2020

Jakobsleden cykelresa

Cykla längs en historisk pilgrimsled

 Léon - Santiago de Compostela

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • Hyrcykel ingår!
  • ca. 300 km

7
dagar

60
∅ km per dag

Detta är en av de bästa cykelturer i Spanien för alla vana cyklister som vill uppleva Jakobsleden, som leder till Jesu lärjunge, aposteln Jakobs relikskrin i katedralen i Santiago de Compostela. I århundraden har denna led används av pilgrimer, bland annat av heliga Birgitta och hennes man Ulf Gudmarsson till Ulvåsa. Numera kan man också cykla i stället för att vandra. Jakobsleden är en av de viktigaste europeiska kulturella resvägarna och späckad med härliga monument. Den korsar norra Spanien med början i Pyrenéerna och ger utsikt över hisnande landskap i regionerna Kastilien och León, Bierzo och Galicien, förbi fornlämningar och typiska byar och städer. Njut det bästa av det spanska köket och av utmärkta viner från Galiciens och Bierzos vinregioner. Du kommer att lära känna Spaniens mest spektakulära landskap, historiska monument och charmiga byar.

 

Dag 1: Egen resa till León 

León ligger 327 km nordväst om Madrid och är känt för sin gotiska katedral med anor från 1200-talet och många andra monumentala byggnader, samt för sitt stora gastronomiska utbud. Middagen avnjuts bäst genom att dela på tapas på någon av barerna ligger längs de smala gatorna i Barrio Húmedo. Vid ankomsten kommer det att finnas tid för en promenad i staden, ett besök av katedralen och samla ihop våra pilgrimspass som stämplas längs leden. Övernattning i León.

Dag 2: León - Astorga ca. 50 km

Efter frukosten påbörjar du din cykelresa, som kommer att ta dig genom klassiska kastilianska landskap som karakteriseras av stenekar och gyllene vetefält. Landskapet under den första halvan av vägen är relativt torrt, men blir grönare ju längre västerut du kommer med odlingar av vete, majs, humle och vindruvor.  Astorga var ett viktigt romerskt centrum. Dess mest kända byggnad är det episkopala palatset designad av Gaudi och som i dag är pilgrimsmuseum. Övernattning i Astorga.

Dag 3: Astorga - Villafranca del Bierzo ca. 75 km

I dag cyklar du först till Rabanal del Camino, där du möter ledens första riktiga kulle. När du har nått toppen och passerat Foncebadón och Cruz de Ferro kan du njuta av en underbar nedförsåkning, först till bergsbyn Acebo, sedan Molinaseca och slutligen Ponferrada. Därifrån fortsätter du genom vinområdet El Bierzo till Villafranca del Bierzo, som är dagens etappmål. Staden byggdes för att ge skydd och fristad för pilgrimer före den svåraste delen av pilgrimsfärden. Övernattning i Villafranca del Bierzo.

Dag 4: Villafranca del Bierzo - Sarria ca. 70 km

Detta är cykelresans mest utmanande dag. Från Villafranca cyklar du långsamt mot det mytomspunna O'Cebreiro-passet, den mest krävande toppen längs den västra delen av Camino. Med lite tålamod är det möjligt att nå toppen, men för dig som cyklar på egen hand kan en taxi vara en bra idé. Från toppen är det nedförsbacke hela vägen till Sarria. Övernattning i Sarria.

Dag 5: Sarria - Arzua ca. 75 km

Denna dag får du din belöning för gårdagens krävande cykling. Du cyklar längs flera enkla och långa upp- och nerförsbackar genom kuperad terräng, och får en fin utsikt över Galiciens landskap. Arzua är sista etapporten före Santiago de Compostela. Övernattning i Arzua.

Dag 6: Arzua - Santiago de Compostela ca. 40 km

Låt inte den korta etapplängden lura dig; den sista etappen är visserligen kort, men ganska krävande. Efter cirka fyra timmars cykling blir du till en pilgrim vid ankomsten till katedralen Portico de la Gloria i Santiago. Efter att ha tagit ett andetag och firat med andra som har anlänt till fots och till häst kan du besöka Pilgrimskontoret, där du kan få ditt Compostela-certifikat som intygar att du är en officiell pilgrim. Boendet är centralt beläget, vilket ger dig möjlighet att utforska gator och barer i den historiska stadskärnan på kvällen. Övernattning i Santiago de Compostela.

Dag 7: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten busstransport tillbaka till Madrid. Vi bokar gärna extradagar åt dig i Santiago de Compostela eller Madrid.