz. Tips: utforska Linz, övre Österrikes huvudstad, på en tur med den ljusgula City-Express. 

Donau cykelvägen

Dag 3: Linz – Mauthausen ca. 40 km
Mauthausen – Grein (båt)

Tidigt på morgonen går båten till Mauthausen. Du har möjlighet att besöka minnesplatsen KZ-Mauthausen. Den keltiska staden Mitterkirchen ger dig insikt i det förflutna. För den avkopplade cyklisten går vägen längs Donau. Den alternativa vägen, "Burg Clam”, genom “Strudengaus" vackra glesbyggd, är ett ganska backigt men fantastiskt landskap. Värt ett besök i Grein: det imponerande slottet Greinburg.

Tulln

Dag 4: Grein – Melk ca. 50 km, Melk – Tulln (båt)

Dagens etapp karaktäriseras av ett varierande landskap. Först är det Strudengau – en trång del av Donaufloden, som brukade vara ökänd bland skeppare. Dalen utvidgar sig från Persenbeug och cykelresan tar dig vidare till Melk med dess läckra, barocka Benediktinkloster. Från däck kan du njuta av solnedgången och Wachaus vackra kvällsbelysning. Dagens slutdestination är Tulln, känd för dess många handelsträdgårdar och där den berömde Art Nouveau-konstnären Egon Schiele föddes.

Wien-Sachertorte

Dag 5: Tulln – Wien ca. 35 km 

Precis vid Wiens ingång, inbäddat i ett hisnande landskap, ligger klostret Klosterneuburg. Du kan redan se den 900 år gamla, barocka byggnadens kupol på avstånd. "Kahlenbergerdorf" med dess vinsalonger är definitivt värt ett besök. Efter en promenad genom vingårdarna kan du njuta av den hänförande utsikten över Wien. 

Wien

Dag 6: Wien vilodag, Wien – Dürnstein (båt)

Se till att inte missa de mest kända sevärdheterna som Stefansdomen och Hofburg, den läckra boulevarden "Ringstraβe" med sin Burgtheater, stadsoperahuset eller stadshuset som tar dig tillbaka i tiden. Ta dig tid på eftermiddagen att promenera eller besöka något av de kända, wienska fiken. På natten går båten till Dürnstein eller Rossatz.

Wachau

Dag 7: Dürnstein – Pöchlarn ca. 40 km
Pöchlarn – Passau (båt)

Din sista cykeldag är en speciell höjdpunkt! Mitt ibland små, drömska byar, aprikosträd, vingårdar, slott, kloster och ruiner är detta kuperade landskap förtrollande. En mäktig ruin dominerar över den lilla barocka staden Dürnstein, där klosterkyrkans blå torn står som Wachaus landmärke. På kvällen blir det avskedsmiddag och cocktails.

Passau

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Varje resa har sitt slut. Återigen kan du njuta av Donau-dalens fridfulla tystnad och de första solstrålarna på däck. Ta en sista titt på Schlögener Schlinge ("Stora Slingan") innan du anländer utvilad i Passau. Tiden för ankomst är ca. 10 på morgonen, landstigning en halvtimme senare. Vi rekommenderar att du anordnar förbindande resor från middag och framåt.