2020

Cykelresa på sagoön Fyn

Cykla genom Danmarks romantiska hjärta

 Rundtur från Odense

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 205 km

8
dagar

40
∅ km per dag

Ön Fyn kallas ofta ‘Danmarks trädgård’. Välkänd för sin frukt så kanske det ligger något i ryktet om denna vackra ö. Fyn ligger centralt i Danmark vilker gör den lättillgänglig med både tåg och flyg. Söder om Fyn ligger skärgården med små pittoreska öar som ansluts med färjor, som erbjuder en paus från cyklingen men även en tur genom land där tid och tempo inte är så viktigt. Landskapet är välkomnande och vackert med en fin variation av platta vägar och mjuka kullar.

Dag 1: Egen resa till Odense

Du anländer till Odense och förbereder dig för en härlig och spännande tur. Din hyrcykel väntar på hotellet.

Dag 2: Odense - Assens ca. 45 km

Odense är Fyns huvudstad och välkänd som författaren Hans Christian Andersens födelseort. Ta en promenad genom staden innan du beger dig iväg på cykeln. Från stadsmiljö till landsbygden på småvägar börjar du se den idylliska miljön i ‘Danmarks trädgård’. Du når Assens, en charmig gammal stad på västkusten som ser ut över Lilla Bält och hemort för konstmuseet Willemoesgården.

Dag 3: Assens - Fåborg ca. 40 km

Med riktning mot sydost och ‘Alperna på Fyn’ ger dagens rutt dig både fantastisk vy över vattnet och små utmaningar genom det mjukt böljande landskapet. Du cyklar förbi herrgårdar och hundraåriga kyrkor på din väg till dagens destination, den gamla hamnstaden Fåborg. Kikar du ut över skärgården kan du se de lokala färjorna eller seglen från ett gammalt träskepp. Fåborg erbjuder en speciell atmosfär med små gator och gamla hus.

Dag 4: Fåborg - Ærø - Svendborg ca. 25 km

Idag får du uppleva skärgården på riktigt! Du tar färjan (ingår ej) från Fåborg till Ærø, den tar en timme, och du kan njuta av den vackra omgivningen medans båten tar dig till ön Ærø. Du följer småvägar till den fascinerande staden Ærøskøbing. Gamla hus och kullersten väntar tillsammans med en intressant historia. Från Ærøskøbing tar du en annan färja (ingår ej) tillbaka till Fyn och anländer till Svendborg där du stannar i två nätter. Du kan även cykla direkt till Svendborg från Fåborg om du föredrar det istället för färjorna.

Dag 5: Svendborg 

Svendborg är Fyns maritima center. Invid kajen finns Træskibsbroen, ‘träskeppsbron’ där du kan få se en väldigt fin samling av gamla träskepp. Staden i sig erbjuder shopping, sevärdheter, restauranger och såklart en variation av barer då det är en livlig sjömannastad. Kanske gör du en utflykt genom omgivningarna, förslagsvis till Egeskov slott som inrymmer en fin samling av gamla bilar och flygplan.

Dag 6: Svendborg - Nyborg ca. 45 km

Från Svendborg och norrut så byter vattnet namn till Stora Bält. Efter vägen ser du ofta små stånd som säljer lokala grönsaker och frukt. Du cyklar förbi imponerande herrgårdar och när du kommer fram till Nyborg ser du Stora Bältbron som tills för inte så länge sen var världens längsta hängbro. Passa på att besöka Nyborg slott.

Dag 7: Nyborg - Odense ca. 50 km

Från Nyborg cyklar du norrut till den pittoreska staden Kerteminde. Besök gärna Fjord & Bælt-center, eller varför inte en glass vid hamnen, innan du beger dig tillbaka till Odense och får njuta av ännu mer vacker natur, korsvirkeshus och underbara trädgårdar efter vägen.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.