2020

Cykelresa i Litauen

Längs Litauens kust

 Rundtur från Klaipeda

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 255 km

8
dagar

45
∅ km per dag

Upptäck Östersjökusten med att besöka Palanga Resort och Curonian Spit National Park, ett UNESCO världsarv. Upplev den traditionella livsstilen på landet. Turen startar och slutar i den historiska kuststaden Klaipeda som har en rik och turbulent historia från 1200-talet. Numera är det en livlig, modern stad som erbjuder många aktiviteter, allt från historiska turer till vattensport, och ett brett utbud av caféer och restauranger. I Nida kan du koppla av vid havet eller utforska det unika området till fots, med cykel eller varför inte kanot.

Dag 1: Egen resa till Klaipeda

Ankomst till Klaipeda och egen transfer till hotellet (ingår ej).

Dag 2: Klaipeda - Palanga / Klaipeda-Palanga Resort - Klaipeda ca. 60 km

9:00 ges ett informationsmöte på ditt hotell. Du cyklar till Palanga resort längs kustvägen som leder dig genom Giruliais skogar och den havsnära regionala parken. Utforska ‘Dutchman’s Cap’, en 24 m hög klippa. I Palanga kan du besöka den botaniska parken och Ambermuseet, utforska gatorna och den 470 m långa piren som går rakt ut i Östersjön. Ta dig tillbaka till Klaipeda via samma väg eller en alternativ väg.

Dag 3: Klaipeda - Sveksna - Silute ca. 45 km

En transfer tar dig till inlandet där du hoppar på cykeln och följer pittoreska landsvägar genom Pamarys ängar till Silute. Denna region kallas även för storkarnas land, och den vita storken förtjänar verkligen att vara Litauens nationalfågel. Ett stopp i byn Sveksna för att utforska gården med sin vackra park och den imponerande nygotiska kyrkan.

Dag 4: Rusne ö - Nemunas floddelta ca. 45 km

Utforska Silute och cykla tillbaka till Rusne ö, Litauens enda ö och belägen i Nemunasflodens delta regionalpark. När du står på flodbanken i Rusne kan du se Kaliningrads oblast endast 100 m bort på andra sidan floden. Utforska även byn Rusne med monument tillägmnade Gandhi och Hermann Kallenbach, den gamla vattenpumpen och 1800-talsfyren i Uostadvaris hamn.

Dag 5: Silute - Vente - Nida ca. 35 km 

Du cyklar till Ventes udde där du kan besöka en välkänd station för ringmärkning av fåglar, med ett museum om ornitologi och den gamla fyren som har en panoramavy över det unika landskapet och en skymt av det blänkande Kuriska näsets sanddyner. En miljon fåglar passerar genom stationen varje flyttperiod. Ta båten över Kuriska lagunen till Nida och cykla till ditt hotell.

Dag 6: Nida, vilodag eller ca. 10 km

En fri dag att utforska Nida som är en tidigare fiskeby vid Kuriska näset med Östersjön på ena sidan och Kuriska lagunen på den andra. Idag är Nida det största samhället i Neringaregionen och en av de vackraste badorterna i Litauen. Cykla eller gå efter de imponerande sanddynerna, besök de mest intressanta sevärdheterna som fiskarens hus, den kända tyska författaren Thomas Manns sommarhus och Amber Gallery.

Dag 7: Nida - Juodkrante - Klaipeda ca. 60 km

Du följer cykelvägen vid havet som tar dig längs Kuriska näset till Klaipeda. efter vägen kan du utforska de “döda” sanddynerna till fots, skåda kolonier av gråhäger och skarvar, besök ‘Häxornas kulle’ med hundra fantasifulla och egendomliga träskulpturer av Litauiska legender utspridda längs en skogsväg, simma i Östersjön eller koppla av på på stranden. Från Smiltyne tar du en färja till gamla stan i Klaipeda.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.