2020
Skottland cykelresa hos Bike Sweden

Skottland cykelsemester

Cykla genom Skottlands högland och lågland

 Callander - Pitlochry 

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 300 km

8
dagar

50
∅ km per dag

På denna cykelresa i Skottland kommer du att få chansen att segla på en historisk ångbåt på Loch Katrine, besöka ett medeltida slott möblerat med stora möbler, målningar och vapen, besöka whiskydestillerier och utforska naturen, och allt detta i ett fantastiskt landskap. Detta cykeläventyr tar dig genom Loch Lomond och Trossachs nationalpark, den första i sitt slag i Skottland. Det här är Rob Roy-land, den McGregor-klanledare som styrde regionen i slutet av 1600- och början av 1700-talet. Hans grav ligger nära cykelvägen. På denna tur cyklar du på många cykelvägar och småvägar och besöker många intressanta platser. Skottland väntar på dig!

Callander

 

Dag 1: Egen resa till Callander 

Ta flyget till Edinburgh eller Glasgow. Härifrån tar du dig vidare med tåg, buss eller taxi till Callander, som ligger vid ingången till Loch Lomond och Trossachs nationalpark. Om du anländer tidigt finns tid för en promenad till vattenfallsområdet Bracklinn Falls utanför Callander. Övernattning i Callander.

Loch Katrine

Dag 2: Callander - Loch Katrine ca. 35 - 55 km 

I dag börjar ditt cykeläventyr. Du ger dig iväg på cykelleder längs Loch Venachar i riktning mot Loch Katrine. Härliga vyer väntar dig där leden slingrar sig längs vattnet. Framme vid Loch Katrines bryggor kan du göra den populära cirka en timme långa kryssningen på sjön, som är perfekt för den som vill koppla av och njuta av utsikten (i egen regi). Ombord finns en uppvärmd salong där du kan äta och dricka något medan du lyssnar på sagorna och historierna som berättas av fartygsbesättningen. Efter stunden på sjön cyklar du tillbaka till Callander. Övernattning i Callander.

Dag 3: Callander - Doune Slott ca. 40 km

Cykla söderut till den gamla byn Doune med dess berömda medeltida tornslott. USA-serien "Outlander" filmade här på Doune Castle. Övernattning i Callander. 

Skottland cykelresa - Killin

Dag 4: Callander - Killin ca. 37 km 

I dag väntar en härlig cykeltur helt på cykelvägar. Du följer cykelvägen längs floden Leny, gör att uppehåll för att titta på vattenfallet vid vildvattenparken. Du når Loch Lubnaig och kommer att förtrollas av den underbara utsikten över bergen och de pittoreska reflektionerna i sjön. Lunchpaus rekommenderas i Strathyre, som är en trevlig skotsk by, innan du fortsätter längs en nedlagd järnvägslinje, numera cykelväg, över Glen Ogle Pass, en lätt stigning. Slutligen når du ditt etappmål Killin, där Dochart-vattenfallet välkomnar dig. Övernattning i Killin.

Aberfeldy

Dag 5: Killin - Aberfeldy ca. 42 km 

I dag cyklar du längs den södra sidan av Loch Tay på en mindre landsväg som är en del av det brittiska National Cycle Network. Loch Tay är nästan 26 kilometer lång! På östra sidan passerar du det skotska Crannog-centret, som visar hur livet vid sjön under bronsåldern tedde sig. Här erbjuds många aktiviteter och platsen är ideal för en lunchpaus. Du fortsätter till Kenmore, en mycket vacker by med utsikt över Loch Tay. På vägen mot Aberfeldy passerar du slott Menzies, som är perfekt för en eftermiddagspaus, innan du når dagens mål Aberfeldy. Övernattning i Aberfeldy.

Pitlochry

Dag 6: Aberfeldy - Pitlochry ca. 26 km 

I dag står en kortare cykeltur till Pitlochry på programmet. Pitlochry är en tidigare livlig viktoriansk Höglandsstad som bjuder på en mängd aktiviteter, du kan besöka fisktrappan (som laxen klättrar uppför), festivalteatern, ett whiskydestilleri, åka båt på sjön eller helt enkelt ta en promenad. Övernattning i Pitlochry.

Killiecrankie

Dag 7: Pitlochry - Blair Castle, Killiecrankie ca. 23 km 

Resans sista etapp tar dig norrut till Blair Castle. Här finns mycket att se och göra, bland annat två whiskydestillerier, varav en är världens minsta. Fisketrappan tillåter laxen att hoppa i dammen. Här finns många butiker samt pubar och barer. För den som vill cykla är det värt den korta resan till Blair Castle, ett av Skottlands stora slott och hem för hertigen av Athol och hans familj. Följ deras turbulenta historia när du går från rum till rum. Det finns fantastiska trädgårdar och många vandringsleder tillgängliga. Du cyklar sedan tillbaka till Pitlochry, där du kan besöka Killiecrankie besökscentrum , som visar historien bakom Jacobitupproret. Övernattning i Pitlochry.

Skottland

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykeltur i Skottland. Vi bokar gärna extradagar i Edinburgh åt dig.