2020

Helsingfors - Stockholm cykelresa

Finland och Sweden i en resa!

  Helsingfors - Stockholm

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 200 km

7
dagar

50
∅ km per dag

Cykla från Finlands huvudstad till Sveriges huvudstad. Genom underbara byar med trähus, landsbygd och den fantastiska skärgården. Du åker med kryssningsbåt till Stockholm genom det unika skärgårdshavet som består av tusentals öar och holmar.

Dag 1: Egen resa till Helsingfors

Ankomst till Helsingfors, Finlands huvudstad. Helsingfors är en livlig kuststad med vackra öar och stora gröna parker. Fästningen Sveaborg finns på UNESCOS världsarvslista och är en av Finlands mes populära sevärdheter. Vackra Sveaborg ligger bara 15 minuter bort med färja från torget i Helsingfors. Påverkad av klassicismen och moderniserad av funktionalismen är Helsingfors kanske mest känd för sin jugendarkitektur. Helsingfors avenyer och bakgator överflöds av magnifik arkitektur, spännande barer och restauranger och banbrytande design. Vi rekommenderar en extra natt i Helsingfors innan resan börjar för att hinna utforska staden med alla dess sevärdheter. 

Dag 2: Tågresa till Ekenäs + cykling Ekenäs - Fiskars ca. 45 km

Idag tar du tåget från Helsingfors till Ekenäs där din cykling börjar. Den idylliska byn Ekenäset är populär bland båtägare under sommarsäsongen. Många av byggnaderna har renoverats under åren och man har med omsorg bevarat de slingrande gränderna och gatorna. Den äldsta delen av Ekenäs är ett skyddsområde där alla byggnader är från 1700- och 1800-talet. Från Ekenäs cyklar du till Raseborgs slottsruiner och vidare till Fiskars. Fiskars är en vacker och charmig före detta järnbruksby med en grön flod som som flyter mellan tegelhusen. Idag arbetar fler än 100 hantverkare, formgivare och konstnärer här, och butiker, studios och gallerier fyller byns gator och byggnader. Strosa genom det pittoreska centrumet med finska designbutiker, gallerier och mysiga caféer.

Dag 3: Fiskars - Mathildedal ca. 50 km

Från Fiskars cyklar du vidare genom landsbygden till en annan före detta järnbruksby, Mathildedal. Denna lilla kustby är belägen nära Tykö nationalpark och sjön Matildanjärvi. Vi rekommenderar en promenad i den vackra naturen. Man kan även ta en tur i kajak eller paddla. 

Dag 4: Mathildedal - Salo ca. 50 km + tågresa till Åbo

Idag cyklar du genom landsbygden till Salo, känd för sin elektronik och Nokia mobiltelefoner. Sen tar du tåget till Åbo, Finlands äldsta stad och före detta huvudstad. Några av huvudattraktionerna är katedralen, Åbo slott, ån Auras flodstrand, museet Forum Marinum, Klosterbacken hantverksmuseum och Åbos konstmuseum. Under sommaren har staden många evenemang och festivaler med teman som medeltid, musik, teater, konst, design och mycket mer! Aura å är stadens hjärta och själ, promenera längs ån och se alla de gamla fartygen. Det finns många mysiga caféer och restauranger i centrum och längs ån.

Dag 5: Rundtur till Nådendal ca. 55 km

Idag cyklar du genom den underbara och lugna finska landsbygden. På sommaren kan du ta ett uppfriskande dopp i de små sjöarna längs vägen i Rusko och Masku. Sen kommer du fram till Nådendal. Nådendal är en av Finlands äldsta städer och grundades kring det medeltida Birgittinklostret som flyttades hit 1443, vars kyrka fortfarande dominerar i horisonten. Nådendal är känt som ‘solskensstaden’ och lockar både lokala och utländska besökare från hela världen med den alltid så populära temaparken Muminvärlden. Finlands presidents officiella sommarresidens, Gullranda, ligger även det i Nådendal. Strosa genom denna gamla stad och njut av god mat på en av de sjönära restaurangerna. Efter Nådendal har du en cykeltur på 18 km tillbaka till Åbo.

Dag 6: Kryssning till Stockholm

En härlig heldagskryssning, genom det vackra skärgårdshavet med tusentals öar, tar dig till Sveriges huvudstad Stockholm. Stockholm är byggt på 14 öar med 56 anslutande broar. Stockholm erbjuder många sevärdheter varav de mest populära är Gamla stan, friluftsmuseet Skansen, Vasamuseet, Stockholms slott, Drottningholms slott, Stadshuset och ABBA-museet. Stockholm blomstrar av arkitektur, god mat och skandinavisk kultur!

Dag 7: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din resa. Vi bokar gärna extranätter åt dig.