2020
Budapest panorama

Wien - Budapest cykelresa

Upplev tre europeiska metropoler

 Wien - Bratislava - Budapest

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 325 km

8
dagar

55
∅ km per dag

På denna cykeltur kommer du att utforska strandskogar, orörda byar och förtrollande städer. Och förstås de tre metropolerna Wien, Bratislava och Budapest. Reliker från romartiden finns i Carnuntum och på romerska fortet Kelemantia. Du kommer att upptäcka en mängd flora och fauna i flodens skogar. De små byarna som du kommer att passera har behållit sin ursprungliga charm. Ett naturparadis utgör den lilla ön som du passerar under två cykeletapper. För att inte nämna de många slotten som stolt tronar bredvid Donau. Men även de små städerna längs rutten har sin speciella charm, och dess välbevarade gamla stadsdelar inbjuder till promenader och njutning. Med andra ord: En cykeltur som kommer att älskas av alla. 

Wien

 

Dag 1: Egen resa till Wien

Vi rekommenderar en tidig ankomst till Wien. Donaumetropolen har mycket att erbjuda och är väl värd en längre vistelse. Upptäck MuseumsQuartier med ett flertal museer med olika inriktningar, Spanska ridskolan eller Stephansdomen. Njut av en kopp kaffe och en bit Sachertårta på ett av de många kaffehusen eller unna dig en rundtur med en hästdroska. 

Bratislava

Dag 2: Wien - Bratislava ca. 68 km 

Den första cykeletappen tar dig genom nationalparken Donau-Auen. Här möter du ett rikt utbud av djur- och växtliv såväl som olika landskapstyper. Du cyklar förbi slottet Orth samt Eckartsau och kommer till Bad Deutsch Altenburg, varifrån du kan göra en utflykt på den romerska vägen till Carnuntum. Den arkeologiska parken anses vara en av Österrikes viktigaste utgrävningsplatser. Efter Hainburg passerar du gränsen till Slovakien. 

Slott vid Donau

Dag 3: Bratislava - Mosonmagyaróvár ca. 44 km 

Efter bara en kort cykeltur på slovakisk mark korsar du den ungerska gränsen vid Rajká. På dina första kilometer i Ungern cyklar du genom charmiga små byar. Hela avsnittet domineras av jordbruket. Din cykeltur tar dig genom den lilla flodön Szigetköz. Kännetecknande för detta avsnitt är Donaus otaliga sidoarmar och en stor flodslätt. Dagens etappmål är den vackra staden Mosonmagyaróvár, de 17 broarnas stad. 

Györ

Dag 4: Mosonmagyaróvár - Györ ca. 41 km 

Även i dag cyklar du genom flodöns naturparadis. På vägen passerar du Hédervár, som är perfekt för en lunchrast. Det mäktiga slottet är omgivet av en skyddande park. Du bör ta dig tid till att besöka Györ. I staden finns många sevärdheter, bland annat en gammal stadsdel från barocktiden. 

Komárom

Dag 5: Györ - Komárom ca. 55 km

Du når snart ungerska Böny. Därifrån för dig en ruttvariant till Bábolna, en mycket trevlig stad med vacker stadskärna. Det i staden belägna Nationalstuteriet är känt långt utanför stadens gränser. I den vackra innergården föds kapplöpningshästarna upp. Den sista delen av etappen leder dig tillbaka till Donau, innan du när den delade staden Komárom / Komárno. På kvällen kan du koppla av i spa-badet. 

 

Esztergom

Dag 6: Komárom - Visegrád ca. 56 km + båtresa

Dagens etapp går nära floden i den platta Donaudalen. Du passerar en mängd olika byar och ser vingårdarna i fjärran. Vana cyklister kan cykla över Tata. Denna rutt innehåller ett antal uppförsbackar och kräver en viss kondition. Historieintresserade bör planera in tid för ett besök av det romerska fortet Kelemantia som ligger längs vägen. Dagens höjdpunkt är Esztergom, även känt som "Ungerns Rom". Stadsbilden domineras av basilikan, som är Ungerns största kyrka. De sista kilometrarna av din dagens etapp åker du på ett Donau-fartyg, varifrån du kan beundra den omgivande landsbygden. Den så kallade "Donau-kröken" är en av de vackraste regionerna längs resan (Obs båten går inte i april, september, oktober samt på måndagar; du erhåller då en tågbiljett i stället). 

Cykling i Budapest

Dag 7: Visegrád - Budapest ca. 56 km 

Kungapalatset och borgen i Visegrád kommer att förtrolla dig, och friluftsmuseet Skanzen och Szentendres barocka stadskärna inbjuder till en angenäm vistelse. Den första delen av cykelturen tar dig tillbaka till natursköna Donaukröken. Snart når du den ungerska huvudstaden, där du under en kvällspromenad kan låta resans många intryck passera revy. 

Budapest

Dag 8: Hemresa eller extradagar

I den ungerska huvudstaden finns mycket att upptäcka. Vi bokar gärna in extra dagar åt dig. Mycket praktisk är vår transfer tillbaka, som du kan utnyttja på söndagar mot en tilläggsavgift.