2020

Loire cykelresa: Nevers - Orléans

Följ Loire à Vélo, den berömda cykelvägen

 Nevers - Orléans

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 220 km

7
dagar

45
∅ km per dag

Följ den berömda cykelvägen Loire à Vélo och beundra den sista vilda europeiska floden i all sin prakt, Loire. Från Nevers till Orléans upptäcker du en mer okänd del av ‘Loire à Vélo’, men än så fascinerande! Följ Loirefloden och sidokanalen, cykla genom Sancerres vingårdar till kanalbron i Briare innan du kommer fram till Orléans, Jeanne d'Arcs stad. En perfekt balans av natur, kultur, kanaler och lokala varor. 

Dag 1: Egen resa till Nevers

Du anländer till den charmiga staden Nevers. Värt att se är dess keramiktillverkning och slottet Palais Ducal som anses vara en av de första Loireslotten och som var hem till grevar och hertigar i Nevers.

Dag 2: Nevers - La Charité-sur-Loire / Raveau ca. 45-55 km

Du börjar din första cykeldag med att ta dig till Cuffy, den officiella startpunkten för ‘Loire à Vélo’. Fortsätt till klosterstaden La Charité-sur-Loire där du cyklar över den äldsta bron över Loire (1500-talet) för att komma fram till den vackra romanska kyrkan Notre Dame. 

Dag 3: La Charité-sur-Loire / Raveau - Sancerre / Chavignol ca. 30-45 km

Cykla genom Loiredalens naturreservat och se vingårdarna och klocktornen på kyrkan i Pouilly-sur-Loire. Du cyklar mellan fält och skogar på din väg mot Sancerres vingårdar. Tveka inte att stanna vid en av de lokala vinproducenterna för att provsmaka ett glas vitt med den typiska getosten från Chavignol. Från Sancerre, som övervakas av sitt slott “Tour de Fiefs”, väntar en vacker dal på dig.

Dag 4: Sancerre / Chavignol - Briare ca. 50 km

Du lämnar Sancerre längs dragvägen till sidokanalen mot Bannay, sen vidare till Cosne-sur-Loire, en blomstrande stad som erbjuder vackra landskap över Loirefloden. Fortsätt efter cykelvägen till Belleville-sur-Loire, Beaulieu-sur-Loire och Briare. Kantad av 72 lyktstolpar och magnifika pelare är stadens kanalbro en av sevärdheterna du inte får missa, med unik struktur för sin tid, vilket man kan förstå då den var den längsta kanalbron i Europa fram till 2003.

Dag 5: Briare - Sully-sur-Loire ca. 40 km

Cykla över kanalbron och fortsätt mot Saint-Brisson-sur-Loire och dess medeltida slott som har gjort katapulter och kanoner till sin specialitet. Sen når du den trevliga staden Gien som har en fantastisk panoramavy. Du fortsätter vidare till Sully-sur-Loire med sitt anmärkningsvärda medeltida slott som är omgivet av vallgravar och ser ut över Loirefloden.

Dag 6: Sully-sur-Loire - Orléans ca. 50 km

Njut av panoramautsikten tills du når Saint-Benoît-sur-Loire och dess klosterkyrka från 1000- till 1200-talet. En av de mest anmärkningsvärda kyrkorna i Frankrike. Cykla till Châteauneuf-sur-Loire, en av de större hamnarna i Loire under 1700-talet, innan du avslutar din tur i Orléans, som befriades från den engelska belägringen av Jeanne d'Arc 1429.

Dag 7: Hemresa

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.