2021

Donau cykelresa, 10 dagar

Cykla från Passau till Wien i lugnt tempo

  Passau - Wien

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • inklusive vandring i vinregionen Wachau! 
  • ca. 330 km

10
dagar

45
∅ km per dag

Lugnt och stillsamt flyter Donaus blå vatten mot Svarta havet. Inbäddad mellan skogsklädda sluttningar och gröna ängar banar sig floden sin väg. Låt denna idylliska miljö inspirera dig och cykla i lugnt tempo från tyska Passau till den österrikiska huvudstaden Wien. De korta dagsetapperna ger dig gott om tid att njuta av Donaudalens naturliga skönhet. Cykla på underbara cykelvägar längs stranden och beundra den fantastiska Donauslingan och de romantiska landskapen på båda sidor om floden. Upplev allt i ditt eget tempo, från cykelsadeln eller under en trevlig cykelpaus. Under dessa kan du även passa på att njuta av traktens kulinariska läckerheter såsom schnitzel, knödelspecialiteter och Wachaudistriktets välsmakande viner. Från början till slut bjuder denna cykelresa på ren njutning och avkoppling. Den här cykelturen är en riktig klassiker och lämpar sig utmärkt som en första cykelsemester med hela familjen.

Vy över Passau med Donau och båtar

 

Dag 1: Egen resa till Passau 

Cykelresan startar i treflodsstaden Passau där floderna Donau, Inn och Ilz flyter samman. Ta dig tid att flanera i Passau på ankomstdagen och besök den välbevarade innerstaden med dess medeltida arkitektur. Många gator är branta, och från strandpromenaden kan du se många pittoreska vyer. I Stefansdomen finns världens största kyrkorgel. Sevärda är även museet i fästningen Oberhaus och pilgrimskyrkan Mariahilf. Passaus Neue Mitte är numera en helt bilfri gågata. På kvällen är det information och cykelutlämning om ni inte redan hämtat cyklarna i Schärding. Övernattning i Passau.

Donauschlinge med utsikt från utkiksplatsen

Dag 2: Passau - Donauschlinge / omgivning
ca. 40-55 km

Du startar din cykeltur längs Donau över Obernzell med sitt slott och keramikmuseum och fortsätter till Engelhartszell, där Östterikes enda trappistkloster ligger. Provsmaka deras Trappisteröl eller klosterlikör och passa på att besöka den vackra kyrkan med korset från 1459. Från Engelhartszell tar du den pyttelilla cykelfärjan till andra sidan floden. På breda cykelvägar genom naturskyddsområdet Donauleiten kommer du till meanderslingan Schlögener Schlinge. Här har graniten visat sig vara en oövervinnlig motståndare som tvingade Donau till en riktningsändring på 180 grader.  Här får du en till chans att åka med en av de små färjorna som tar dig till ditt hotell på andra sidan Donau.  Om du har mycket krafter kvar i benen är det en brant vandring på 1,5km upp till utkiksplatsen "Schlögener blick". Ta med lite fika och njut av utsikten. 

Dag 3: Donauschlinge / omgivning - Linz
ca. 55 km

I dag cyklar du genom fågelparadiset Eferdinger Becken till Ottensheim. Rokokokyrkan och Cistersienserklostret i Wilhering är värda ett besök. Dagens mål är delstatshuvudstaden Linz, där de många restaurangerna inbjuder till en paus. Här rekommenderas den magnifika utsikten från Pöstlingberget, en promenad i parken Donaulände eller en åktur med Linz City Express. Övernattning i Linz.

Grein

Dag 4: Linz - Wallsee/Ardagger 
ca. 40-50 km

För omväxlings skull cyklar du en bit bort från floden Donau till St. Florian (Augustinerorden) och Enns. I Enns kan du besöka torget med det 60 meter höga stadstornet, ett landmärke i Österrikes äldsta stad, eller besöka den arkeologiska samlingen i stadsmuseet Lauriacum. Övernattning i Wallsee/Ardagger.

Dag 5: Wallsee/Ardagger – Marbach/Maria Taferl ca. 40 km

Nu cyklar du återigen längs Donau och kommer till den underbara barockstaden Grein. Här kan du titta på Österrikes äldsta fortfarande använda teater Även Sjöhistoriska museet och Greinburg är värda ett besök. I dagens etappmål Maria Taferl kan du njuta av den underbara utsikten över den vackra blå Donau. Övernattning i Marbach/Maria Taferl.

Dag 6: Marbach/Maria Taferl – Wachau
ca. 45-50 km

I Melk bör du stanna upp en stund och rikta blicken uppåt - annars kommer du att missa skönheten av stiftet Melk, som tronar ovanför Donau. Via vinbyarna Spitz, Weißenkirchen och förbi slottsruinen Dürnstein fortsätter resan till Krems. Naturligtvis är en vinprovning ett måste i vindistriktet Wachau, och därför anordnar vi en sådan åt dig i dag. Övernattning i Wachau.

Dag 7: Vilodag med vingårdstur

I dag kan du koppla av under promenader genom vinbyarna Spitz, Weißenkirchen eller Dürnstein. Bekanta dig med Wachaudistriktets skönhet och gästfrihet. Övernattning i Wachau.

Dag 8: Wachau – Tulln ca. 45 km

I dag cyklar du förbi den 1000 år gamla staden Krems och fortsätter till den romerska staden Tulln. Här kan du än en gång njuta av landsbygsregionens lugn och kultur (till exempel med ett besök på Egon-Schiele-Museum) innan du i morgon kommer till storstaden Wien. Övernattning i Tulln.

Wien

Dag 9: Tulln – Wien ca. 40 km

På cykelresans sista kilometrar kommer du avslappnad till Donau-metropolen Wien. Beroende på variant åker du en del av rutten med tåg. Efter ankomsten kan du använda resten av dagen till att njuta av allt som staden har att erbjuda. Ge dig själv en "Verlängerter" och en bit av den berömda Sachertårtan på för Wien så typiskt Kaffeehaus. Strosa längs Wiens shoppinggata Mariahilferstrasse, besök Stefansdomen, eller titta på de största attraktionerna under en tur i en av de berömda hästdroskarna. Övernattning i Wien.

Dag 10: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykeltur längs Donau. Vi bokar gärna extradagar åt dig.