2020

Finska skärgården på cykel

En rundtur i den vackra finska skärgården

  Åbo - Runsala ö

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 230 km

7
dagar

45
∅ km per dag

Denna tur erbjuder en blandning av cykling, öhoppning och vackert landskap. Efter cyklingen  kan du koppla av i en äkta finskt bastu eller i ett spa. Formad efter istiden består den vackra finska skärgården av tusentals öar och holmar. Du besöker några av Åbos skärgårdsöar med lugn natur och idylliska byar. Resan startar från Finlands äldsta stad Åbo. Denna vackra och livliga stad vid ån Aura erbjuder sevärdheter, arkitektur, historia och kultur. Du besöker även den lilla staden Nådendal med vackra trähus och den vackra ön Runsala med sitt underbara naturreservat. Glöm inte att smaka på alla de läckra finska kanelbullarna och andra delikatesser!

Mannerheimgatan i Nådendal

Day 1: Egen resa till Åbo

Ankomst till Åbo. Åbo är den äldsta staden och före detta huvudstad i Finland. Några av huvudattraktionerna är katedralen, Åbo slott, Auras flodstrand, museet Forum Marinum, Luostarinmäki hantverksmuseum och Åbos konstmuseum. Under sommaren har staden många evenemang och festivaler med teman som medeltid, musik, teater, konst, design och mycket mer! Aura å är stadens hjärta och själ, promenera längs ån och se alla de gamla fartygen. Det finns många mysiga caféer och restauranger i centrum och längs ån.

Gustavs

Dag 2: Genom landsbygden - Nådendal ca. 35 km

Idag cyklar du genom den underbara och lugna finska landsbygden. På sommaren kan du ta ett uppfriskande dopp i de små sjöarna längs vägen i Rusko och Masku. Sen kommer du fram till Nådendal. Nådendal är en av Finlands äldsta städer och grundades kring det medeltida Birgittinklostret som flyttades hit 1443, vars kyrka fortfarande dominerar i horisonten. Nådendal är känt som ‘solskensstaden’ och lockar både lokala och utländska besökare från hela världen med den alltid så populära temaparken Muminvärlden. 

Cyklister på vägen till Brändö

Dag 3: Nådendal - Velkuanmaa ca. 35 km (inkl. 2 färjeturer)

När du lämnar Nådendal cyklar du genom landsbygden och korsar karakteristiska skärgårdsbroar. Rutten följer delvis den historiska stora postvägen som sträckte sig från Åbo till Stockholm. Du gör sen dina första färjeturer och cyklar genom två små öar. Efter dagens cykling kan du koppla av och återhämta dig i en finsk bastu.

Bomarsunds ruiner

Dag 4: Velkuanmaa - Nagu ca. 50 km (inkl. 4 färjeturer)

Idag fortsätter du cykla i den vackra skärgården, efter dess vägar och hoppar på färjor från en ö till en annan. Till slut kommer du fram till den livliga och idylliska skärgårdsbyn Nagu.

Havsvidden

Dag 5: Nagu - Runsala (Åbo) ca. 15-65 km (inkl. 1 färjetur)

Idag tar du färjan på eftermiddagen från Nagu till Åbo. Men innan färjan avgår kan du besöka den antika stenlabyrinten och cykla till grannbyn Korpo. En vacker sjötur genom skärgården tar dig tillbaka till Finlands äldsta stad Åbo. Du tar dig sen via Åbos centrum till ön Runsala som ligger sydväst om staden, vid skärgårdens havskust. Du kan nå ön genom att cykla eller med vattenbuss (självkostnadspris) med cykeln ombord. Ön Runsala har fantastiska naturreservat och en av de största gamla ekskogarna i Finland. Den botaniska trädgården vid Åbo universitet ligger mitt på ön. De charmiga 1800-talsvillorna betraktas som kulturellt och historiskt värdefulla. Du kan ta ett svalkande dopp i havet, och året runt kan du få en äkta finskt bastuupplevelse. Från Runsala kan du även passa på att paddla i skärgårdshavet. 

Mariehamn

Dag 6: Hirvensalo och Kakskerta (övernattning på ön Runsala) ca. 25-55 km

Du cyklar idag i den närliggande skärgården som ansluter till fastlandet med broar. Din första destination är Hirvensalo, där den berömda finska skulptören Wäinö Aaltonen bodde. Här kan du besöka St. Henrys konstkapell dit akitekturälskare vallfärdar. Denna mystiska landskapsskulptur färdigställdes i skärgårdens ytterkant 2005. Kakskerta är även det en ö i Åbos skärgård. Som många andra öar har den ett stort antal sommarbostäder. Det finns en sjö mitt på ön, där du på sommaren kan ta en simtur. Du kan besöka den gamla stenkyrkan och Brinkhalls herrgård som är en känd filminspelningsplats för ett historiskt TV-drama.

Åbo

Dag 7: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.