2020

Kattegattleden cykelresa

Cykla längs Sveriges första nationella cykelled

 Helsingborg - Göteborg

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • Bästsäljare!
  • ca. 330 - 390 km

8
dagar

55
∅ km per dag

Med start i Helsingborg cyklar du under sex dagar längs vår vackra västkust genom pittoreska små fiskebyar och små hamnar. Ett varierat landskap av hav, oppna landskap, spännande naturreservat och frodig jordbruksmark väntar på dig. När du närmar dig Göteborg förändras naturen och du får se klippor, grönskande skogar, vikar och hamnar. Inmundigandet av skaldjur och färsk fisk är en av höjdpunkterna på denna resa.

 

Dag 1: Egen resa till Helsingborg

Helsingborg ligger vid havet. Här finns många vackra byggnader från 1100-talet. Ditt hotell är beläget i Helsingborgs centrum med utgångspunkt till Helsingborgs viktigaste sevärdheter, som det medeltida vakttornet Kärnan och Mariakyrkan. På kvällen på ankomstdagen möter vi er på hotellet för ett personligt möte om veckan som följer. 

Dag 2: Helsingborg - Ängelholm ca. 60 km 

Du cyklar längs strandpromenaden i Helsingborg och passerar Sofiero slott och slottsträdgård. Parken är en blomstrande oas och utsågs 2010 till Europas vackraste. Vägen går utmed kusten och förbi de pittoreska små fiskelägena och småbåtshamnarna Domsten och Viken. Turen fortsätter upp mot Höganäs. Här kan du botanisera bland ett stort utbud av den världsberömda saltglaserade Höganäskeramiken. Färden går vidare tvärs över Kullahalvön och passerar vingårdar och familjeägda gårdsbutiker innan du kommer till Ängelholm.  

Dag 3: Ängelholm - Halmstad ca. 65 - 100 km 

Från Ängelholm följer du kusten till Vejbystrand. Du cyklar genom öppna strandängar och genom flera mindre kustsamhällen. I Magnarps hamn finns en liten trevlig fiskrestaurang med en fantastisk havsutsikt. Vid Ängelbäcksstrand viker du av från kusten för att cykla tvärs över halvön. Till en början är det en svag stigning, men efter hand blir den bitvis kraftig. Du cyklar i Sinarpsdalen och det för Bjärehalvön typiskt småskaliga odlingslandskapet tills du kommer ner till den vackra sommarstaden Båstad, som är en välkänd tennismetropol. Nu fortsätter färden längs en av Sveriges längsta sandstränder och genom badorterna Skummeslövsstrand och Mellbystrand och vidare genom naturreservaten Tönnersa och Gullbranna innan du anländer till Halmstad. 

Dag 4: Halmstad - Falkenberg ca. 60 km 

Cyklingen fortsätter nu genom Halmstad mot Sveriges mest berömda strand Tylösand och det vackra hotell Tylösand. Både stranden och hotellet är värda ett besök. Färden fortsätter norrut efter kusten, stanna gärna vid väderkvarnen i Särdal, där det finns både café och gårdsbutik. I Steninge finns en glashytta att besöka samt flera möjligheter att njuta av klassiskt svensk mat och dryck. Havet, öppna landskap, spännande naturreservat och frodiga jordbrukslandskap präglar denna sträcka. Du passerar Ugglarp, som är ett litet kustsamhälle med berömda grönsaksodlingar och ett fint havsbad. Du cyklar sedan vidare över den vackra Grimsholmen innan du når Falkenberg och Skrea strand. 

Dag 5: Falkenberg - Varberg ca. 40 km 

Du fortsätter genom Falkenbergs stad, som är en av de äldsta av Hallands medeltida städer, och längs med havet genom det öppna landskapet. Efter vägen finns flera pittoreska fiskelägen som Glommen och Träslövsläge och många konsthantverkare. I Träslövsläge kan du festa på nykokta havskräftor och flanera bland i de äldre delarnas gränder, kantade av välbevarade gamla trähus. När du närmar dig Varberg cyklar du på Strandpromenaden och Varbergs fästning tornar upp sig framför dig. Är ni tidiga finns det kanske tid att se Bockstensmannen inne på fästningen, en välbevarad man från medeltiden. 

Dag 6: Varberg - Kungsbacka ca. 60 - 75 km 

Norr om Varberg blir landskapet annorlunda - sandstränderna blir färre och mindre och det blir fler klippor. De första öarna börjar dyka upp i havet. Du passerar små byar som Tångaberg, Frillesås och Åsa. I Åsa lämnar du för en stund havet och cyklar genom jordbruksbygd och böljande kullar till Fjärås Bräcka. Ta en paus och njut av utsikten över sjö och hav och gör ett besök på Li gravfält med sina mer än 100 bautastenar. Med Fjärås Bräcka i ryggen cyklar du längs åkrar och hästgårdar innan du når Kungsbacka, som är en trevlig småstad med en gammal stadskärna med träbebyggelse och en traditionell gammal handelsplats. 

Dag 7: Kungsbacka - Göteborg ca. 40 - 65 km 

Från Kungsbacka cyklar du västerut mot havet igen, passerar Vallda och närmar dig Särö, där förra seklets kungligheter och den dåtida Göteborgssocieteten roade sig. Efter Särö kommer du strax fram till den gamla banvallen som nu är omgjord till cykelled. Mellan Billdal och Askim går cykelleden sedan alldeles intill havet. Klippor, lummig skog, vikar och småbåtshamnar kantar din väg. Du cyklar också förbi natursköna Stora Amundön. Närmare centrala Göteborg passerar du Nya Varvet och Röda Sten med Klippans Kulturreservat och Röda Stens Konsthall när du följer hamninloppet till Sveriges näst största stad. 

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykelresa längs Kattegattleden. Vi bokar gärna extradagar åt dig.

Valfritt: Förlängning i skärgården, 3 dagar/2 nätter

Dag 1: Norra skärgården ca. 25 - 30 km

Bara två kilometer från hotellet ligger Stenpiren, varifrån du kan ta en båt till Hönö Klåva på ca. 60 minuter (biljetter finns ombord, ca. 240 kronor per person). Utforska norra skärgården på en platt sträcka och besök fiskemuseet för att lära dig allt om båtar och fiskehistoria. Sedan stanna vid Concept Store Lilling Cottage för en lätt lunch. Fortsätt genom Ersdalen naturreservat och öarna Öckerö, Hälsö och Knippla innan du tar din båt tillbaka till Göteborg på sen eftermiddag. 

Kattegattleden cykelresa - Skärgårdspaket

Dag 2: Södra skärgården ca. 15 - 20 km

Idag går det söderut. Du börjar igen med en båttur (ca. 50 minuter, ca. 70 kronor per person). Upptäck de bilfria öarna Styrsö och Donsö. Sommarrestaurangen Isbolaget precis vid piren är idealisk för en välförtjänt lunchpaus. Njut av lugn och idyll i skärgården, även för ett dopp i det svala vattnet innan du återvänder till det livliga Göteborg. Avrunda kvällen på en av de många restaurangerna i Göteborg.

Dag 3: Hemresa

Efter frukost slutar din cykeltur längs Sveriges underbara våstkust.