2021

Cykel & segeltur i Frisiska Havet och Ijsselmeer

Öppet vatten, ett vackert landskap och pittoreska hamnar

 Rundtur från Enkhuizen
 Wapen Fan Fryslán

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 235 km

8
dagar

45
Ø km pro Tag

Vind och salt mot huden och känslan av frihet! Segelturer är något speciellt. Det är lite som att vara en sjöfarande pionjär som utforskar vattnen… Ombord på WAPEN FÂN FRYSLAN, en av de finaste båtarna som kryssar sjön IJsel och Vadehavet, kan du uppleva naturen och dess element i sina rena former: sol, vind och vatten. “Wad” (holländska för “ebbstrandområde”), ett naturreservat unikt för hela världen, sträcker sig över Nordsjöns kust. Här turas vatten och sand om att dominera med det förändrande tidvattnet. Som ett pärlhalsband dekorerar stora och små öar Vadehavets grunda vatten. Ombord kan du njuta av havets bris och utsikten över det väldiga, omfattande vattnet, ändlösa dynor och uttorkade sandbanker. Vad väntar du på? Dags att kasta loss!

 

Dag 1: Egen resa till Enkhuizen

Individuell ankomst och ombordstigning från kl. 14, i närheten av tågstationen och Enkhuizens vackra centrum. Kaptenen kommer göra dig sällskap över en aperitif och delge viktig information om resan, fartyget och även säkerhetsåtgärder ombord. På kvällen kan du vandra genom Enkhuizens historiska centrum och spendera natten ombord, i Enkhuizen. 

Dag 2: Enkhuizen – Medemblik – Den Oever ca. 25-35 km

I dag seglar skeppet från Enkhuizen till Den Oever och dess fiskehamnar. Du kan stanna ombord och segla över IJsselmeer, eller ta en cykel och börja din första cykeltur längs med IJsselmeers kust, genom det vackra polderlandskapet till Medemblik. Efter cykelturen seglar skeppet vidare till Den Oever. Om kvällens väder tillåter kommer båten segla över Vadehavet till ön Texel. 

Dag 3: Texel – rundtur från Oudeschild ca. 40 km

Ön Texel har ett varierande landskap och pittoreska byar. Utforska Nordsjöns största, holländska ö på en rundtur med cykel. Vårt tips: Använd den väl utmärkta Thijsse-vägen (ca 40 km) och besök några byar, sälreservatet EcoMare och de trevliga, traditionella ölbryggerierna. 

Dag 4: Ön Texel – Ön Terschelling, seglingsdag (5-6 hrs)

I dag kommer skeppet segla, när tidvattnet och vädret är bra, till ön Terschelling. Du åker genom Vadehavets sandbanker och när du har tur kan du se sälar som ligger och vilar på ett sandrev. På eftermiddagen anländer båten i Terschelling. 

Dag 5: Terschelling: utforska ön på cykel ca. 40 km

Terschelling erbjuder mycket: natur och kultur, 70 km cykelväg och 4 vackra byar. Väst-Terschelling är öns största by med trevliga butiker och pubar. Öns landmärke kan redan skådas på avstånd: den 400 år gamla fyren “Brandaris”. Hedlandet “Boschplaat” är också sevärt. Det är fängslande med dess lera, stränder och dynor. Du kanske också får se änder, styltlöpare och stora kolonier skedstorkar och havstrutar.

Dag 6: Ön Terschelling – Harlingen – Franeker – Makkum ca. 50-60 km

I dag seglar båten till Harlingen, Frieslands enastående stad. Genom Franeker, med sitt populära planetarium byggt av Eise Eisinga, cyklar du genom det vida och vackra frisiska lanskapet med sina små byar till Makkum. Om du vill ta den längre vägen kan du cykla genom Bolsward, en av de elva frisiska städerna.

Dag 7: Vlieland eller Provinsen Friesland ca. 30-45 km, båtresa tillbaka till Enkhuizen

I dag cyklar du från Makkum till Stavoren. Vägen går genom den gamla handelsstaden Hindeloopen med dess kända målningar. Här finns även det första, frisiska skridskomuseet. Den långa turen passerar många frisiska sjöar och visar ett annorlunda landskap. I Stavoren tar du båten tillbaka till Enkhuizen. 

Dag 8: Hemresa

Efter frukosten slutar din cykel- och segeltur genom Nord-Holland. Avstigning 9.30 med efterföljande hemresa i egen regi.