2020

Katalonien cykelresa

Mat, vin och cykel

 Girona - Figueres

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • 2 guidad vinprovningar ingår!
  • ca. 225 km

8
dagar

40
∅ km per dag

Denna resa låter dig upptäcka Emporda, en av de äldsta vinproducerande regionerna i världen. Tack vare medelhavsklimatet och jorden i slätten vid foten av de omgivande bergen ger det perfekt mark att odla druvor på. De dåtida jordbrukarna planterade olivträd i slätten och druvor i sluttningarna. 2005 satte vingurun Robert Parker Emporda på världens vinkarta. Du får även två guidade besök till vinkällare med vinprovning och smakprov på de lokala varorna.

Dag 1: Egen resa till Girona

Här finns det massor att se och göra. Staden är känd för att ha en av de bäst bevarade judiska gamla städerna och katedralen inrymmer en av de största valven i sten i gotisk arkitektur. Strosa längs stadsmurarna eller gå längs floden L’Onyar som ger en pittoresk vy över de färgglada husen vid floden. 

Dag 2: Girona - Sant Feliu de Guixols ca. 45 km

Du startar från kontoret för cykelturismen och följer cykelvägen ut ur staden med riktning söderut. Turen tar dig direkt till medelhavet. Du passerar genom städerna Quart, Cassa de la Selva, Llagostera och Santa Cristina d'Aro. Längs vägen finns alltid det skogsklädda berget Serra de les Gabarres i bakgrunden. Du når Sant Feliu de Guixols, ditt etappmål för dagen.

Dag 3: Sant Feliu de Guixols - Calella de Palafrugell ca. 30 km

Idag cyklar du norrut längs kusten och besöker den viktiga hamnen i Palamos. Efter några kilometer passerar du den orörda bukten Platja de Castell, med den iberiska bosättningen på vänster sida. Passa på att ta ett uppfriskande dopp i havet. Sen kommer du fram till den pittoreska gamla fiskebyn Calella de Palafrugell, en riktig pärla i Costa Brava! Den sista biten cyklar du längs rutten ‘Ruta del Tren Petit’.

Dag 4: Calella de Palafrugell - Torroella de Montgrí ca. 30 km

Rutten leder norrut, inlands genom Palafrugell med dess fisk-, kött- och grönsaksmarknad. Besök även museet. Stanna till vid källaren Mas Oller för en guidad tur och vinprovning. Du passerar Pals som har en av de bättre bevarade medeltida centrumen. Rutten tar dig genom naturliga våtmarker med vida risfält och långa sandstränder. Du når Torroella de Montgrí, vid foten av Montgrí Massif.

Dag 5: Torroella de Montgrí - Castello d'Empuries ca. 35 km

Du fortsätter norrut in i grevskapet Alt Emporda. Vi kommer till den långa ‘rosornas vik’ med långa sandstränder. Passa på att besöka den arkeologiska bosättningen  Empúries med grekiska och romerska ruiner. Du passerar genom skyddade våtmarker för att till slut komma fram till byn Castello d'Empuries som har ett rikt arkitekturarv: gotisk kyrka, grevens slott, gammal marknadsbyggnad och judiskt kvarter.

Dag 6: Rundtur Castello d'Empuries ca. 40 km

Denna tur ebjuder fantastisk utsikt över Pyreneerna i bakgrunden medan du cyklar genom de 100 år gamla vingårdarna. Idag får du möjlighet att besöka de mest intressanta vintillverkare som mestadels är belägna i städerna Vilajuiga och Pau. Dagen inkluderar en vinprovning och smakprov av lokala produkter.

Dag 7: Castello d'Empuries - Figueres ca. 45 km

Resans sista cykeltur leder dig till Peralada där du besöker slottet och den medeltida staden. Härifrån korsar du den övre delen av vingårdar och passerar städer med forntida lundar. Rutten fortsätter med en lång tur utför till du når ditt mål, Figueres. Besök det världsberömda Dalí Theatre Museum, en av de mest besökta attraktionerna i Spanien.

Dag 8: Hemresa

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.