2021

Alpe Adria cykelresa

Från Salzburg till Grado, från Alperna till havet!

 Salzburg - Grado

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • Upplev St. Johann och Bad Gastein i sommar! 
  • ca. 375 km

8
dagar

60
∅ km per dag

Från Alperna till havet! En interkulturell komposition bestående av Österrikes imponerande alpregion och Italiens södra elegans. På cykeln upplever du mer helt enkelt - fler romantiska floder och brusande vattenfall, fler vackra historiska städer och utmanande slott, fler klippiga bergstoppar och självklart massor av natursköna, arkitektoniska och kulinariska fröjder. Och till sist men inte minst: Adriatiska havet!

Dag 1: Egen resa till Salzburg

Ankomst till festival-, Mozart- och kulturstaden Salzburg. Slingrande gränder och torg lockar dig till en promenad och smäktande caféer frestar dig till att prova äkta österrikiska specialiteter. Du lever och andas kultur och historia i bokstavligen varje steg du tar.

Dag 2: Salzburg - St Johann ca. 70 km

Ut från Salzburg och vidare söderut. Du cyklar längs våtmarker i skuggan längs floden Salzach till Hallein, en tidigare rik keltisk stad stad på grund av saltbrytning. Hallein överraskar med en romantisk och historisk stadskärna som inkluderar små gränder, valv och vackra husfasader. Förbi det brusande vattenfallet passerar du Golling och fortsätter längs den väl utvecklade cykelvägen till St. Johann. Utmärkande - precis som twin-peaks - reser sig Pongau-katedralens kyrktorn.

Dag 3: St. Johann - Mölltal ca. 55 km + tågresa

Kort efter Schwarzach säger du adjö till till floden Salzach. Från nu och framåt är det Gasteiner Ache som leder dig genom den vilda men romantiska Gasteinerdalen. Via Dorfgastein och Bad Hofgastein cyklar du till den välkända spa- och skidorten Bad Gastein, belägen vid bergskedjan Hohen Tauern, som erbjuder flertalet naturhistoriska och arkitektoniska sevärdheter. Vattenfallet Gasteiner är ett landmärke centralt beläget i staden, och som har varit fokus för många poeter och konstnärer. Nu är det inte långt till Böckstein där tåget på endast 10 minuter tar dig genom ‘Tauernschleuse’ till andra sidan av alperna till Mallnitz. Väl åter på cykeln får du njuta av den snabba nedstigningen till ditt hotell i Mölltal-dalen.

Dag 4: Mölltal - Villach ca. 75 km

Till en början cyklar du längs med floden Möll genom det imponerande alplandskapet. Drautal-dalen börjar i byn Möllbrücke och därmed Österrikes soliga söder. Utan ansträngning så rullar din cykel i lätt lutning nedåt längs med floden Drau. I Spittal kan du besöka renässansslottet ‘Porcia’, som ibland kallas den mest vackra renässansbyggnaden norr om Alperna. Sen bara lite mer trampande så har du snart nått Villach, med sin förtrollande gamla del av stan, sydliga elegans, inbjudande pubar och restauranger.

Dag 5: Villach - Venzone/omgivning ca. 60 km + tågresa

Du passerar stigningen till Tarvis med tåg. Även i Italien är cykelvägarna välutvecklade så du cyklar lugnt nedför genom Kanaltal-dalen och kan förundras av Friuliska alpregionens skönhet med sin intakta, orörda natur och omfattande skogar. Venzone är en av de pittoreska byarna som ligger vid foten av de Juliska Alperna.

Dag 6: Venzone/omgivning - Udine ca. 60 km

Vid den södra utgången av Kanaltal-dalen hittar du en av de vackraste historiska byarna i Friulian-Julian-Veneto. I denna by, som ligger i Gemona del Friuli, ligger fokus på den majestätiska katedralen Santa Maria Assunta, och den kommer ta dig med storm. På vägen till Udine kommer du stöta på de första vingårdarna och vinerna. När du kommer till staden, känn och upplev ‘dolce vita’ - det ljuva livet - över en kaffe som du njuter av på ‘Piazza’ eller under en promenad genom gränderna medans du förundras av den gotiska och renässansarkitekturen.

Dag 7: Udine - Grado ca. 55 km

Känn den varma brisen från sirocco! Du cyklar genom vidsträckta vasslandskap längs små kanaler mot Venedig. I den romerska staden Aquileia, även kallad ‘det andra Rom’, rekommenderar vi att du tar en paus innan du når ditt slutmål för din resa. En av de mest populära Adriatiska badorterna, den historiska fiskebyn Grado, kommer inte bara locka dig med sina vida stränder, utan även med den historiska hamnen och de smala gränderna med underbara restauranger som bara osar av Italiensk känsla.

Sigmund-Haffner-Gasse i Salzburg Foto Horst Michael Lechner

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din Alpe Adria cykeltur. Vi bokar gärna extradagar i Grado åt dig.