2020

Köpenhamn-Oslo cykelresa

Cykla genom Danmark, Sverige och Norge

 Köpenhamn - Oslo
 Oslo - Köpenhamn

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 360 km

8
dagar

60
∅ km per dag

En riktig resa genom natur och design, denna tur genom tre länder jagar essensen av förtrollande skönhet. Himmel så låg att det känns som att du kan röra den, ljus som omsluter allt lång fram till midnatt och stora öppna landskap där naturen är som vackrast. Så snart du lämnar Köpenhamn stöter du på två av juvelerna på denna resa: konstmuseet Louisiana Museum of Modern Art och 1500-talsslottet Kronborg i Helsingör. De kommande dagarna ägnas åt att uppleva den svenska västkusten, som blir allt mer vild och ojämn ju längre norrut du kommer. Sen, fortfarande omsluten av det eviga nordiska sommarljuset, korsar du gränsen och cyklar in i Norge. Genom skogar och sjöar och in i den vackra fjorden där Oslo visar sin skönhet.

OBS! Startorten växlar mellan Köpenhamn och Oslo. 

Dag 1: Egen resa till Köpenhamn

Ankomst till Köpenhamn, den danska huvudstaden där livet förs fram på cykel. Om du har tid, missa inte att besöka Nyhavn, en liten central hamn med mysiga uteserveringar. Missa inte heller det kungliga slottet eller så kan du helt enkelt njuta av en promenad genom Tivoliparken, vars hemlighet ligger i att ha något för alla. Landskapet är vackert med exotisk arkitektur, historiska byggnader och grönskande trädgårdar. På kvällen skapar tusentals lampor en sagas atmosfär som är helt unik. Kl 18.00 hålls ett välkomstmöte på hotellet och utdelning av cyklar (om bokat). Boende beläget i Köpenhamn. 

Dag 2: Köpenhamn - Helsingör + färjetur till Helsingborg ca. 50 km

Att cykla genom Köpenhamns gator är ett underbart sätt att starta din resa på. När du har lämnat staden så följer du cykelvägarna efter kusten medan du kan njuta av utsikten över Sverige. Etappen fortsätter förbi vackra herrgårdar och du korsar den berömda Bellevue-stranden innan du anländer till Dyrehaven Park, de kungliga jaktmarkerna. Efter att ha passerat de vackra orterna kring Humlebaek och efter att ha besökt det viktiga konstmuseet Louisiana Museum of Modern Art når du Helsingör med slottet Kronborg. Slottet är även känt som Hamlets slott, då Shakespeares teaterpjäs Hamlet utspelar sig här. Efter en kort tur med färja (ingår ej) kommer du till Sverige. Övernattning i Helsingborg.

Dag 3: Helsingborg - Båstad ca. 65 km

I Helsingborg, även kallad ‘Öresunds pärla’, kan du beundra gamla stan och besöka tornet Kärnan, den enda kvarstående byggnaden av det medeltida Helsingborgs slott. Dagens rutt följer havet genom ett jordbruksområde med bondgårdar och sjöar som tar oss till Ängelholm som ligger mitt i Skälderviken. Du fortsätter efter kusten och får njuta av vackra landskap mellan vikar, fiskebyar, skogar och sjöar. Segelbåtar och gårdar symboliserar Båstad, en populär semesterort, och ditt etappmål för dagen. Övernattning i Båstad.

Dag 4: Båstad - Varberg (med tåg) och Varberg - Kungsbacka ca. 60-70 km

Efter frukost tar du tåget från Båstad till Varberg (1 timme, ingår ej). Från Varbergs fästning cyklar du längs kusten och korsar ett varierande landskap som är väldigt tillfredsställande och perfekt att upptäcka med cykel. På morgonen slingrar sig rutten på små gator nästan vid havet, och på eftermiddagen passerar du naturreservatet Fjärås Bräcka vid stranden av områdets största sjö. Här finns det ungefär 100 runstenar från järnåldern. Dagens destination är den vackra kuststaden Kungsbacka, med Tjolöholm slott och dess anlagda trädgårdar. Övernattning i Kungsbacka.

Dag 5: Kungsbacka - Göteborg ca. 45 km + tågresa Göteborg-Halden

Efter frukost hoppar du upp på sadeln igen, mellan skogar och sjöar, mot Göteborg. Dagens cykeltur är inte allt för lång, vilket ger dig tid att upptäcka Göteborg, Sveriges näst största stad. Känd för sina fisk- och skaldjursrestauranger, för de många kulturella evenemang och de vackra trädgårdarna har staden även blivit vald till Europas ekoturism-destination 2016. Tågtransfer från Göteborg till Halden (2 timmar, ingår ej) i Norge. Övernattning i Halden eller Sarpsborg.

Dag 6: Halden - Moss ca. 65 km

På småvägar och cykelleder cyklar du längs en vacker väg som tar dig till Moss, belägen vid den östra banken av Oslofjorden mellan fastlandet och ön Jeløya. Övernattning i Moss.

Dag 7: Moss - Oslo ca. 75 km

Med start från Moss cyklar du på Oslofjordens långa inlopp, genom små städer till huvudstadens förort.. Oslo, här kommer vi! Efter middagen kan du ta dig till Aker Brygge, en konstgjord ö ansluten till fastlandet via flertalet broar, varifrån du kan beundra ljuset och atmosfären vid solnedgången, som på sommaren är runt 23.00! Övernattning i Oslo. 

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din resa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.