Cykelresor i Österrike & Schweiz

Med mer än 10 000 markerade rutter är Österrike paradiset för cyklister och mountainbike-åkare. Oavsett om du vill uppleva en trevlig och avslappnande cykeltur i de natursköna omgivningarna eller vill ha en adrenalinkick och utmaningar så finns det du letar efter i Österrike. Längs många cykelstigar som sträcker sig mellan dalarna finns en mångfald av hotell med specialerbjudanden för cyklande gäster. I bergen och i de mer kuperade områdena möts mountainbike-åkare, bergsklättrare och sportliga familjer på något av Mountain Bike Holiday-hotellen för att prata utmaningar, berätta om äventyr och samla kraft inför nästa dag. Hotellen har specialiserat sig på paketlösningar med bland annat turer med olika svårighetsgrader, teknisk träning, maratonträning, gourmet-turer, barn-på-cykel, tjej-turer och racing-turer. Och numera kan du gratis ladda ner GPS-information med inspiration till turer i alla Österrikes regioner.

Cykelsemester i Schweiz – en ganska främmande tanke för låglands-tyrolare. Ett nätverk av välutvecklade och väl skyltade nationella cykelvägar, så kallade Velo Routes, löper genom landet. Vägskyltningen för cyklister är utmärkt i Schweiz. Mycket lättlästa skyltar, lokala, regionala och nationella cykelvägar (ofta separata), ett nära nätverk pålitlig kollektivtrafik – dessa är de bästa förutsättningarna för en lyckad cykelsemester i Schweiz.

Till de klassiska europeiska cykelresorna hör den längs floden Donau från Passau till Wien. Den alpina republiken tilltalar många med sina förvånansvärt plana vägar. För den som önskar är mer atletiska cykelsemestrar lika lätta att finna som avslappnade, med många pauser för simturer i de glimmande bergsbassängerna, i Österrike.

Som bästsäljaren bland Österrikes cykelresor finns Donau-resan, från Passau till Wien, med olika vägalternativ: Avslappnad eller mer utmanande, antingen på cykel eller med cykel och båt, så är landsbygden längs Donau ett paradis för cyklister. Här finns naturliga fenomen – Schlögen-loopen, Wachaus stillsamma vingårdar, det imponerande benedikterklostret vid Melk och Habsburgska monarkins före detta huvudstad – och allt detta finns att upptäcka på en cykelsemester i Österrike.

Och om du redan är bekant med området mellan Passau och Wien, varför inte gå ännu längre nästa cykelsemester? Ett ess vi har i ärmen när det kommer till cykelsemestrar i Österrike är Donaus cykelväg från Wien till Budapest. Unika ängslandskap och idylliska byar kantar stränderna på Europas näst största flod. Salzkammergut lockar med sina imponerande berg och rika kultur. Det finns många sjöar och det kristallklara vattnet lockar till ett snabbt, uppfriskande dopp. Avslappnade, dagliga etapper på relativt plan mark och många ställen att rasta på i denna pittoreska landsbygd – det är vad en bra cykelsemester handlar om!

Cykelsemester i Schweiz – en ganska främmande tanke för låglands-tyrolare. Ett nätverk av välutvecklade och väl skyltade nationella cykelvägar, så kallade Velo Routes, löper genom landet. Vägskyltningen för cyklister är utmärkt i Schweiz. Mycket lättlästa skyltar, lokala, regionala och nationella cykelvägar (ofta separata), ett nära nätverk pålitlig kollektivtrafik – dessa är de bästa förutsättningarna för en lyckad cykelsemester i Schweiz.

Och vad kan du se fram emot på vägen genom Schweiz?

Fantastisk arkitektur och kultur i landets största städer: Zürich, Bern, Genève, Luzern och Basel. Ett stort antal romantiska städer, med medeltida eller barock karaktär, som t.ex. Aarburg eller Solothurn. Idylliska byar med glada kor. Sjudande av liv, eller avslappnat och tyst. Starka kontraster mellan stad och landsbygd, franskt och tyskt, rätoromanskt och italienskt, berg, landsbygd, nord och syd.

Du kommer bekantas med den stora mångfalden och samtidigt de många likheter på din cykelsemester i Schweiz. Landets utsökta mat och den välkända schweiziska gästfriheten, choklad och bündnerfleisch, Emmentaler-ost, vin från Schaffhausen, mjölk från bergen och en aperitif cocktail på ett sofistikerat café på Zürichs sjöstrand. En cykelsemester i Schweiz är helt enkelt fantastisk!

Och massor natur! De kända schweiziska bergen, Alpernas varsamma utlöpare och det varierade inlandslandskapet. Det internationellt kända höglandsområdet Berner Oberland, med Matterhorn, Eiger, Bündner och Urner Alpen, Alpstein och Appenzellerland. De fantastiska sjöarna, t.ex. Vierwaldstättersjön, Thunsjön, Brienzsjön, Walensee, Zürichsjön, Lago Maggiore och förstås, Bodensjön.

Det finns cykelvägar för alla smaker – plana och avslappnade längs Aare, med utsikt över bergen från dalen, och sedan en större utmaning om du vill ta dig upp i själva bergen. Eller föredrar du att utforska Medelhavets Schweiz – och besöka Lago Maggiore? I Schweiz finns rätt cykelsemester för alla.