2021

Donau cykelsemester, 8 dagar

Cykla längs en av Europas vackraste cykelvägar

 Passau - Wien

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • Bästsäljare!
  • ca. 330 km

8
dagar

55
∅ km per dag

Gör en resa längs Donau som romarna, de legendariska Nibelungarna och Europas mäktiga kungar och kejsare. Upptäck skönheten och lär dig förstå den historiska betydelsen av denna tusenåriga militär- och handelsväg. Alltid åtföljd av Donaus svala, klara vatten kan du njuta av en av de vackraste och populäraste cykelvägarna i Europa. Din resa startar i de "tre flodernas stad" Passau och tar dig genom de övre och nedre delarna av Österrike till huvudstaden Wien. Du kommer att bli fascinerad av den hisnande åsynen av Schlögener Schlinge och bli förälskad i de vackra landskapen längs Donau. Därtill kommer de många lokala kulinariska läckerheterna såsom schnitzel, knödelspecialiteter och Wachaudistriktets viner. Den här turen är en riktig klassiker och fungerar utmärkt som en första cykelsemester med hela familjen.

Du kan cykla denna tur på 5 till 12 dagar. Vänligen kontakta oss om du är intresserad av kortare eller längre varianter.

Passau

 

Dag 1: Egen resa till Passau 

Flanera genom treflodsstaden Passaus välbevarade innerstad med dess medeltida arkitektur. Många gator är branta, och från strandpromenaden kan du se många pittoreska vyer. I Stefansdomen finns världens största kyrkorgel. Sevärda är även museet i fästningen Oberhaus och pilgrimskyrkan Mariahilf. Passaus Neue Mitte är numera en helt bilfri gågata. På kvällen ges information om resan och cykelutlämning. 

Schlögener Schlinge

Dag 2: Passau - Donauschlinge/omgivning 
ca. 40-55 km

Du startar din cykeltur längs Donau över Obernzell med sitt slott och keramikmuseum och fortsätter till Engelhartszell, där Östterikes enda trappistkloster ligger. Genom naturskyddsområdet Donauleiten kommer du till meanderslingan Schlögener Schlinge. Här har graniten visat sig vara en oövervinnlig motståndare som tvingade Donau till en riktningsändring på 180 grader. Medans en färja tar dig till ditt hotell på andra sidan kan du studera detta naturfenomen.
Övernattning vid Donauschlinge / omnejd.

Dag 3: Donauschlinge/omgivning - Linz
ca. 55 km

I dag cyklar du genom fågelparadiset Eferdinger Becken till Ottensheim. Rokokokyrkan och Cistersienserklostret i Wilhering är värda ett besök. Dagens mål är delstatshuvudstaden Linz, där de många restaurangerna inbjuder till en paus. Här rekommenderas den magnifika utsikten från Pöstlingberget, en promenad i parken Donaulände eller en åktur med Linz City Express. Övernattning i Linz.

Dag 4: Linz - Grein/omgivning 
ca. 55 km

För omväxlings skull cyklar du en bit bort från floden Donau till St. Florian (Augustinerorden) och Enns. I Enns kan du besöka torget med det 60 meter höga stadstornet, ett landmärke i Österrikes äldsta stad, eller besöka den arkeologiska samlingen i stadsmuseet Lauriacum. Nu cyklar du återigen längs Donau och kommer till den underbara barockstaden Grein. Här kan du titta på Österrikes äldsta fortfarande använda teater Även Sjöhistoriska museet och Greinburg är värda ett besök. 

Dag 5: Grein/omgivning - Wachau 
ca. 50-60 km

Det en gång i tiden av sjömännen fruktade Donauavsnittet Strudengau väntar nu cyklisterna. Där det förr slogs mot Donaus strömmar kan du cykla bekvämt i dag. I Maria Taferl tronar högt ovanför Donau en magnifik pilgrimskyrka, som lockar tusentals pilgrimer varje år. Övernattning i Wachau.

Cyklister vid Donau

Dag 6: Wachau - Krems/ Traismauer/Tulln
ca. 40-60 km

I Melk bör du stanna upp en stund och rikta blicken uppåt - annars kommer du att missa skönheten av stiftet Melk, som tronar ovanför Donau. Via vinbyarna Spitz, Weißenkirchen och förbi slottsruinen Dürnstein fortsätter resan till Krems. Naturligtvis är en vinprovning ett måste i vindistriktet Wachau, så därför anordnar vi en sådan åt dig i dag. 

 

Wien

Dag 7: Krems/Traismauer/Tulln - Wien
ca. 45-65 km

På cykelresans sista kilometer kommer du avslappnad till Donau-metropolen Wien. Beroende på variant åker du en del av rutten med tåg. Efter ankomsten kan du använda resten av dagen till att njuta av allt som staden har att erbjuda. Ge dig själv en "Verlängerter" och en bit av den berömda Sachertårtan på för Wien så typiskt Kaffeehaus. Strosa längs Wiens shoppinggata Mariahilferstrasse, besök Stefansdomen , eller titta på de största attraktionerna under en tur i en av de berömda hästdroskarna. Övernattning i Wien.

 

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykeltur längs Donau. Vi bokar gärna extradagar åt dig.