2020

Gotland cykelsemester

Magiska landskap, kalkstenraukar och fiskebyar

 Rundtur från Visby

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • Ny resa för säsong 2020!  
  • ca. 370 km

8
dagar

60
∅ km per dag

Upptäck Gotland, “Östersjöns Pärla”, kulinariska skatter och Sveriges största ö, från cykeln. Trots allt så kan Gotland stoltsera med ett utmärkt rykte om att vara cyklisternas paradis. Milt klimat, vida stränder och hisnande landskap. Mer än 10 meter höga kalkstensraukar, mysiga caféer, gömda stränder och historiska platser kommer att göra dig exalterad. Gotland är också välkänt för sina duktiga nordiska kockar som lagar de mest fantastiska rätter, gjorda från de bästa lokala och ekologiska ingredienser du kan hitta. Välkomna till Gotland, cykelparadiset och mathimlen!

 

Dag 1: Egen resa till Visby

UNESCOs världskulturarv Visby välkomnar dig med sina många sevärdheter och den imponerande stadsmuren. Besök en av de många, fantastiska restaurangerna och smaka på det utsökta lammet eller en fräsh fiskrätt, och avlsuta med den typiskt Gotländska saffranspannkakan med röda bär och grädde.

Dag 2: Visby - Kappelshamn - Fårö / omgivning
ca. 55 km

Idag lär du känna ön från insidan! De 400 miljoner år gamla Lummelundagrottorna kan besökas under en guidad tur (ingår ej). Efter det väntar ‘Jungfrun’, som med sina 27 m är Gotlands högsta kalkstensrauka strax innan du når Kappelshamn kust. Du fortsätter med transfer (ca. 35 km) mot Fårö och ditt hotell.

Dag 3: Fårö / omgivning - Slite ca. 75 km

Du startar dagen med en rundtur på Fåro och sen vidare till Langhammars naturreservat, där de flesta av de imponerande kalkstensraukarna finns. Mer än 10 m höga så dominerar de det glesa landskapet i området. Fårö var också den välkända regissören Ingmar Bergmans hem. Bergmancentret ger intressant insikt i Ingmars konstnärliga framgångar och livet som regissör. Väl tillbaka på fastlandet så hittar du Bunge museum, som är värt ett besök. Det är Gotlands största friluftsmuseum som ger en fantastisk insikt av hur jordbrukslivet var på Gotland innan maskinernas genombrott. Dagens etappmål är Slite, en tidigare by för byteshandel. 

Dag 4: Slite - Ljugarn ca. 65 km

Vida sandstränder, raukfält och små pittoreska byar präglar denna del av ön. En kort omväg leder dig till Grynge, en av de vackraste och mest välbevarade fiskebyarna. 20 fiskebodar från 1700- och 1800-talet står uppradade. 

Dag 5: Ljugarn - Burgsvik / omgivning ca. 65 km

Södra Gotland är det mest givande området, landskapet är omväxlande och vackert. Cykla ner till den södra spetsen (+ 50km) och kolla in Hoburgsgubben, en av de mest populära raukarna, som är lokaliserad i naturreservatet Husrygg. Dessutom blir du belönad med fantastiska vyer över havet.

Dag 6: Burgsvik / omgivning - Klintehamn
ca. 65 km

Från Burgsvik leder cykelrutten dig till Gotlands västkust. De små kustvägarna följer de otaliga stenstränderna upp till Djupvik, förbi vindpinade kustskogar och med fantastiska vyer till öarna efter kusten.

Dag 7: Klintehamn - Visby ca. 45 km

Starta sista dagen med ett uppfriskande dopp i havet - Tofta strand är känd som bästa sandstrand på västkusten. Precis innan Visby kan vi starkt rekommendera ett stopp vid naturreservatet Högklint, med fantastisk utsikt över Östersjön och Visby, ditt slutmål för denna rundtur.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extranätter åt dig i Visby.