2020

Hollands höjdpunkter på cykel

Allt som är typiskt för Holland kommer att bli verklighet

 Rundtur från Amsterdam

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 140 km

6
dagar

35
∅ km per dag

Kommer du ihåg Hans Brinker, pojken som stoppade sitt finger i ett hål i vallen för att rädda sitt land? Minns du vykortet med raden av de majestätiska väderkvarnarna under klarblå himmel? Allt som är typiskt för Holland - träskorna, kanalerna, cyklarna, pannkakorna, tulpanfälten, poldrarna och traditionella dräkter - allt detta kommer att bli verklighet under denna nostalgiska resa. Turen börjar och slutar i Amsterdam vilket ger massor av tid att uppleva staden. Etapperna hålls korta så du får mer tid för de stora sevärdheterna som Zaanse Schans och Volendam. Den skimrande landsbygden är platt, vidöppen och en oas av lugn. För alla romantiker som inte kan få nog av det som påminner om tidigare dagar så kan vi lova att denna resa inte gör dig besviken.

Dag 1: Egen resa till Amsterdam

Kom tidigt till Amsterdam och passa på att strosa längs kanalerna från 1600-talet och beundra de gamla vackra husen. Hela området är ett världsarv värt att se!

Dag 2: Amsterdam - Haarlem ca. 30 km

Vi rekommenderar en tidig start på dagen för att slippa köerna till Van Gogh-museum och Anne Frank-huset. Därefter är det dags att sätta sig på cykelsadeln och lämna den fantastiska staden Amsterdam för nu. Du kommer att cykla genom Kennemerland där en stor variation av landskapstyper väntar: stora dammar, vildvuxna trädgårdar, herrgårdar, skog och vackra torvmarker. Dagens etappmål är den eleganta staden Haarlem, i vars vackra stadskärna du kan shoppa, djupdyka i konst och kultur eller bara koppla av på caféer och restauranger. 

Dag 3: Haarlem - Zaandam ca. 40 km

Innan du lämnar Haarlem, passa på att besöka Frans Hals-museet med målningar från guldåldern. Sen är det dags att hoppa upp på cykeln igen, nu för att följa floden Spaarne till den vackra byn Spaarndam. De gamla söta små husen ligger högt ovanför vallen, och andra tryggt bakom. Kolksluis, som sägs vara den äldsta slussen i världen, används fortfarande och med sitt läge är det ett måste att se den! Du fortsätter att cykla tills du når regionen Zaan, döpt efter floden med samma namn, och känt för de underbara grönmålade trähusen. Du får se flera praktexemplar av de världskända väderkvarnarna som står vackert på rad i Zaanse Schans. Besök kvarnarna, museum eller ta reda på hur man gör träskor eller den holländska osten. Det kan man kalla nostalgi! Efter allt detta så får du sätta dig ner för en välförtjänt pannkaka. 

Dag 4: Zaandam - Volendam ca. 35 km

Efter en liten stund når du parken Het Twiske, en älskad tillflyktsplats för invånarna i Amsterdam. En varm dag flyr de stan och cyklar hit för ett dopp i sjön. Ett varierande landskap av skog, ängar och sjöar gör dig sällskap till Monnickendam. Dagens etapp avlutas i den festliga fiskehamnsstaden Volendam. Fynda i heminredningsbutikerna och presentbutikerna eller ta en plats på ett gatucafé på vallen som blickar ut över vattnet.

Dag 5: Volendam - Amsterdam ca. 35 km

Nära det gamla kvarteret med pittoreska röda tegelhus hittar du Volendams Museum, där du kan lära dig allt om detta sammansvetsade samhälle och dess historia, kultur och folklore. Inspirerande tidsrum, traditionella dräkter och smycken är en del av den permanenta utställningen. Det finns en sektion om ålfiske, komplett med modellbåtar. Konstutställningen är en fröjd för ögat, men vänta bara till du kommer till den helt otroliga mosaiken… Via Marken tar du dig tillbaka till Amsterdam, med massor av tid kvar för mer sightseeing.

Dag 6: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.