2020
Cotswolds & Shakespeare cykelresa hos Bike Sweden

Cotswolds & Shakespeare cykelresa

En cykelresa i Shakespeares fotspår genom Englands vackraste landskap

 Rundtur från Stratfort-Upon-Avon

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 265 km

8
dagar

45
∅ km per dag

Denna cykelresa i England tar dig genom Cotswolds, ett område präglat av upp till 300 meter höga åsryggar i centrala England. Det ligger i grevskapen Oxfordshire, Gloucestershire, Wiltshire, Somerset, Warwickshire och Worcestershire. Området är sedan 1966 upptaget som ett Area of Outstanding Natural Beauty , det vill säga ett erkänt naturskönt område. Många städer har bibehållit sin Tudor-karaktär som om tiden hade stått stilla. Oavsett om du tittar på solnedgången över böljande kullar eller promenerar på Broadways huvudgata, kommer du inte att vilja lämna denna idylliska region. Om du vill njuta av en cykelsemester på en typisk engelsk och samtidigt lugn plats så har du hamnat rätt i Cotswolds, eller som det också kallas, Shakespeare-land.

Cotswolds & Shakespeare cykelresa - Stratford-upon-Avon

 

Dag 1: Egen resa till Stratford–upon-Avon

Shakespeares födelsesort är väl värd ett besök och är en perfekt utgångspunkt för att börja din resa i den stora dramatikerns fotspår. Ta en promenad i denna kulturellt vackra stad. Om du har tur ges det en föreställning på Royal Shakespeare Theatre. Efter middagen kan du ta en promenad längs den idylliska kanalen sydväst om staden, en perfekt avslutning på kvällen. Övernattning i Stratford–upon-Avon.

Cotswolds & Shakespeare - Warwick slott

Dag 2: Warwick Castle ca. 50 km

Din första cykeltur går till ett av de bäst bevarade slotten i Storbritannien, Warwick Castle. Denna fantastiska byggnad byggdes av Vilhelm Erövraren år 1068. På vägen till Warwick kommer du att passera flera städer som ger Cotswolds dess typiska karaktär. I närheten, norr om Loxley på ett litet privat flygfält, (Wellesbourne) finns det möjlighet att se ett av de kvarvarande Avro Vulcan-stridsflygplanen i funktionsdugligt skick. Övernattning i Stratford–upon-Avon.

Broadway

Dag 3: Stratford-Upon-Avon - Broadway ca. 30 km

I dag cyklar du i sydlig riktning längs den lugna Greenway, som har omvandlats från ett gammalt järnvägsspår 1989. När du lämnar Greenway kommer du till lugna byvägar och passerar böljande kullar som sträcker sig genom vacker natur. På vägen kommer du att passera genom en av Cotswolds pärlor, den gamla köpingen Chipping Campden, i dag ett populärt turistmål med gamla värdshus, hotell, specialbutiker och restauranger. Du lämnar Chipping Campden och cyklar på landsvägar mot ditt etappmål, den vackra byn Broadway, ofta kallad "Jewel of the Cotswolds". Den "breda vägen" utgörs av den gräskantade huvudgatan, centrerad kring The Green, som är kantad med röda kastanjeträd och honungsfärgade kalkstensbyggnader, många med anor från 1600-talet. Övernattning i Broadway.

 Stanton

Dag 4: Cotswolds-rundtur ca. 45 km

I dag är kamera ett måste i cykelväskan! På lugna vägar kommer du att cykla förbi några av de mest förtrollande landskap i denna region. Att cykla över böljande kullar kommer att göra dig sugen på te och scones, eller "cream tea", som det kallas här, en av alla de frestelser som erbjuds i Cotswolds. Ashton under Hill och Beckford är värda ett besök för att titta in i någon av alla silkeshantverks- och presentbutiker. En annan by väl värt att hålla utkik efter är Stanton; denna lilla pärla har lämnats nästan orörd och kan ses i all sin Tudor-glans. Denna lugna dagsutflykt ger dig gott om tid att njuta av denna region och göra saker i din egen takt. Övernattning i Broadway.

Burford

Dag 5: Broadway - Burford ca. 40 km

Du lämnar Broadway på tysta småvägar och cyklar mot Burford. Även i dag bör du ha med dig din kamera när du cyklar genom detta pittoreska landskap. Cotswold Farm Park är värt ett besök för en lätt förfriskning. Därefter passerar du Bourton-on-the-Water, känt som "Cotswolds Venedig" på grund av alla broar över bäcken som rinner genom byn. Ett perfekt ställe för lunch med många kaféer och uteserveringar. Resan fortsätter söderut längs floden Windrush till Burford, vårt stopp för natten. Burford är känd som porten till Cotswolds. I centrum finns några hus från 1500-talet. Den mest anmärkningsvärda byggnaden är församlingskyrkan tillägnad Johannes Döparen. Övernattning i Broadway.

Cotswolds & Shakespeare cykelresa - Club Sandwich

Dag 6: Burford - Stow-on-the-Wold ca. 75 / 35 km

I dag kan du välja mellan två olika rutter. Den längre varianten tar dig till Blenheim Palace, Winston Churchills födelseplats. Denna magnifika byggnad står på orörda marker och är väl värt de extra kilometerna! Den andra varianten är kortare och ger dig gott om tid att njuta av alla vackra vyer du kommer att möta på din väg till den historiska staden Stow-on-the-Wold. Staden grundades som en marknadsplats av Normanderna för att kunna dra nytta av handeln på de korsande vägarna. Övernattning i Stow-on-the-Wold.

Stratford-upon-Avon

Dag 7: Stow-on-the-Wold - Stratford-upon-Avon ca. 50 km

På den sista cykeletappen kommer du till huvudorten Moreton-in-Marsh. Staden grundades längs den romerska här- och handelsvägen Fosse Way. Du fortsätter genom Shipston-on-Stour; staden som fick sitt namn efter att i gamla tider ha varit känd som "Sheep-wash-Town" (fårtvättsstad). Shipston var länge en viktig handelsstad. När efterfrågan på ull började minska fortsatte staden att blomstra tack vare 1836 års startande av en hästdriven spårvagnslinje, ett decennium innan Stratford fick förbindelse med Moreton-in-Marsh. Därefter kommer du till byn Ilmington, som ligger precis nedanför Ilmington Downs, Warwickshires högsta punkt. Här kan du njuta av en nästan oavbruten 360 graders magnifik utsikt över landskapet. Du avslutar din cykelvecka i den natursköna Cotswolds-landsbygden där du började den, i Stratford-upon-Avon. Övernattning i Stratford-upon-Avon.

Cotswolds & Shakespeare cykelresa - Stratford-upon-Avon

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykeltur i Cotswolds. Vi bokar gärna extradagar åt dig.