2020

Själland, Köpenhamn och Sverige

Natur, stränder, slott och underbara Köpenhamn

 Rundtur från Köpenhamn

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • Upplev Danmark och Sverige! 
  • ca. 275 km

7
dagar

55
Ø km per dag

Köpenhamn är cykelns huvudstad. Kom och se själv! Köpenhamn på cykel är en upplevelse du aldrig kommer att glömma. Cykla längst med fantastiska kustlinjer med vackra stränder, passera förtjusande marinor, besök betydande kungliga städer som Hilleröd och Roskilde, och gör dessutom en rundtur till Sverige. Danmark är en trygg plats att cykla på, och det finns flera möjligheter att utöka de dagliga turerna för den som vill. Sand, hav, kultur, och historia förenat med en levande och modern huvudstad – denna tur har allt. 

 

Dag 1: Egen resa till Köpenhamn

Checka in på ditt hotell och ta liten egen tid att utforska Köpenhamn, Danmarks huvudstad. Besök Nyhamn, det kungliga slottet eller Köpenhamns Tivoli. Övernattning i centrala Köpenhamn. 

Dag 2: Köpenhamn - Helsingör ca. 50 km

Att cykla genom Köpenhamn är en perfekt början på färden. Du kommer att följa cykelvägen längst kustlinjen med utsikt över till Sverige, passera Den lilla sjöjungfrun och Amalienborg - danska kungafamiljens bostad. Njut av utsikten över eleganta hus och passera den kända stranden “Bellevue” och därefter Dyrehaven - de kungliga jaktmarkerna, med hundratals år gamla träd och hjortflockar. Här ligger också “Bakken”, världens äldsta nöjesfält. I Rungsted passerar du Karen Blixens hus och museum, “Rungstedlund” och i Humlebäck kan du besöka det moderna konstmuseet “Louisiana”, eller stanna för lunch eller fika på någon av färdvägens marinor med havsutsikt. Avslutningsvis når du stadsdelen Snekkersten, ett före detta fiskeläge, i Helsingör. Övernattning i Helsingör.

Rungstedlund är stängt på måndagar förutom i juli/augusti. Louisiana är alltid stängt på måndagar, men om du vill se utställningen är den inte långt ifrån Snekkersten. 

 

Dag 3: Helsingör rundtur ca. 55 - 80 km + färja

Vi kan varmt rekommendera den 2 km långa turen från Snekkersten till Helsingör och det ståtliga slottet i Kronborg (känt från Shakespeares pjäs Hamlet) och stadens historiska centrum. Du bör heller inte missa Danmarks Sjöfartsmuseum (listad i New York Times ”52 platser att besöka 2014”) med dess fantastiska arkitektur och spännande utställning. Om du är orolig för att dessa sevärdheter tar upp för mycket tid tänk på att du kan välja mellan 3 banor med olika avstånd i Sverige. Den längsta går över den klippiga halvön  “Kullen”, men du kan även välja kortare turer. Färjorna till Sverige går var 15e minut och kostar €8 (ej inkluderat) tur och retur. Övernattning i Helsingör

Dag 4: Helsingör - Hilleröd ca. 60 - 75 km

Första stoppet blir Hornbäck som har fina restauranger och nordkustens bästa strand. Du fortsätter i lättare upp- och nedförsbackar, vissa nära stränderna, andra genom sanddynorna med utsikt över den charmerande byn Gilleleje. Följ stigen in i den stora skogen Gribskov, tidigare kungliga jaktmarker, och längst med Esrum sjö. Dagens mål är Hilleröd, med sitt centrum och det vackra Fredriksborgs Slott - många danska kungars säte. Övernattning i Hilleröd. Längre alternativ: Cykla längst med kusten till Tisvilde - ett populärt resmål längst vattnet, och början på nationalparken Tisvilde Hegn. Härifrån fortsätter du på den regionala cykelvägen till Hilleröd.

Dag 5: Hilleröd - Roskilde ca. 50 km

Från landsbygden cyklar du emot Roskildes bukt, där det finns trevliga platser att rasta på. Roskilde är en av resans höjdpunkter. Roskildes katedral är ett UNESCO världsarv och har en kyrkogård med 38 kungliga gravar. Glöm inte att besöka hamnen där Vikingaskeppsmuseet ligger med vikingaskepp och båtvarv. Övernattning i Roskilde. 

Dag 6: Roskilde - Köpenhamn ca. 50 km 

Den här dagen återvänder du till kusten och cyklar mot Köpenhamn från sydväst. Cykla genom pittoreska byar till stränderna söder om huvudstaden. Sedan går vägen längst med kusten, bortom trafiken, hela vägen till Köpenhamn. På vägen passerar du “Arken” – ett modernt konstmuseum, ön Amager med Fristaden Christiania, i stadsdelen Christianshavn, samt massor av sevärd arkitektur längst med kanalen mellan Själland och Amager. Övernattning i centrala Köpenhamn. 

Dag 7: Hemresa eller extradager

Efter frukosten slutar din cykeltur. Vi bokar gärna extradagar åt dig.