2020

Finland stjärntur på cykel

Cykla genom Finlands historia, skärgård och natur

  Åbo

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 215 km

8
dagar

40
∅ km per dag

Under denna cykelresa kommer du bo i Åbo, Finlands äldsta stad. Denna vackra stad, belägen efter kusten vid skärgårdshavet, är Finlands före detta huvudstad. Idag är Åbo en livlig universitetsstad med ett rikt kulturarv med många sevärdheter och evenemang att delta i. Ån Aura flyter genom staden, med sina typiska gamla fartyg och många restauranger, är den stadens hjärta. Under din resa kommer du att upptäcka Åbos historia, kultur och natur. Du kommer besöka historiska platser, naturreservat, några av Åbos skärgårdsöar, den gamla staden Nådendal med gamla trähus och vacker landsbygd. Förutom att cykla kan du vandra i naturen i Kurjenrahka nationalpark, paddla, eller ta en båttur ut i skärgården och, naturligtvis, uppleva äkta finsk bastu. Under din cykelresa bor du bekvämt på ett hotell mitt i hjärtat av Åbo.

Dag 1: Egen resa till Åbo

Ankomst till Åbo. Åbo är den äldsta staden och före detta huvudstad i Finland. Några av huvudattraktionerna är katedralen, Åbo slott, Auras flodstrand, museet Forum Marinum, Luostarinmäki hantverksmuseum och Åbos konstmuseum. Under sommaren har staden många evenemang och festivaler med teman som medeltid, musik, teater, konst, design och mycket mer! Aura å är stadens hjärta och själ, promenera längs ån och se alla de gamla fartygen. Det finns många mysiga caféer och restauranger i centrum och längs ån.

Dag 2: Hirvensalo och Kakskerta  ca. 55 eller 25 km

Du cyklar idag i den närliggande skärgården som ansluter till fastlandet med broar. Din första destination är Hirvensalo, där den berömda finska skulptören Wäinö Aaltonen bodde. Här kan du besöka St. Henrys konstkapell dit akitekturälskare vallfärdar. Denna mystiska landskapsskulptur färdigställdes i skärgårdens ytterkant 2005. Kakskerta är även det en ö i Åbos skärgård. Som många andra öar har den ett stort antal sommarbostäder. Det finns en sjö mitt på ön där du på sommaren kan ta en simtur. Du kan besöka den gamla stenkyrkan och Brinkhalls herrgård som är en känd filminspelningsplats för ett historiskt TV-drama.

Dag 3: Genom landsbygden till Nådendal ca. 55 km

Idag cyklar du genom den underbara och lugna finska landsbygden. På sommaren kan du ta ett uppfriskande dopp i de små sjöarna längs vägen i Rusko och Masku. Sen kommer du fram till Nådendal. Nådendal är en av Finlands äldsta städer och grundades kring det medeltida Birgittinklostret som flyttades hit 1443, vars kyrka fortfarande dominerar i horisonten. Nådendal är känt som ‘solskensstaden’ och lockar både lokala och utländska besökare från hela världen med den alltid så populära temaparken Muminvärlden. Ta en promenad genom denna idylliska gamla stad och njut av god mat i en av de fantastiska restaurangerna. Efter Nådendal har du en cykeltur på 18 km tillbaka till Åbo.

Dag 4: Littoissjön och Korois ca. 30 km

Idag börjar du att cykla efter ån Aura och längs havet. På sommaren kan du ta ett uppfriskande dopp i havet längs vägen. Sen kommer du fram till Katariinanlaakso naturreservat där du kan ta kort promenad i den vackra och lugna kustskogen. Via vackra stigar anländer du till sjön Littois där det ligger ett gammalt välbevarat industriområde och en gammal klädesfabrik, Verkatehdas. Den grundades 1823 och var den första i sitt slag i Finland. Nationalstyrelsen för antikviteter har klassificerat detta område som kulturhistoriskt. Ta en härlig promenad runt de vackra byggnaderna och efter sjön. När du cyklar tillbaka mot centrala Åbo cyklar du längs ån Aura och passerar det historiska området Korois. Fram till 1200-talet var Korois hemvist för Finlands Biskop, då den på grund av upprustning flyttades ett par kilometer längre ner efter ån Aura, till den nuvarande katedralen i Åbo. Det finns ett vitt minneskors och stenfundament kvar i Korois.  

Dag 5: Vilodag / sightseeing / vandring i Kurjenrahka nationalpark

En dag bör man ägna åt sightseeing i Åbo - kanske utan cykeln. Ta en fin båttur på ån Aura, eller i Åbos skärgård. På sommaren kan du åka med båt till Vepsarn och få en fantastisk natur- och bastuupplevelse. Åbo har mycket att erbjuda! Många museer och nöjesparker. Du kan även ta en härlig dagsvandring i den närliggande nationalparken Kurjenrahka.

Dag 6: Runsala ca. 25 km

Ön Runsala ligger sydväst om centrala Åbo, vid skärgårdshavet. Du kan nå ön genom att cykla eller med vattenbuss (självkostnadspris) med cykeln ombord. Ön Runsala har fantastiska naturreservat och en av de största gamla ekskogarna i Finland. Den botaniska trädgården vid Åbo universitet ligger mitt på ön. De charmiga 1800-talsvillorna betraktas som kulturellt och historiskt värdefulla. Du kan ta ett svalkande dopp i havet, och året runt kan du få en äkta finskt bastuupplevelse. Från Runsala kan du även passa på att paddla i skärgårdshavet. 

Dag 7: St. Marie kyrka och landsbygden ca. 50 km

Idag cyklar du först genom Korois historiska område längs Aura å och sen till St. Marie kyrka som är en viktig medeltida stenkyrka. Sen cyklar du förbi den lugna landsbygden samt kommunerna Sankt Marie, Patis, Vahto och Rusko. På sommaren kan du ta en simtur i de små sjöarna efter vägen. 

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.