2021
Norddalmatien_MS-Dalmatino

Cykel & båtresa Norddalmatien

Upptäck artrika nationalparker och kroatiska öar

 Rundtur från Zadar
 M/S Dalmatino

 M/S Kazimir
 M/S Carpe Diem

 M/Y Voyage

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 190 km

8
dagar

30
∅ km per dag

Violett salvia, djupgröna tallskogar och det Adriatiska blå: Dessa färger dominerar i den drömlika kustregionen i norra Dalmatien. På denna cykelresa i nationalparkerna i Dalmatien, upptäcker du små, dolda vikar och idylliska fiskebyar. Hoppa från däck ner i kristallklart vatten och låt sedan solskenet värma dig. En höjdpunkt på din cykeltur är besöket till de pittoreska Krka-vattenfallen i nationalparken med samma namn. Floden söker sig in i djupet över 17 kaskader. I Kornati National Park hittar du 125 små och större öar, mestadels obebodda utanför Dalmatiens kust. Du cyklar genom doftande skogar och njuter av fantastisk utsikt över det vida havet, där små öar och färgglada båtar syns i horisonten. Cykelturen i Dalmatiens nationalparker är en semester i en av de vackraste regionerna i Medelhavet.

Zadar

 

Dag 1: Egen resa till Zadar, Zadar - Vir ca. 30 km

Det azurblå Medelhavet och den venetianska gamla staden Zadar välkomnar dig vid din ankomst. Efter ombordstigningen mellan klockan 11.30 och 13.00 och en liten måltid ombord börjar du att på cykel utforska Zadars Riviera. Via fiske- och semesterorten Petrčane kommer du till Nin. Kyrkan Sv. Kriz, som anses vara världens minsta katedral, är värd ett besök. Dagens etapp slutar i hamnen i Vir.

Blått hav

Dag 2: Vir - ön Molat - ön Zverinac, ca. 20 km

På morgonen avresa med båten till Molat, en av de minsta och mest romantiska öarna i Dalmatien. Ön kallas blomsterön av lokalbefolkningen. På en tur genom öns inre del cyklar du, förbi avskilda vikar, till Zapuntel och tillbaka. Längs vägen kan du ladda batterierna på en av öns underbara restauranger. Pä kvällen båtresa till ön Zverinac. 

M/S Dalmatino vid ön Dugi Otok

Dag 3: Zverinac - ön Dugi Otok, ca. 30 km

Båtresa till Bozava på ön Dugi Otok. Med cykeln kan du utforska den nordvästra sidan av den långa ön, som fått sitt namn av sin geografiska form, en längd av 43 kikometer med en bredd på endast ca 5 kilometer. Du kommer att cykla förbi fyren Veli Rat och till den charmiga bukten Saharun. Via Bozava och Dragove kommer du till Bribinj, där ditt skepp väntar på dig. Du går ombord på båten igen för en kort tur till Sali, centrumet på ön Dugi Otok. 

Sali

Dag 4: Ön Dugi Otok - Kornatiöarna - Sibenik, ca. 10 km

Efter frukost ger du dig av för en härlig cykeltur med oförglömlig utsikt över orörda vikar och fastlandet. Efteråt sätter båten kurs mot Kornatiöarnas nationalpark. Efter en tur i den vackra atmosfären bland dessa 125 öar, de flesta obebodda, så når ni Sibenik. 

Nationalparken Krka

Dag 5: Sibenik - Nationalparken Krka - Vodice,
cykeltur ca. 20 km

I dag åker du med båten över floden Krka till Skradin, strax före den berömda nationalparken Krka. Där väntar ett imponerande naturskådespel på dig: Vid vattenfallens mest kända avsnitt, Skradinski buk, kan du se hur Krka faller 46 meter ned i djupet i 17 vattenfall med upp till 100 meter breda kaskader. I Skradin väntar fartyget på dig igen. Båtresa till hamnen i Martinska och med cykeln till Vodice.

Gamla staden i Vodice

Dag 6: Vodice - ön Murter,
cykeltur ca. 35 km

Längs Adriatiska havets pittoreska kust går cykelturen till utsiktspunkten Okit, där du kan njuta av en magnifik utsikt över de små öarna ända till Zlarin. Via en bro når du ön Murter, som du kan utforska med cykel. Du fortsätter via Betina, centrum för traditionell träfartygsbyggnad, och kommer till bukten Podvrske. 

Ön Ugljan

Dag 7: Ön Murter - ön Pasman - ön Ugljan - Zadar,
cykeltur ca. 30 km

På morgonen tar fartyget dig till Tkon på ön Pasman. Efter en måltid ombord kommer du att cykla över en bro till ön Ugljan där det finns många gamla ruiner från romartiden. Tillbakaresa med båt till Zadar, där du kan njuta av atmosfären i den historiska hamnstaden. 

Strandpromenaden i Zadar

Dag 8: Hemresa 

Efter frukosten slutar din cykel- och båtresa i Kroatien. Avstigning till 09.00. Hemresa i egen regi.