2020

Loire cykelresa för familjer

Korta etapper tar dig till de mest prestigefyllda slotten

 Blois - Amboise 

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 180 km

7
dagar

35
∅ km per dag

Längs den skyltade cykelvägen ‘Loire à Vélo’ tar våra korta etapper dig till de mest prestigefyllda slotten: från Blois till slottet i Chambord, tills du når den medeltida staden Amboise, där Leonardo Da Vinci hade sin sista bostad. Följ den stillsamma Loireflodens bank till slottet Château de Cheverny som är inspiration till tecknaren Hergé som skapade Tintin. I böckerna är det slottet där kapten Haddocks förfäder levde. Säkerligen kommer barnen uppskatta den naturliga poolen nära Chambord, som är fröjd för ögat.

Dag 1: Egen resa till Blois

Upptäck den charmiga staden Blois när du strosar längs gatorna och alla trappor. Och slottet, en perfekt illustration av den franska arkitekturens evolution från medeltiden till 1600-talet.

Dag 2: Blois - Bracieux ca. 30 km

Denna etapp leder dig till de prestigefyllda slottet i Chambord, ett sant mästerverk från den franska renässansen, och som rymmer inte mindre än 440 rum, byggt under  kung Frans I:s regeringstid. Väl framme i dagens destination Bracieux, en söt liten by som har bevarat dess magnifika täckta 1500-tals marknad. 

Dag 3: Utflykt till Chambords naturliga bad och Cheverny ca. 30 km

Dagens utflykt går till slottet i Cheverny, anmärkningsvärt för sina överdådigt inredda lägenheter, som gav Hergé inspiration till berättelserna om Tintin och kapten Haddock. Fortsätt sen till den sprillans nya naturliga poolen. En otrolig utomhuspool där du kan koppla av och njuta av den omgivande vildmarken (från 25 juni-slutet på augusti).

Dag 4: Bracieux - Chitenay ca. 35 km

Njut av en tur längs de smala rutterna i Sologne, mellan skogar och dammar, och som erbjuder möjligheten att beundra små, men vackra herrgårdar som Château de Troussay, en charmig renässansgård. Tveka inte att stanna till vid en lokal vinproducent för att prova ett glas Cour Cheverny Blanc.

Dag 5: Chitenay - Chaumont-sur-Loire ca. 30 km

Du korsar vingårdarna för att nå Château de Fougères-sur-Bièvre, ett litet befäst slott som perfekt visar den lokala byggkonsten under 1400-talet. Sen cyklar du mot Loireflodens bank och kommer fram till Chaumont-sur-Loire vars slott från 1400-talet stolt dominerar staden och floden. Missa inte "Festival des Jardins", gårdsfestivalen mellan senare maj och mitten av oktober.

Dag 6: Chaumont-sur-Loire - Amboise ca. 25 km

Inför din sista cykeldag följer du cykelvägen ‘Loire à Vélo’ innan du kommer fram till den charmiga staden Amboise med sitt kungliga slott där de största franska kungarna bott. Missa heller inte att besöka herrgården Clos Lucé, Leonardo Da Vincis sista bostad, som inrymmer en otrolig samling modeller som representerar de fantastiska uppfinningar från detta renässansgeni.

Dag 7: Hemresa

Efter frukost slutar din cykelresa med familjen.