2020

IJsselmeer cykelresa

Den klassiska cykelresa i Holland

 Rundtur från Harderwijk

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 310 km

8
dagar

45
∅ km per dag

När holländarna delade på det konstant vilda Zuiderzee med en damm från Nordsjön så skapades IJsselmeer. Det är ett vackert och fridfullt vatten, ett paradis för seglare och surfare, men har fortfarande dess charm från havet. Denna mest platta region är ett paradis även för cyklister! Rutten tar dig genom nationalparker med ovanliga djur och växter, genom pittoreska fiskebyar och städer som har upplevt fantastiska tider som kommersiella metropoler. Amsterdam är en av dina etappmål, på den längre resan. Här kan du se att den speciella mixen av fascinerande kultur och charmen från vattnet karaktäriserar landskapet runt IJsselmeer. Njut av de bästa förhållandena för en underbar cykelresa!

Dag 1: Egen resa till Harderwijk

Du anländer till Harderwijk. Under eftermiddagen får du information om resan och tillgång till din cykel (om bokad). Upptäck denna medeltida hanseatiska stad. En promenad genom staden leder en nästan alltid förbi kyrkan ‘Onze Lieve Vrouwekerk’, en basilika med en tredelad höjd från 1300- och 1400-talet. 

Dag 2: Harderwijk - Bussum / Naarden ca. 50-55 km

Se fram emot nationalparken Arkemheen-Eemland med dess vida platta landskap och den extraordinära vegetationen. Rödspoven stoltserar på myrområdet. Du cyklar längs Randmerens bank till Huizen, med kostym- och fiskemuseum. Naarden är en vacker stad och en av de mest välbevarade fästningsstäderna i Europa, en av de viktigaste försvaren för  ‘New Dutch Waterline’, vilket än idag häpnar många

Dag 3: Bussum / Naarden - Amsterdam ca. 30 km

Under din tur längs IJsselmeer når du det medeltida vallgrav-slottet ‘Muidenschloss’. Vägen leder dig till Amsterdam. Njut av de historiska byggnaderna, de magnifika museerna och den mysiga atmosfären. Ta en tur på kanalerna, strosa genom Vondelpark, besök den flytande blomstermarknaden och shoppa i det gamla centrumet. Amsterdam är verkligen unikt! I och med dagens korta etapp har du massor av tid att upptäcka denna vackra stad!

Dag 4: Amsterdam - Volendam ca. 30 km

Efter bara några kilometer når du den typiska holländska staden Monnickendam, en äkta vattenstad. Njut av en avkopplande cykeltur längs IJsselmeer till Volendam eller Katwoude. Ta några välförtjänta pauser i traditionella fiskebyar, som har ett förflutet som blomstrande kommersiella städer. Volendam är känt för sina kostymer och sägs ha en välsmakande rökt ål. 

Dag 5: Volendam - Enkhuizen ca. 50 km

I Edam kommer du snabbt upptäcka att staden har mer att erbjuda än den världsberömda osten. Hoorn är ett litet shoppingparadis med otaliga caféer och restauranger att njuta av en paus på. Pittoreska staden Enkhuizen lockar tusentals turister varje år. Några älskar den på grund av de många historiska byggnaderna och monumenten, andra för hamnen och de optimala anläggningarna för vattensport. Ta en promenad och besök Zuiderzeemuseet, med sin replika av den gamla staden.

Dag 6: Enkhuizen - Lemmer ca. 30-40 km

Du korsar IJsselmeers vågor med en färja (ingår ej) till Stavoren. Upptäck den nostalgiska charmen i den äldsta av de elva frisiska städerna i Holland. Du cyklar genom det lätt sluttande Gaasterland med sina klippor till Lemmer. Det mysiga centrumet med sina många terrasser precis vid vattnet, caféerna och de många sevärdheterna visar livslusten i staden.

Dag 7: Lemmer - Kampen ca. 65 km

Du cyklar genom nationalparken ‘De Weeribben’. Inte bara kanotister älskar detta område, som är hem för ovanliga växter och djur, på grund av de många kanalerna. En av pärlorna i Blokzijl är det historiska hamnområdet. Ingen överraskning att det är ett skyddat arvsområde. Det naturliga landskapet De Wieden gränsar till Weeribben, tillsammans bildar de det största sammanhängande myrområdet i västra Europa. Kampen har hundraåriga traditioner av handel och sjöfart vilket är tydligt än idag. I denna hanseatiska stad kommer du se mer är 500 monument som stadsportarna och en replika av det medeltida handelsfartyget ‘De Kamper Hanze Kogge’.

Dag 8: Kampen - Harderwijk ca. 45 km + hemresa

När du cyklar längs dammen når du Elburg. De traditionella segelfartygen, som kallas “Botte”, användes tidigare för fiske. Rutten efter Veluwemeer tar dig tillbaka till där du startade: Harderwijk. Härifrån påbörjar du nu din hemresa. Eller så hjälper vi dig gärna att boka extranätter.