2020

Madeira cykelresa

En rundresa på en blomstrande och gästvänlig ö

 Canico - Funchal

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◉◎
  • Resa från januari till december!
  • ca. 195 km

8
dagar

40
∅ km per dag

Cykla på Madeira, går det? Säkert slår dig denna tanke, för ön är fortfarande främst känd som ett vandringsparadis. Vi kan dock försäkra att det fungerar utmärkt! På vackra panoramavägar kommer du att runda nästan hela ön. Och där det blir alltför krävande hjälper vi till med transporter. Så här kan du njuta av sommarklimat bland exotisk flora och fauna nästan året om. Längs vägen ligger underbara parker och trädgårdar, lugna vikar och spektakulära klippor. Inte heller kulturen försummas. Redan på 1400-talet bosatte sig portugiserna på denna ö i Atlanten och efterlämnade ståtliga vingårdar och monumentala fästningar. Följ med på en underbar vecka på blomsterön. Landskapet, den gamla sjöfararkulturen och de gästfria  invånarna kommer att förtrolla dig!

Se även researtikel om Madeira här   >>

Canico

 

Dag 1: Egen resa till Canico

I Canico bor du nära Atlanten och kan höra vågorna när de rullar in längs kusten och känna den härliga salta doften av hav.
Övernattning i Canico. 

Dag 2: Canico - Camacha - Porto da Cruz ca. 25 km + transfer

På morgonen blir det välkomnande, cykelutlämning och -justering samt informationsmöte. Sedan blir det transport till Camacha, en liten ort som är känd för dess korgflätningskonst. Denna praktiska souvenir kan här köpas direkt från producenterna. På en vacker bergsväg cyklar du mot östkusten och kan njuta av den magnifika utsikten på vägen till den lilla fiskebyn Porto da Cruz. Där kan du koppla av på stranden av vulkanisk sand, eller besöka ett av de sista sockerbruken. 

Lanthus i Santana

Dag 3: Porto da Cruz - Santana - Sao Vicente ca. 40 km + transfer

En lång, brant stigning överbryggs på morgonen med buss. I Santana börjar din cykeltur. Före start bör du absolut besöka Madeiras landmärkena. De traditionella, halmklädda lanthusen som här har återställts kärleksfullt. Cykelvägen leder på en vacker landsväg genom charmiga små byar längs ostkusten till Sao Vicente. Staden, uppkallad efter den helige Vincent, vetter mot havet, och är även känd för sina 400 000 år gamla grottor. Övernattning i Sao Vicente.

Dag 4: Sao Vicente - Rocha Negra - Porto Moniz ca. 35 km + transfer

Dagens etapp går till bergen. En transport tar dig till platån Paúl da Serra. Här stiger du på cykeln och följer vägen förbi betande kor och får. En lång nedförsbacke leder dig sedan mot öns västkust. Innan du når Porto Moniz kommer du att få se en spektakulär vy. Dagens etapport är känd för sina naturliga pooler. Havet har här av svart lava format mindre och större pooler, som är populära badplatser bland lokalbefolkning och turister. Övernattning i Porto Moniz.

Marknad i Calheta

Dag 5: Porto Moniz - Calheta ca. 45 km

Dagens etapp leder längs öns västkust och är tillägnad världsarvet Madeira. Du cyklar genom doftande skogar och små byar, alltid åtföljt av en spektakulär utsikt över havet nedanför. Runt varje hörn uppenbarar sig ett nytt fototillfälle. I livliga anhalten Calheta är inte bara hamnen nybyggd. För den konstgjorda stranden specialimporterades sand från Marocko. Så har den tidigare sockerrörsorten förvandlats till en populär mötesplats för lokalbefolkningen. Övernattning i Calheta.

Utsiktsplattform Cabo Girao

Dag 6: Calheta - Funchal ca. 50 km

Den första tredjedelen av dagen kommer du att cykla direkt längs stranden mot huvudstaden. Från Ribeira Brava går rutten en bit uppför inåt landet till öns mest spektakulära utsiktspunkt. Vid Cabo Girao finns en glasplattform 580 meter över havet, och vyn ned på Europas högsta klippa är häpnadsväckande. En lång nedförsbacke tar dig sedan tillbaka till kusten och vidare ner till Funchals centrum. Öns huvudstad är färgstark och livlig. Övernattning i Funchal.

Korgslädetur på Madeira

Dag 7: Funchal linbanetur / vandring

Linbanan tar dig på denna cykelfria dag till den populära utflyktsorten Monte. Den gamla kurorten med ståtliga vingårdar erbjuder i dag många möjligheter för en intressant dag. Du kan besöka helgedomen Nossa Senhora do Monte och den tropiska trädgården Monte Palace Tropical Garden. Du kan även passa på att vandra längs de berömda levadas, akvedukter som endast finns på Madeira. Ännu mer spektakulär är emellertid en snabb åktur ned till dalen med en av de unika korgslädarna. Även utan cykel går det att ha roligt på Madeira. Övernattning i Funchal.

Marknad i Funchal

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din Madeira-cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.