2020

Andalusien cykelresa

Cykla genom ett soligt landskap i södra Spanien

 Málaga - Sevilla

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◉◎
  • Inklusive bussresa till Granada och Alhambra med entré och guidad visning
  • ca. 310 km

9
dagar

45
∅ km per dag

Spaniens sydligaste region är full av överraskningar: Tapas, fester och flamencodansare i röd klänning, på klippor tronande byar och palats i morisk stil. Under denna resa kommer du att uppleva ett gytter av europeisk och arabisk kultur, naturens skönhet och mästerlig arkitektur. Du kommer att cykla längs välskötta stigar och lågt trafikerade småvägar, över lummiga kullar, gröna flodslätter och vilda landskap. Du kommer att besöka Sevilla och Cordoba, Andalusiens metropoler. På de smala gatorna, på marknaderna, i byggnaderna i Alhambra, Real Alcazar och Mezquita råder en aura av det förflutna, då andalusiska lärda slet Europa ur medeltidens mörker. Så: Kom! Ät och drick: cervezas, tapas, jamon iberico och vin. Andalusien väntar på dig!  

Málaga

 

Dag 1: Egen resa till Málaga

Málaga är en livlig hamnstad vid Medelhavet. Pablo Picasso kommer härifrån, hans spår leder genom staden till det berömda Picassomuseet. Dessutom väntar den imponerande katedralen, den moriska Alcazaba-fästningen och slottet Castillo de Gibralfaro på att bli upptäckta. Den gamla staden, den moriska borgen och katedralen vittnar om rikedomen från förr. 

Granada

Dag 2: Bussresa till Granada med besök av Alhambra

En 2-timmars busstransfer på förmiddagen leder till den vackra staden Granada. I den livliga universitetsstaden finns Andalusiens viktigaste historiska byggnad inom västlig arkitektur: Palatsområdet Alhambra (den röda borgen) har funnits sedan 800-talet och var tidigare en fästning. På kvällen resa till Antequera, startpunkten för cykelturen. 

Landskapet mellan Antequera och Lucena

Dag 3: Antequera - Lucena ca. 65 km

Vid portarna till kungadömet Granada väntar det historiska Antequera med sin ansamling av röda tegeltak och 30 kyrktorn. Cykelresan börjar med en tur längs gamla järnvägen genom det vackra landskapet till Lucena. I en av världens viktigaste olivoljeproducerande områden pressas den berömda oljan i kvarnar. 

Baena

Dag 4: Lucena - Baena ca. 35 km

Du fortsätter längs den gamla järnvägsrutten förbi jättelika olivträdslundar till Baena. Invånarna lever främst på jordbruk och är väldigt traditionsbundna. Stadsbilden av den på en kulle belägna byn domineras av smala gator som slingrar sig genom staden, av religiösa byggnader som kyrkan Santa Maria la Mayor från 1500-talet och den gamla borgen. 

Dag 5: Baena - Córdoba ca. 60 km

Bergskedjan Sierra Morena inramar den tidigare kulturhuvudstaden. Detta romantiska område präglas av pinjeträd och imponerande ensamhet. Rutten leder längs glest trafikerade vägar mestadels nedför. På kvällen stadsrundtur i Córdoba. Moriska byggmästare skapade underverk såsom Mezquita. Imponerande är de dubbla valvbågarna i pelarhallen och de utsmyckade bönerummen. 

Ecija

Dag 6: Córdoba - Ecija / Palma del Rio ca. 55 km

Genom floden Guadalquivirs breda dal går cykelvägen längs en gammal romersk väg från Córdoba. Ecija är hästavelns huvudstad. Här finns stuterier som är välkända för sina Andalusier, de inhemska rashästarna, samt arabiska och engelska fullblod. Fisk, vilt och apelsiner är rikligt förekommande i regionens maträtter. 

Carmona

Dag 7: Ecija / Palma del Rio - Carmona ca. 65 km

Genom Campina de Sevilla, en region med bördig jordbruksmark, fortsätter du din resa. Ibland passerar du laguner, medelhavsskog och branta karstformationer. Carmona är en sedan nästan 150 år oförändrad stad med barockpalats, kyrkor och kloster, omgiven av en intakt morisk stadsmur. 

Sevilla

Dag 8: Carmona - Sevilla ca. 30 km

Målet för dagens inte alltför långa cykeletapp är Sevilla. Tidigare lantgods, nu som då storjordbruk, kantar vägen. Området anses vara en av flamencons vaggar. På kvällen bussrundtur i Sevilla, möjlighet att besöka världens största gotiska katedral samt besök av kvarteret Barrio Santa Cruz och palatset Casa de Pilatos. 

Sevilla

Dag 9: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykelsemester i Andalusien. Vi bokar gärna extradagar åt dig.