2020
Amsterdam-Bryssel cykelresa - Bryssel

Amsterdam-Bryssel cykelresa

Cykla till centrum och hjärtat av Europa

 Amsterdam - Bryssel

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 350 km

8
dagar

60
∅ km per dag

Denna internationella cykelresa genom två av världens bästa cykelländer startar i hjärtat av den holländska huvudstaden, och slutar i Europas centrum, Bryssel. Den är 340 km lång och passerar genom en rad unika och historiskt viktiga holländska och flamländska städer. Däremellan kan du njuta av lugnet, vacker natur, av månghundraåriga bondgårdar och imponerande kyrktorn.

Amsterdam

 

Dag 1: Egen resa till Amsterdam 

Ta tillfället i akt och vandra runt de vackra kanalerna från 1600-talet som kallas Grachtengordel. Eller titta på stadens berömda torg Dam, Rembrandtplein och Leidseplein. Du kan också strosa upp till Brouwersgracht och hyra en trampbåt och ta reda på hur staden ser ut från vattnet. Övernattning i Amsterdam.

Gouda-ost

Dag 2: Amsterdam - Gouda ca. 80 km

Den första cykeletappen tar dig genom Hollands gröna hjärta, som är mycket rikt på vatten. Ett sant cykelparadis med karakteristiska torv- och dammlandskap, små jordbrukssamhällen och pittoreska historiska städer som Oudewater. Hit flydde en gång i tiden kvinnor som hade anklagats för att vara häxor från hela Europa, för att bevisa sin oskuld genom vägning. Du avslutar dagen i den medeltida staden Gouda. Promenera genom det vackert bevarade centrumet. Stanna vid ett bageri för att köpa läckra färska sirapsvåfflor och prova äkta Gouda-ost. Övernattning i Gouda.

Kvarnar i Kinderdijk

Dag 3: Gouda - Dordrecht ca. 60 km

Idag får du uppleva en av de mest populära turistattraktionerna i Nederländerna: Kinderdijk, det världsberömda komplexet av väderkvarnar. 19 historiska väderkvarnar reser sig mot himlen i urbilden av ett klassiskt holländskt landskap. Du kan besöka en autentisk verkstad och lära dig hur dessa kvarnar byggdes och hur de fungerar. Har du någonsin velat vara mjölnare? Här kan du fortfarande lära dig det gamla hantverket. Du tillbringar natten i Dordrecht, en av de äldsta städerna i Nederländerna. Här får du inte missa  hamnkvarteren med sina vackra historiska byggnader. Övernattning i Dordrecht.

Bergen op Zoom

Dag 4: Dordrecht - Bergen op Zoom ca. 65 km

På morgonen cyklar du till ett av få sötvattens-tidvattenområden i Europa: Biesbosch nationalpark. Du korsar den 1 km långa bron högt över Hollands Diep och anländer i södra Nederländerna. Från by till by förför provinsen Brabant med varm gästfrihet, en kopp kaffe och en stor bit frukttårta. Dagens destination är Bergen op Zoom. Den 800 år gamla orten med sina smala gator, gamla torg och hundratals monument berättar en rik och dramatisk historia. Innan du slår dig ned på en av de många uteserveringarna bör du ta en titt på Markiezenhof. Den sengotiska herrgården från 1485 byggdes av en lokal adelsfamilj och är nu ett museum. Övernattning i Bergen op Zoom.

De Koninck-bryggeriet

Dag 5: Bergen op Zoom - Antwerpen ca. 50 km

Landskapet längs dagens etapp domineras av skog. Ta en paus på gränsen mellan Nederländerna och Belgien i De Zoom - Kalmthoutse Heide, ett vackert gränsöverskridande naturreservat. Rutten tar dig längs Scheldekaaien (kajer vid floden Schelde) till det historiska och turistiska hjärtat av Antwerpen, som är den största staden i Flandern och Belgien viktigaste hamnstad . Efter att ha besökt den historiska stadskärnan kan du gå en promenad genom stadens trendiga områden 't Zuid och Het Eilandje. Sugen på belgisk öl? Då ska du besöka De Koninck-bryggeriet. Det har funnits sedan 1833 och har ett nytt besökscentrum, dit gästerna är välkomna och kan smaka öl. Övernattning i Antwerpen.

Rådhuset i Leuven

Dag 6: Antwerpen - Leuven ca. 60 km

Efter en kort sträcka längs floden Schelde följer du loppet av Rupel, den kortaste floden i landet (ca 10 km lång). I regionen med samma namn är övergivna tegelbruk och gamla skorstenar tysta vittnen till regionens industriella förflutna. Du cyklar längs floden Dyle och kommer till den antika staden Mechelen, där du fortsätter till St Rombolds-katedralens kyrktorn. Detta är en bra plats för lunch. Belgiska frites anses vara några av världens bästa. Du fortsätter längs Dyle och kommer till universitetsstaden Leuven, där de äldsta husen är från 1300- och 1400-talet. Här rekommenderar vi ett besök på den stora beginergården: 100 hus, inrättades 1234 som bostad för beginerna och är nu en del av universitetsområdet. Sedan kan du utforska området runt Oude Markt (Gamla marknaden), som också kallas världens längsta bar. Övernattning i Leuven.

 Grote Markt

Dag 7: Leuven - Bryssel ca. 40 km

Kullarna i belgiska Brabant och den stora skogen Forêt de Soignes präglar dagens cykeltur. Om du inte känner för att cykla i Bryssel kan du hoppa på ett tåg på en av stationerna längs vägen. Bryssels huvudattraktion är den fantastiska Grote Markt (Stora marknaden). Alldeles i närheten lockar den lilla statyn Manneken Pis fortfarande turister. Ditt besök i Bryssel bör inkludera kulinariska läckerheter såsom musslor, varma våfflor, choklad och öl. Övernattning i Bryssel.

Amsterdam-Bryssel cykelresa - Bryssel

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykelresa från Amsterdam till Bryssel. Vi bokar gärna extradagar åt dig.