2020

Hollands pärlor cykelresa

Upplev kulturella pärlor och idyllisk landsbygd

 Rundtur från Amsterdam

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 200 km

7
dagar

40
∅ km per dag

Amsterdam, Haarlem, Leiden, Delft och Gouda är några av alla cyklisters favoritstäder eftersom varje stad är unik och har bibehållit sin typiskt holländska karaktär. På denna resa kombinerar du dem med cykling på landsbygd och får uppleva den ultimata kulturcykelsemestern. Cykelavstånden är relativt korta, vilket ger gott om tid för sightseeing och museer. Även om du kommer att hålla dig inom Randstad-storstadsregionen kommer du att upptäcka hur idyllisk och tyst landsbygden kan vara med sina poldrar, väderkvarnar, tulpanodlingar (på våren!), sjöar och floder. Kort sagt, du har sju njutningsfulla dagar framför dig. 

Amsterdam

 

Dag 1: Egen resa till Amsterdam 

Ta tillfället i akt och vandra runt de vackra kanalerna från 1600-talet som kallas Grachtengordel (världsarv). Eler titta på stadens berömda torg: Dam, Rembrandtplein och Leidseplein. Du kan också flanera upp till Brouwersgracht och hyra en trampbåt och ta reda på hur staden ser ut från vattnet. 

Haarlem

Dag 2: Amsterdam - Haarlem ca. 30 km

Vi rekommenderar en tidig start på dagen för att slippa köerna till Van Gogh-museum och Anne Frank-huset. Därefter är det dags att sätta sig på cykelsadeln och lämna den fantastiska staden Amsterdam för den här gången. Du kommer att cykla genom Kennemerland, där en stor variation av landskapstyper väntar: stora dammar, vildvuxna trädgårdar, herrgårdar, skog och vackra torvmarker. Dagens etappmål är den eleganta staden Haarlem, i vars vackra stadskärna du kan shoppa, djupdyka i konst och kultur eller bara koppla av på kaféer och restauranger. 

Tulpanodling och cyklister

Dag 3: Haarlem - Leiden ca. 40 km

Innan du lämnar Haarlem kan du göra en stadsvandring eller besöka Frans Hals-museet, där det fnns verk av målarna Frans Hals (grupporträtt), Jacob Ruysdael (land- och kustlandskap) och Pieter Saenredam (kyrkointeriörer). På eftermiddagen cyklar du genom tulpanodlingsområden. Före mitten av maj står blomsterfälten i sin fulla prakt. Tulpaner, krokusar, påskliljor och hyacinter förvandlar landskapet temporärt till en av Hollands mest älskade turistattraktioner. Du cyklar sedan till Rembrandts hemstad Leiden, där mycket av stadskärnan från 1500-talet till 1600-talet är intakt. 

Delft

Dag 4: Leiden - Delft ca. 25 km

Efter att ha lämnat Leiden kommer du att cykla genom ett typiskt holländskt landskap. Notera alla ordnade rektanglar i det konstgjorda polder-markområdet. Din väg går längs blänkande sjöar, gröna ängar, gamla väderkvarnar och bondgårdar och för dig till den berömda staden Delft. Stadens melankoliska och historiska charm är hisnande. De flesta kommer att associera Delft med sin blå och vita handmålade keramik, fajans. Konstnären Johannes Vermeer (1632-1675) föddes och verkade i Delft hela sitt liv. 

Ostmarknaden i Gouda

Dag 5: Delft - Gouda ca. 35 km

Dagens sträcka tar dig genom Groene Hart (det gröna hjärtat): en motvikt mot stadsutbredningen i Randstad-regionen. Balansera ovanpå poldervallar, upplev karaktäristiska byar och trivsamt strikta rektanglar skurna av diken i områden av vibrerande grönska. När du vandrar runt i staden Gouda i slutet av dagen, missa inte det gotiska rådhuset (1450); Vägningshuset (1667); de romantiska innerstadskanalerna och de blyinfattade fönstren i S: t Johanneskyrkan. Gouda är också känd för sina sirapsvåfflor och stearinljus. Om du reser sommartid, planera din resa så att du kan bevittna den traditionella ostmarknaden torsdagmorgnar i början av Dag 6 (sista torsdagen i juni till sista torsdagen i augusti). 

Groene Hart

Dag 6: Gouda - Amsterdam ca. 80 km

Efter en rejäl frukost ger du dig av till denna resas längsta cykeltur. Du kommer att cykla genom Groene Hart. Landskapet är fullt av floder, dammar och sjöar (fågelälskare ta med kikare!). I Hollands gröna hjärta ligger små byar, sjöar och ängar. Ta en paus och testa den holländska varianten av äpplekaka! Således stärkt fortsätter du till Amsterdam längs floden Amstel. 

Skulle 80 km vara för långt för dig så kan du dela upp den här dagen genom att boka en extra övernattning i Woerden (30 km och 50 km). 

Amsterdam

Dag 7: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykelresa genom Holland. Vi bokar gärna extradagar åt dig.