2020
Suffolk cykelresa hos Bike Sweden

Suffolk cykelresa

Cykla genom ett grevskap i östra England fullt av slott, kust och byar

 Ipswich - Bury St. Edmunds

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 280 km

8
dagar

50
∅ km per dag

En äkta undangömd pärla är denna cykelresa längs Englands östkust. I Suffolk har tiden stått stilla. Ett underbart lugn, sofistikerad atmosfär, historiska landskap och landsbygd vid kusten. Stugor med halmtak och gamla ekpanelinredda pubar, mäktiga slott med stenmurar byggda av den landstypiska flintan och en i stort sett oförstörd kust frestar till att stanna länge. 

Christchurch Mansion

 

Dag 1: Egen resa till Ipswich

Ipswich är en av Englands äldsta städer. Den växte fram som en anglosaxisk handelsplats på 600-talet. Gatorna kantas av många historiska byggnader, bland dem 12 medeltida kyrkor och Ancient House med sitt vackra ornament. Det underbara röda tegelhuset Christchurch Mansion är ett museum med fritt inträde med målningar av John Constable. Även hamnområdet och hamnanläggningen är värda ett besök. 

Framlingham

Dag 2: Ipswich - Needham Market - Halesworth ca. 60 km

Dagen börjar med en kort tågresa till Needham Market (i egen regi, tar ca 10 minuter, kostar ca GBP 5:-). På små stigar cyklar du till Debenham, en vacker by med gamla hus med lågt hängande halmtak och antikaffärer. Du fortsätter till Saxtead Green, där du kan besöka det restaurerade posthuset från 1700-talet. Du kommer till den lilla byn Framlingham med ett slott från 1100-talet (en gång hem för Maria I av England) och en gammal kyrka. Lummiga vägar leder i serpentiner förbi småhus och andra medeltida kyrkor till Halesworth. Övernattning i Halesworth.

Suffolk cykelresa - Southwold

Dag 3: Halesworths kust ca. 40 km

I Halesworth finns vackra historiska fasader att titta på och små butiker att besöka. Den medeltida kyrkan St Mary är värd ett besök. Du cyklar mot kusten för att upptäcka Suffolks historiska skatter. Du kommer att Wangford, en liten by med gamla hus. Snart visar sig Suffolks kust på horisonten. Du kommer till Southwold, Suffolks charmiga kuststad med många grönområden och vackra historiska hem, en pir med fyr, ett utsökt bryggeri och mycket vackra färgglada strandhus. Efter att ha korsat floden och cyklat förbi Walberswick och Wenhaston kommer du tillbaka till Halesworth. Övernattning i Halesworth.

Suffolk cykelresa

Dag 4: Halesworth - Felixstowe ca. 50 - 65 km

Dagens cykeletapp går längs kusten till Dunwich, Östangelns gamla medeltida huvudstad. Du kan besöka det förstörda Greyfriars priorat, som imponerande hänger på toppen av berget. Du fortsätter genom hedar, fågelskyddsområdet Minsmere ligger längs vägen. Lummiga vägar leder dig längs ruiner genom Eastbridge, i Leiston Abbey möter du floden Alde. I Snape Maltings ligger Aldeburghfestivalens konserthall. Förutom gallerier, affärer och antikaffärer finns också trevliga restauranger längs floden. Du korsar floden Deben med färja innan du avslutar din tur i Felixstowe. 

Manningtree

Dag 5: Felixstowe - Stoke by Nayland ca. 45 km

Du lämnar Felixstowe, riktning Orwell. I Orwell kan du medfölja på små färjor innan du följer floden Stour till hjärtat av Constable Country. Du cyklar genom rullande landsbygden. Till och med idag möter du den kända verkan av landskaps konstnären John Constable från 1700-talet. De vackra, små byarna har imponerande kyrkor och snygga husen, ett vittnesbörd till den medeltida egendomen genom den lokala ullhandeln. 

Suffolk cykelresa - fåren

Dag 6: Stoke by Nayland - Long Melford ca. 40 km

I dag cyklar du via Shelley till den gamla ull- och textilstaden Hadleigh. På huvudgatan står det tegelröda Deadery Tower bredvid den imponerande medeltida kyrkan. Hadleigh anses tillsammans med Chelsworth vara en av de vackraste byarna i England. Rutten fortsätter förbi gårdar och byar på en lätt kuperad väg till Long Melford. Här finns två tegelröda Tudor-byggnader, spretande grönska, en medeltida kyrka och en lång huvudgata med intressanta butiker, antikaffärer, historiska pubar och restauranger. Obs: En kortare variant är möjlig. 

Bury St Edmunds

Dag 7: Long Melford - Bury St. Edmunds ca. 40 km

Du kan börja dagen med en rundtur i Lavenhams medeltida labyrint av korsvirkeshu. Därefter cyklar du genom det mjukt böljande landskapet till Hartest. Du fortsätter förbi Ickworth House till den gamla marknadsstaden Bury St Edmunds. Denna stad erbjuder historia, små gator och gammaldags Suffolk-charm. Du kan ta en promenad genom den massiva stenuppfarten till det förstörda klostret, varifrån vackra trädgårdar leder ner till floden. Domkyrkan fick sitt imponerande torn för att fira det nya århundradet. Två gånger i veckan hålls marknad. Du bör också ta en öl på The Nutshell, Storbritanniens minsta pub. 

Suffolk cykelresa

Dag 8: Hemresa eller extranätter

Efter frukosten slutar din Suffolk-cykelresa och du påbörjar din hemresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.